Za katrem: Historky, co utekly z basy

Za katrem: Historky, co utekly z basy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542462/bmid_za-katrem-historky-co-utekly-z-basy.jpg 4 122 122

O vězení trochu jinak. Skutečné historky vychovatelky v mužské věznici. „Rosteš pro kriminál,“ slyšel během dospívání asi skoro každý. Já jsem do něj nakonec vážně dorostla a svůj pobyt za katrem jsem si opravdu užila. Jaké to je pracovat ve věznici s ostrahou pro odsouzené muže? Jak se člověku komunikuje se zloději, násilníky nebo vrahy? Pojďte nahlédnout do světa za mřížemi, který je o tolik jiný než ten „normální“, a přesto plný humoru. Zážitky a rozhovory s odsouzenými ve výkonu trestu odnětí svobody i jejich dopisy vám nabídnou jedinečnou sondu do životů našich vězňů.... celý text

Whisky
28.04.2025 5 z 5

Zábavná pohodovka,na kterou jsem se pár večerů vždy těšila.Příjemně a lehce napsaná,prostě se povedla.

vodovodnice
08.04.2025 3.5 z 5

Bohužel i já (tak jako další lidé zde zmiňují) jsem se na knížku těšila, ale trochu mne knížka zklamala.
Vězeňské téma mne dost zajímá a tak už mám i něco načteno, ale bohužel mi přišlo že paní autorka vypráví hodně okrajově (jakoby po povrchu), moc jsem se toho nedozvěděla. Když jsem třeba četla knihu: Doživotí (L.X.Veselý), tak jsem se dověděla mnohem více, i přes to, že pan Veselý má naprosto příšerný styl vedení rozhovorů.
Není to žádná hitparáda.

JancaMia
30.03.2025 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, nicméně dojem z ní je rozporuplný. Na jednu stranu je knížka průvodcem práce vychovatele ve věznici, na straně druhé Kateřiny místy tlačí příliš na pilu byť s dobrým úmyslem . Fajn jsou i historky od kolegů a čemu se zkrátka jako vychovatel "nevyhnete" a že u této profese nelze být "z cukru" . Stále se však nemůžu ubránit dojmu, že kniha šla udělat řemeslně lépe, místy jsem si připadala jako bych četla slohovou čtvrtletní práci studentky střední školy která je ráda diblíkem . Půjčeno z knihovny.

Knizni_gulas
17.03.2025 3 z 5

Na tuto knihu jsem se velmi těšila, téma mi přišlo velmi zajímavé, ale asi úplně nesplnila má očekávání. Nevím, co jsem vlastně čekala, ale trochu mě iritoval styl psaní autorky, přišlo mi to jak slohová práce ze školních lavic, včetně překlepů a chyb. Jako na blog dobrý, ale na knihu mi to přišlo málo.

Co se mi však líbilo, je to, že jsem prostřednictvím knihy dostala velmi jednoduchý náhled na české vězeňství. Jak to ve vězení chodí, jaká jsou pravidla, nařízení, jak se můžete k práci ve vězení dostat, jaké jsou jednotlivé pozice, jaká práce s vězni je, atd. To mi přišlo celkem zajímavé, ale asi nic úplně nečekaného.

Možná jsem "postižená" knihami Martina Moravce, které mi vždy přinesou mnoho nového, spoustu zajímavých a nečekaných informací, tady se tomu úplně tak nestalo.

Každopádně si nemyslím, že je knížka špatná. Kolikrát jsem se historkám smála nahlas, ale přisly mi celkově dobré tak do talk show. Pokud vás toto téma zajímá a chcete slyšet spíše perličky, tak si knihu přečtěte. Je to jednohubka na dva večery a bavit se budete.

lenkabej
13.03.2025 3 z 5

A tak jo, číst se to dalo. Místy mi přišlo, že se to snaží být vtipné za každou cenu, trochu na sílu. Na knihu jsem narazila úplně náhodou, instagramový účet autorky jsem neznala.

mnohoknih
12.03.2025 4 z 5

Katčin profil na IG znám a tak jsem věděla, do čeho jdu. I obálka knihy je dost trefná. Katčiny zážitky z basy, co by vězeňské vychovatelky. Pokud hledáte seriózní a strohé informace o fungování vězeňství, najděte si jinou knihu. Tohle jsou opravdu jen zážitky jedné vtipné ženské. A mezi řádky dostanete i ty informace. Zvolený formát je mi hodně sympatický. Dozvíme se, jak se Katka k této práci dostala, co jí dala a jak jí posunula v životě dál. Celý příběh je podán černohumornou formou. Což je podle mě pochopitelné a uchopitelné. Protože co jiného, když vidíte, že dotyčný vězeň je nesocializovatelný, po několikáté odsouzený a stále je s ním dobře zacházeno? Autorčin humor mě hodně bavil. Je jízlivý, pichlavý, sarkastický a rozhodně nepodbízivý. A přes veškerý vtip si odnáším poznání, že práce v kriminále opravdu není pro každého.

klarenzi
27.02.2025 2.5 z 5

Velké zklamání, čekala jsem mnohem víc. Bohužel mi vůbec nesedla osobnost autorky. Tak nějak jsem měla pocit, že si na vězních posiluje ego jejich věčným stíráním. A to mi teda bylo hodně proti srsti, zvlášť když to bylo podáváno jako nejvíc humorný. Blog by téhle formě psaní bohatě stačil… @knihodura

ZuzanaZ83
16.02.2025 3.5 z 5

Humor autorky mi sedí, od knihy jsem ale asi čekala více ucelený pohled za katr. Tohle bylo zajímavé, ale nedalo mi to až tak moc.

irena8302
16.02.2025 4 z 5

Hezká knížka z nehezkého prostředí. Čekala jsem více zážitků z vězeňského prostředí,ale i tak to bylo zajímavé čtení.

Lenka276
14.02.2025 3 z 5

Knížka mi přišla v pohodě, je vidět, že paní Míková je chytrá, vtipná žena. Postřehy, popisy a příběhy byly pro mě zajímavé.

Vjeerus
10.02.2025 2 z 5

Bohužel jsem asi dojela na svá očekávání, a ta byla, že kniha bude v podstatě soupis několika historek, ať už vtipných, nebo ne. Něco na styl úplného závěru knihy, jen víc rozepsáno, aby to nebylo na tři řádky.
Bohužel jsem dostala něco mezi odbornou literaturou, životopisem a deníkovými zápisky okořeněné humornými vsuvkami.
Že bude potřeba nějaký úvod do vezeňské problematiky se dalo čekat, ale že to zabere polovinu knihy, to mě překvapilo a ve výsledku dost nudilo.
Druhá polovina už byla lepší, ale stále jsem se nemohla zbavit pocitu, že se vlastně nedozvídám nic. Minimálně ne potom, co si občas poslechnu nějaký ten true crime podcast či dokument v TV.
Chápu, že bylo asi extrémně těžké skloubit dohromady fakt, že s tímto povoláním přichází i uvědomění říkat o sobě co nejmíň a zároveň vybalancovat to, co se říct smí a co ne, ale ve finále mi kniha nic nedala a bohužel to nezachránil ani humor autorky, který mi je sympatický.
Profil autorky znám, sleduji ho a baví mě. Proto jsem s koupí knihy neváhala. Krátké vtípky z reálného života jsou prostě perfektní a asi se přikláním k názoru, že daný text měl zůstat na poli internetových stripů a krátkých humorných článků.

Miťuli
09.02.2025 2.5 z 5

Knihu jsem zahlédla v upoutavce Luxoru a zalíbil se mi námět i myšlenka...moc jsem se na ni těšila a skoro celou knihu jsem čekala na "wau", které vzhledem k hodnoceni mělo být... nebylo. Kniha nenadchne, neurazí. Nic moc jsem si neodnesla. Za mě zklamání, bohužel.

Silber
06.02.2025 5 z 5

(10/10) Autorku znám z Instagramu, kde ji sleduji a v její knize najdete ucelenou zkušenost s její prací ve věznici, která není nikterak jednoduchá - já bych na to tedy určitě neměl. Oceňuji sarkasmus a humor autorky, který nejen zlepšuje čtenářský zážitek, ale jistě přispěl i k tomu, že tuto pracovní zkušenost přežila ve zdraví.

Knihontýnka
22.01.2025 4.5 z 5

Katka má ten dar, že když píše, jako byste ji poslouchali, když vypráví. Hodnota téhle knihy proto není v příběhu, který je (a to nepovažuju za spoiler): Šla jsem pracovat do vězení, pracovala jsem tam a zase odešla. Je o zkušenostech a historkách, které vám autorka vypráví jako u piva/kafe.

hanka_reading
21.01.2025 5 z 5

Kdo sleduje profil @zakatrem, tak autorku zná a tuší, co v knize najde. Čtivým a mnohdy zábavným způsobem nás seznamuje s životem v base z pohledu vychovatelky.

Pro mě je to zcela neznámé prostředí a o to víc jsem se na knihu těšila. A musím přiznat, že mě bavila od začátku do konce a dala mi to, co jsem čekala.

Užila jsem si její vyprávění a stejně tak mi sedl její humor a sarkasmus.

Klobouk dolů před zaměstnanci věznic. I když nám autorka vtipným způsobem ukázala, jak to v tomhle zařízení funguje, rozhodně si uvědomuju, že to žádná sranda není.

annettka1098
15.01.2025 3 z 5

Kniha je psána s humorem a lidským přístupem, přibližuje chod vězeňského systému prostřednictvím fejetonů a příběhů ze života vychovatelky. I bez předchozí znalosti právní problematiky se čte velmi snadno a nabízí jedinečný pohled do světa, který si mnozí neumíme představit. Doporučuji ji fanouškům true crime a všem, kdo hledají zábavné a zároveň poučné čtení o českém vězeňství.

Terka30
05.01.2025 4 z 5

Knížka se mi líbila. Jen mi tam chybělo víc těch zkušeností a příběhů.

hzd
29.12.2024 5 z 5

Moc hezký napsané knížka z vězeňského prostředí.

Zdeňula
26.12.2024 5 z 5

Velmi pěkná kniha. Přečetla jsem ji za pár dní...moc mě bavila. Mohu jen doporučit!

attila1
21.12.2024 5 z 5

Knížka se mi moc líbila a autorka má skvělý smysl pro humor.