Za hranicí lidskosti

Za hranicí lidskosti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41074/za-hranici-lidskosti-41074.jpg 4 30 6

Podtitul : lékařské experimenty a otrocká práce v nacistických koncentračních táborech Německým specifikem druhé světové války bylo masové, ideologicky motivované vyvražďování nevinných lidí za frontou a v německém zázemí. Na tomto masovém vraždění měli největší podíl nacističtí lékaři, kteří prováděli smrtící pokusy na vězních koncentračních táborů, vraždili injekcemi a rozhodovali o tom, kdo má být zahuben v plynových komorách. Lékařských pokusů, o nichž hovoří první část knihy, bylo provedeno daleko více, než se předpokládalo, a podílely se na nich německé armádní, státní a vědecké instituce. Vězeňská práce v německých koncentračních táborech - předmět druhé části knihy - sloužila jako nástroj teroru, brutálního vykořisťování a vraždění.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Paseka
více info...

betys6914
betys6914
01.09.2016 4 z 5

Místy velmi informačně strohé, jindy by ste si zase přáli, aby se s informacemi ubralo. Kniha odhalující i méně známé pokus na lidech. Tak jako tak otřesné, ale důležité čtení.

historikola
historikola
03.03.2016 5 z 5

Zdravím Vás čtenářky a čtenáři,

Tato knížka se neměla vůbec prodávat.... ale měla by se rozdávat do každé rodiny zdarma. Uznávám, že se téma nacistických zrůdností a pohmožděných životů vězňů špatně čte, ale je to základ vědění co se dělo. Žádné dodatečné omluvy Německa nebo firem co využili práci vězňů v nacistických táborech nevrátí životy těch co tam zemřeli nebo si pohmoždili zdraví a mysl. Bohužel těch firem co využili práci v nacistických táborech je pořád dost a jsou stále aktivní. Každý nechť si je dohledá. Jsou to firmy od automobilek až po firmy co dělají filmy a počítače.
Jsem rád, že jsem tuto knížku dočetl a musím uznat, že jsem se tam dozvěděl další nové věci. Nebo jsem se dozvěděl to co jsem věděl, ale zde to bylo rozepsáno detailněji. Konec této knížky je opravdu děsivý. Čtenář si uvědomí co se všechno mohlo stát, kdyby nacistické Německo vyhrálo válku a nešlo bojovat do Ruska. Bohužel dnes se svět tváří jako, že jsme největší kamarádi a vlastně se nic nestalo. Vždyť se přeci omluvili světu.
Vážím si autorů co se do tohoto tématu pustí a píší do hloubky a fundovaně. Bohužel dneska dostáváme hodně zkreslených informací a schválně trochu zavádějící. Potom to vypadá, že to tak špatné nebylo.

Rozhodně tuto knížku doporučuji a za sebe můžu říci, že si ji dám do své knihovny a nebudu se ji zbavovat.


Verca88
Verca88
26.01.2016 3 z 5

Zajimava kniha plna faktu pro ty co se zajimaji o II.SV

Pablo Kral
Pablo Kral
31.08.2015

Fakta, fakta a zase strohá fakta. Nicméně pro mě je to ten typ literatury, ze které mi po zádech pobíhá mrazivý démon. Knihu jako jakési fluidum prostupuje neuvěřitelný cynismus vykonavatelů pokusů s notnou dávkou "nelidskosti". A propos - nelidskost. Tohle je vynález evropské renesance, a já osobně se celkem ani nedivím, že podstata tzv. "lidskosti" byla v historii mnohokráte zpochybněna, ba otřesena v základech. Něco v tom smyslu měl na mysli Hermann Göring, když při narážkách v Norimberském procesu na to, že historické pravdě bylo učiněno zadost, odpovídal stroze a jasně: "Pravdu mají vždy jenom vítězové". Bohužel, ale Göring v tomto případě trefoval hřebíček na hlavičku. To ovšem samozřejmě neznamená, že fenomén zla neexistuje, nebo že neexistuje odpovědnost za jeho páchání. A ještě jedna věc - pro zdravotníka velmi zajímavá četba.

Andy74
Andy74
30.12.2013 1 z 5

Koupila jsem ze zvědavosti - skončila jsem ve 3/4 a už ji nedočetla. Barvitě vylíčené pokusy na vězních v koncentračních táborech, celkově pokusy na lidech a výzkum léčiv a sér pro vojenské účely - nebylo mi z toho špatně, to ne, ale odložila jsem ji. Snad později.......

Tereszka
Tereszka
16.06.2013 5 z 5

Pro mne velice zajímavá četba.

Štítky knihy

koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) holokaust, holocaust

Autorovy další knížky

Stanislav Zámečník
česká, 1923 - 2011
2003  86%To bylo Dachau
2010  75%Za hranicí lidskosti
2006  100%Český odboj a národní povstání v květnu 1945

Kniha Za hranicí lidskosti je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce34x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x