Z tebe peklo ráj

Z tebe peklo ráj https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298121/bmid_z-tebe-peklo-raj-ttr-298121.jpeg 2 21 12

Erika je úspěšná atraktivní žena. Má za sebou nevydařené manželství a řadu vztahů, proto se raději věnuje kariéře, a když zatouží po mužské náruči, řídí se pravidlem: Co je v domě, není pro mě. A tak se důsledně vyhýbá vztahům se spolupracovníky a pacienty. Zaskočí ji však něco úplně jiného – původně zamýšlené povyražení s o mnoho let mladším Lukášem se jí totiž začíná vymykat z rukou…... celý text

Přidat komentář

Kristy.Seb
31.08.2023 3 z 5

V životě je to přece pořád z kopce a do kopce, málokdy je to delší dobu rovnoměrně po rovině.

Jak dlouhá je vlastně přítomnost. Žádná není. Je to jen bod na přímce času. V okamžiku, kdy si ho uvědomíš, je už minulostí.

Na všechno člověk nemůže být připravený.

Zajímavý příběh, děj celkem plynul. Ale nemusel být příběh tak útržkovitý.
Je to první díl knihy Hlavně ať ti udělá dítě.

Coupekradka
10.10.2022

První polovina knihy byla zajímavá, čtenáře poháněl vývoj jak pracovního tak osobního života primářky. Druhá polovina knihy se vyvíjí bláznivě až do neuvěřitelných serpentin. Škoda.


yoda365
23.09.2020 5 z 5

Mojí první knihou tohoto autora byl Případ chirurg (1990). Důvodem proč jsem si ji vybral je skutečnost, že autor píše o českém zdravotnictví, o lékařské profesi. Kniha zachycuje české zdravotnictví ještě před změnami po roce 1990. Dalšími dvěma knihami byly „Zatřelte chromého koně“ (2012) a „Druhá šance chromého koně“ (2012). Všechny tři knihy se věnují především péči o zdraví. Knihy o chromém koni pak medicínské etice a v jejím rámci eutanazii. Milostné vztahy z mého hlediska nepředstavují v těchto knihách hlavní téma, ale jsou významné.
Další v pořadí mého čtení byla kniha Z tebe peklo ráj (ZTPR) (2016). Tušil jsem, že již téma zdravotnictví nebude v popředí. Děj knihy se posunul do naší současnosti a věnuje se generaci, následující po předchozí generaci starších primářů v chromém koni (např. generace primáře chirurgie Čermáka, Erika je jeho žačkou a následovnicí). Hlavní postava ZTPR Erika Bornová představuje generaci, která je sociology označována jako generace mileniálů (narození kolem roku 1980 a maturující kolem roku 2000 https://en.wikipedia.org/wiki/Millennials). Děj ZTPR (2016) máme jako čtenáři možnost srovnávat s dějem knihy Chirurg (2019) od Petry Dvořákové.
Václav Gruber je narozen v roce 1953 – u hlavních postav ZTPR by tedy mohlo jít o generaci jeho dětí. Jsem na tom věkově podobně a vnímám tak časovou dimenzi obdobně jako autor, který ve svých knihách zachycuje zhruba tři generace. Druhá generace zažila naši společnosti před a po roce 1989 v poločase svého života. Generace mileniálů je nyní uprostřed své pracovní kariéry a svého života. V postavách Eriky a její kamarádky Lucie se autor snaží zachytit změny ve vývoji jejich kariéry a života. Máme možnost si tuto generaci porovnat s předchozími generacemi autorových knih.
Tak jako jsem ve dvou svazcích „chromého koně“ vnímal na prvním místě medicínskou etiku, v případě knihy ZTPR je to pro mne generace mileniálů a jejich životů. Nemám ještě přečtenu dějově a postavami navazující knihu „Hlavně ať ti udělá dítě“ (2019). Po přečtení ZTPR se mi do komentáře z nějakého důvodu nechtělo – potřeboval jsem odstup několika hodin. V té chvíli jsem nevěděl, že kniha má pokračování. Nejprve jsem si myslel, že autor se zaměřil na milostný román. Podobně je to patrné i v jiných komentářích. Čtenáři ZTPR jsou zde poměrně často zklamáni. Tento pocit jsem při četbě neměl, neboť mne zaujalo téma generace mileniálů. A zdravotnictví nezmizelo. Vedle chirurgického oddělení v nemocnici se děj odehrává také v prostředí lázní. Lázně byly jednou z prvních částí zdravotnického systému, kde v tichosti proběhla po roce 1990 privatizace a rozjelo se podnikání. Mariánské Lázně jsou v ZTR zachyceny již jako soukromý ziskově orientovaný byznys.
Protože mne zajímají osudy generace mileniálů (vlastně našich dětí), určitě se pustím do četby navazujícího svazku „Hlavně ať ti udělá dítě“ (2019). Jsem zvědav na autorův pohled.

Surikata369
12.03.2020

Tuhle knihu řadím bohužel mezi nedočtené, proto ani nehodnotím. Strašně mě rozčilovalo to skákání z třetí osoby na první a celkově psáno vcelku nezáživně, opravdu nemám potřebu dočítat...

Pavouček2
12.03.2019 1 z 5

Ze začátku jsem si myslela, že to bude dobrý. Ale pak? No, i dívčí románky jsou asi záživnější, reálnější.

ivca84
22.12.2018 3 z 5

kniha je pekna oddechovka bez premysleni

Marcik7
24.07.2018 1 z 5

tak to byla hrůza, přečteno s nasazením všech sil

Janis97
26.03.2018 5 z 5

No tak to byl docela úlet, ale nakonec proč ne. Nejedná se o žádné těžké čtení ,místy to bylo sice poněkud úchylné, ale dalo se to. Člověk nejspíš zrovna tuto knihu musí brát malinko s nadhledem.

babiočka
08.10.2017 3 z 5

Příjemné oddechové čtení pro toho, kdo potřebuje na chvíli trochu "vypnout".

ajaja
30.10.2016

Souhlasím s mmmisulka.r. knihu jsem dočetla ,ale nic moc.

Šárka5875
03.10.2016 3 z 5

Kniha Václava Grubera není nijak obsáhlá a i díky většímu fontu se čte velmi rychle. Nemusíte u ní přemýšlet, námět není originální, ale celkem běžný a známý ze spousty jiných knih. Jde o nenáročnou četbu pro chvíle, kdy prostě netoužíte nad něčím hloubat, ale jen tak plout stránkami.
Z tebe peklo ráj nejspíš bude jednou z knih, kterou přečtete a záhy ji vypustíte z hlavy. Hlubší dojem nezanechá. Ale jako oddechovku můžu klidně doporučit. Jen mi trošku vadilo množství překlepů, které se v knize objevují.

mmmisulka.r
13.09.2016 2 z 5

Možná bych to mohla nazvat odpočinkovým čtením, ale bohužel...prostě pro mě absolutní zklamání. To se autorovi trošku vymklo z rukou....

Kniha Z tebe peklo ráj je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce5x
Chystám se číst11x
Chci si koupit7x