Za novými světy

Za novými světy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20964/za-novymi-svety-20964.jpg 5 31 7

Reportáž z cestování různými částmi Latinské Ameriky. I v tomto poutavém a svěžím cestopise Richard Halliburton věnuje velkou pozornost historii, kterou spojuje a konfrontuje se současností. Než skočí do víc než dvacet metrů hluboké Studně smrti na Yucatánu, dává se unést sny o lidských obětech, které kdysi pohlcovala; interview s peruánským presidentem prolíná vyprávění o presidentových inckých i španělských předcích; do Cuidad de México, někdejšího Tenochtitlánu, putuje ve stopách Cortésových a přes Panamskou šíji Balboových; žije jako Robinson Crusoe i jako skotský námořník Selkirk... ... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Orbis
Originální název:

New Worlds to Conquer , 1929


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
27.01.2024 5 z 5

Po stopách španělských dobyvatelů. Jedna z nejlepších Halliburtonových reportážních sbírek. Pokud ne vůbec nejlepší.
S Hernandem Cortésem do dnešního Mexico City, s Vascem de Balboou přes Darienskou šíji a Franciscem Pizarrem po incké říši. Někde Halliburton vychází z teorií, které se mezitím ukázaly jako nepravdivé (třeba u Machu Picchu), ale to nic neubírá na sugestivnosti jeho líčení. Vynikající jsou i reportáže z Ďábelských ostrovů.
P.S. Co se týká osobnosti autora, naprostý souhlas s elcapitano.

Janadvorackova
22.04.2023 5 z 5

Čtivá kniha.


kalache
31.08.2021 5 z 5

...pořád ho vidím jak jede na slonici přes Alpy.Vždycky jsem mu záviděl....

Venda32
10.10.2020 4 z 5

Moje třetí kniha RH. Možná nejvtipnější, ale předchozí přečtené (Létající koberec a Sedmimílové boty) mě svým dějepisným přesahem bavily přece jen o kousek víc.
Znovu bych rád vyzdvihl, že i když je dílo skoro 100 let staré, tak rozhodně nenudí ani jazykem.

VendulaB
26.09.2020 4 z 5

Zajímavý cestopis, který i když je už téměř 100 let starý, je neuvěřitelně čtivý. Autor byl podle všeho dobrý blázen a dnes by se mu na světě určitě moc líbilo.

elcapitano
09.05.2015 5 z 5

Moje prvni kniha od RH. Musim přiznat, ze mne uchvátila. Autor byl určitě podle dnešních měřítek tak trochu cvok. Jeho živelný, excentrický a tak trochu punkový přístup ke hledání zážitků a dobrodružství je opravdu okouzlující.
Je třeba ovšem rict, ze je to celé taky trochu hra: autor extrémní situace vyhledával a opravdicky je prožíval, ale nezřídka se dostal do situace, kdy mu pomohla plná kapsa peněz nebo styky na nejvyšších místech. Jeden by klidně řekl, že to byl floutek z bohaté rodiny, který prostě dělal vylomeniny. :)
Na druhou stranu je to i po těch letech od vzniku nesmírně inspirující čtení. Navíc je to velmi čtive a vtipně napsané.
Plus kladné body za překlad a spousty poznámek dodaných překladatelem.

Geuin
13.07.2011 4 z 5

...konfrontuje se současností (kniha byla napsána v 30. letech minulého století) a právě tato skutečnost je hodně zajímavá :-)