Z pradějin tvorstva

Z pradějin tvorstva https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18145/z-pradejin-tvorstva-18145.jpg 5 6 1

kniha vypráví o vzniku a vývoji života na zemi, seznamuje postupně čtenáře se živočichy pravěkých moří, s prvotní suchozemskou květenou, s praobojživelníky, s plazími obludami doby druhohorní a s praptáky (závěrem je pojednáno o Darwinově teorii a jejích předchůdcích),

Přidat komentář

jerisno
07.04.2022 5 z 5

K této populárně-naučné knize o vzniku života na Zemi, jsem se dostal díky mému oblíbenému a štědře zásobenému antikvariátu. Že jsem po knize (mimochodem velmi zachovalé) sáhl, rozhodlo jméno autora (Josef Augusta patřil vždy mezi mé oblíbence), ilustrátora (osvědčený Zdeněk Burian) i to, že jsme s touto knihou (druhé vydání, 1959) stejný ročník :-(
Nejde o žádné povídkové příběhy, jak jsme u Augusty většinou zvyklí, ale o plnohodnotnou vědeckou publikaci, psanou ovšem velmi přístupným způsobem. Uměl bych si představit, že ve své době mohla velmi dobře posloužit jako učebnice pro studenty biologie a paleontologie. Josef Augusta nás zde seznamuje s tehdejším vědeckým pojetím vzniku a vývoje života na naší planetě od starohor až po čtvrtohory. Ve svých závěrech vychází z tehdejších poznatků (zejména z teorií A. I. Oparina a Ch. Darwina). Nejsem biolog, ani paleontolog a tak netuším, zda je Oparinova teorie dnes již překonaná, nebo stále respektovaná. V této knize ale působí velmi logicky a věrohodně.
Jazyk knihy je lehce zastaralý ("Risikový faktor", fysikální jevy", "druhová specialisace"), tedy tak, jak se dříve psalo. Pobaví také některé zastaralé biologické pojmy ("ústrojenci" místo dnešních organismů, "drobní ústrojenci" jako dnešní mikroorganismy a pod.).
I přes tyto faktory je kniha velmi čtivá a pokud se vypořádáte i s množstvím latinských názvů (já osobně jsem je občas přeskakoval) není to rozhodně ztráta času. Knihu si nechám i proto, že představuje zajímavý náhled na dávné události, optikou nedávného vnímání světa.

Autorovy další knížky

Josef Augusta
česká, 1903 - 1968
1968  92%Ztracený svět
1971  91%Z hlubin pravěku
1975  88%U pravěkých lovců
1942  97%Divy prasvěta
1956  95%Hlubinami pravěku

Kniha Z pradějin tvorstva je v

Přečtených6x
Knihotéce14x
Chystám se číst1x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x