Za jasné noci

Za jasné noci https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373317/mid_za-jasne-noci-RJl-373317.jpg 5 75 18

Když Emily prchne před domluveným sňatkem na farmu v severozápadní Austrálii, nečeká, že ji tak okouzlí zdejší krajina, i Liam, syn jejích zaměstnavatelů. Liam je zasnoubený s půvabnou Glenys a pro Emily je těžké poručit svému srdci, ale čeká ji daleko těžší zkouška. V Evropě vypukne válka, Liam i jeho otec se rozhodnou narukovat a opuštěné ženy musí držet pospolu. Přeloženo z němčiny Heller Mond, weite Träume (Bastei Lübbe AG, Köln, 2016).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Staircase to the Moon , 2016


více info...

Přidat komentář

mariva
18.03.2024 5 z 5

Hezký romantický příběh z australského vnitrozemí. Zajímavé bylo i to, jak se nám tolik vzdálené Austrálie dotkla 1. světová válka. Autorka umí výborně psát.

alexis818
07.09.2019 4 z 5

Příjemné,odpočinkové čtení.Chvilkama to bylo odpočinkové až moc.Bavily mě tam prvky humoru,to bylo fajn.Ale jinak hezký příběh.


petrulkaa
01.08.2019 5 z 5

Uf, škoda, že už tento nádherný příběh skončil. Byl to opravdu neskutečný zážitek. Po celou dobu četby se mi nechtělo knihu odkládat,úplně jsem se do příběhu ponořila, autorka je opravdu skvělá vypravěčka, a tak jsem mohla prožít nádherné dny v tvrdé australské krajině a žít těžký život na farmě. Je to krásný romantický, ale i smutný příběh, do kterého zasáhne i hrůza války, kruté období sucha i deště. No prostě napětí od začátku až do konce.

babiočka
12.06.2019 5 z 5

Trocha historie, trocha smutku, trocha humoru a romantika = příjemné odpočinkové čtení.

alnahu
16.04.2019 5 z 5

Příběh Emily,která žije v područí otce a bratrů,kteří jí řídí celý život .Její rozhodnutí utéct urychlí ,když ji jeden z bratrů sežene nepříjemného ženicha.A tak se Emily vydá za svým snem navrhovat a šít dámské šaty na odlehlou farmu v Austrálii,kde i přes útrapy války najde své štěstí.Oddechové,příjemné čtení,které je občas také potřeba.

broskev28
14.04.2019 3 z 5

Souhlasím s komentářem evask: bylo by krásné, kdybychom na své životní cestě potkávali jen samé dobré lidi, takříkajíc zrcadla nás samotných, ale většinou tomu tak není. Dějová linka je v podstatě jasná po přečtení prvních 100 stran, žádné velké překvapení se nekoná.
Všichni aktéři s přibývajícím věkem a životními zkušenostmi zmoudří, jak bychom ostatně očekávali. Válka poznamená celý kontinent, což také není nic překvapivého. Přístup australské (resp. britské) vlády k domorodcům je sice nesouhlasně naznačen, ale dál toto téma autorka nerozebírá; navíc jednoznačný postoj paní domu v případě její nejmladší dcery o něčem svědčí.
Příjemné oddechové a přitom exotické čtení na nedělní odpoledne.
P.S. Vzpomínám na knihu Podpis všech věcí a snažím se porovnat autorský přínos i přístup obou spisovatelek ke zvolenému tématu. E.H. podává příběh téměř pohádkový (určitě nejen závěrem své knihy), australské i celosvětové reálie z její knihy jsou víceméně všeobecně známé (snad s výjimkou kozlích švestek!). E.G. rezignuje na romantickou linku, knihu doslova napěchovala množstvím historických, geografických (fascinovaly mě třeba údaje o Tahiti), botanických a vědeckých (i nevědeckých) informací, takže po jejím dočtení určitě nevydechnete úlevou.
Každá je napsána pro jiného čtenáře, tedy spíše čtenářku.

Majdusak
20.02.2019 5 z 5

Romantický příběh z atraktivního prostředí, který ale nabízí mnohem víc než jenom romantickou linku, má to i hloubku. Tak trochu jsem v to doufala na základě obálky...

jindrusa
24.01.2019 5 z 5

Pěkný příběh.

Bobina74
09.01.2019 4 z 5

Tuto autorku mám ráda a nikdy nezklame...teda tady trochu ano, má o dost lepší knihy, ale čte se to dobře a pokud neočekáváte Dostojevského tak budete spokojeni ;-)

zdehan
07.12.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila byla to takova oddechovka ale pěkná.

sabca
21.11.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Je to příběh jak Emily, tak farmářské rodiny ze severozápadní Australie ke které utekla od své rodiny. Zajímavý příběh 3 dcer, syna a jejich rodičů jejich osudem zamíchala válka v Evropě. Kniha se mi četla dobře od samého začátku. Doporučuji

ctenarkaEva
30.10.2018 3 z 5

Oddechové romantické čtení - nic jiného jsem v tuto chvíli nehledala a v této knize jsem to našla: zajímavé prostředí Austrálie, život na farmě, útěk před domluveným sňatkem a samozřejmě nechybí láska. Příběh místy jako z pohádky, ale četl se dobře a svůj účel splnil.

evask
10.10.2018 3 z 5

Půjčeno z knihovny, zlákalo mě výborné hodnocení. Knížka mě zklamala. Dialogy jsou napsané nepřirozeným jazykem. Jakési vysvětlující věty (“...Její hlas prozrazoval naději...”), mám pocit, že čtu scénář. Hlavní hrdinka na co šáhne, to se jí daří, a když už o ní není co psát, jsou tady postranní příběhy - hašteřivý kuchař, těhotenství apod. Prostě nakonec z toho těch 400 stránek je. Hlavně že všechno dobře dopadlo. Ale dočetla jsem to, tak dávám tři hvězdičky. Čtení na dovolenou.

josska
23.09.2018 5 z 5

Knížky od spisovatelky už čtu delší dobu a pořád mě moc baví,Austrálie je nádherná a ty příběhy oddychové,napínavé,veselé i smutné...

milunka21
06.06.2018 5 z 5

Naprosto skvělý a čtivý příběh. Žádá slaďárna. Dokonce jsem kvůli ní nešla spát, jak jsem se do knihy ponořila.

Šárka5875
26.05.2018 5 z 5

Tato kniha byla mým seznámením s autorkou a prozradím, že už doma čekají knihy další. Mám moc ráda příběhy z prostředí Austrálie, venkova a hlavně ten počátek dvacátého století. Žádný přetechnizovaný svět jako máme nyní. Miluji tyto úniky z dnešní doby pomocí knižních příběhů. Název i obálka bude určitě v čtenářích na první pohled evokovat červenou knihovnu. Ano, je to román pro ženy, najdeme tam romantická klišé, ale to vůbec nevadí. Nechybí totiž ani napínavé pasáže, vtipné pasáže, takže rozhodně nejde o žádný sladký románek. Naopak se příběh dotýká nelehkých životních situací a tu pravou romantiku bych tam viděla až v druhé řadě. Kniha mě natolik dokázala vtáhnout do děje, že jsem se pokaždé moc těšila, až se prostřednictvím stránek budu moci vrátit na farmu mezi své oblíbené postavy. A postavy dokázala autorka opravdu skvěle vykreslit. Nejen hlavní postavu Emily, ale také třeba čínského kuchaře, majitelku farmy a další. Takže za mě jde o dechberoucí příběh z nádherného prostředí a já ho s klidným svědomím doporučuji všem čtenářkám. Budete mít chuť se na farmu v Kimberley podívat.

Kekik
24.05.2018 5 z 5

Krásný, romantický, až přímo pohádkový příběh, který si plynule jde svou cestou, při které mě rozesmál, ale i rozbrečel.
Příběh se odehrává na pozadí první světové války.
Emily je nespokojena se svým životem. Její tři bratři a otec mají o její budoucnosti jasnou představu, která se jí ale ani trochu nelíbí. Uteče před domluveným sňatkem na venkov, kde si splní svůj sen- bude šít dámské šaty a mít kolem sebe společnost žen, která ji doma chyběla. Zdejší krajina, život na statku a syn jejích zaměstnavatelů jí naprosto okouzlí. Pak ale do jejich pohody vtrhne válka. Práce na statku tak zbyde na ženy, stálého zaměstnance Harryho a dvou domorodců. Čekají je nemalé překážky, a taky strach o muže bojující ve válce.
Příběh je čtivý, oddychový a čarovný. Zatoužila jsem být na statku a mít kolem sebe přírodu. A mít taky v blízkosti Chop-singa. Jeho části mě moc bavily.
Dojem mi trochu kazí Emily, přesněji její superschopnosti. Být vždy včas na správném místě, zachraňovat životy, všechno zvládnout na jedničku...
Za jasné noci si zaslouží plný počet hvězd.

zuzana2599
10.04.2018 4 z 5

Oddechový příběh v poklidném tempu byl pro mě relaxem a odpočinkem od spousty thrillerů a detektivek. Bylo to moc příjemné a milé čtení, okořeněné humorem postavou čínského kuchaře, který pracoval na farmě.
Elizabeth Haran nás ve svých románem přenese do prostředí vzdálené Austrálie a to mám moc ráda!! Dobré čtení !!