Z područí islámu

Z područí islámu https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314315/bmid_z-podruci-islamu-L2P-314315.jpeg 4 41 14

Titul světoznámé autorky poskytuje podrobný vhled do fungování muslimské komunity. Autorka popisuje jednotlivé oblasti života, v nichž se západní a islámské pojetí odlišuje: vztahy v rodině (k rodičům, sourozenců mezi sebou, postavení dívek v rodině) a otázku násilí. V tradiční muslimské komunitě v podstatě neexistuje vztah jedinec-stát. Jedinec sám o sobě nemá žádný význam, musí být součástí klanu. Náboženství a dodržování koránu představují základní osu života a je nemyslitelné, že by se někdo vzepřel. Základní vzdělání spočívá v doslovném odříkávání koránu. V podstatě jde o indoktrinaci, která zahrnuje mechanické opakování jednotlivých veršů, prokládané přednáškami o tom, jak je třeba nenávidět Židy, stát Izrael, americké imperialisty a všechny nevěřící, kteří jsou zodpovědní za špatné postavení muslimů ve světě (i Ayaan chodila do takové školy). Tento druh „vzdělání“ probíhá nejen v arabských zemích, ale i v madrasách na britské či francouzské půdě. Právě komplexnost, s níž islám prostupuje životem muslimské komunity, a odlišný způsob uvažování představují základní problém integrace do západního prostředí. Terorismus jako takový tvoří pouze špičku ledovce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Nomad , 2010


více info...

Přidat komentář

Beoudine
30.01.2024 4 z 5

Významná sonda do míst, která já (jakožto omezený a zpátečnický Evropan) stále a klidně i proti své vůli budu vždycky brát jako "druhou stranu barikády".

_Knihomolka_
23.05.2023 3 z 5

V této knize autorka víceméně navázala na Rebelku, ve které toho bylo spoustu již řečeno. Jediný rozdíl mezi oběma díly vidím v tom, že toto je navíc zpestřeno Ayaaninými myšlenkami, otázkami a vizemi do budoucnosti. Nicméně ani jedna z nich není podřadná, záleží na pořadí, v jakém si je člověk vybere číst.


včelařka
08.12.2022 4 z 5

Kritický pohled insidera. Shrnutí problému integrace - odlišné vnímání a nákladní se sexem, penězi a násilím. Důležitá kniha i pro skupinu vítačů, kam sama patřím.

PlaszCZ
07.04.2022 5 z 5

Kniha se mi četla velice dobře. Je v ní osobní příběh autorky i příběhy dalších členů její rodiny. Na názorných příkladech autorka ukazuje, jak má na nás výchova a hlavně prostředí, v němž žijeme, zásadní vliv. V závěru je i menší esej nebo spíše pojednání, zda je možná akulturace muslimů do západní společnosti či nikoli. Tuto otázku je velmi těžké zodpovědět, neboť i autorka sama přiznává, že ačkoli žije na Západě delší část svého života, některé situace jsou ji stále nepříjemné - např. odmítnutí koupě po náléhání prodavačky apod. Kniha rozhodně nikoho nenavádí zavrhnout migraci jako takovou, ale spíše se nad tímto fenoménem holisticky zamyslet - jak ze strany potenciálního migranta, tak i lidí, kteří s migranty přijdou do styku.

LordByron
10.01.2022 4 z 5

Fu. No nepochybne skvelá zaújmava kniha a vhľad do kultúry o toľko inej ako je tá naša. Akože príčiny tých problémov s nimi som po prečítaní videl oveľa jasnejšie.Ayaan je skutočná feministka a skutočná osvietenka a veľa z toho čo robí je záslužné. Veľa z toho na čo upozorňuje si sakra pozornosť zaslúži.
S Ayaan ale vo veľa bodoch nesúhlasím (čo neznamená že jej upieram právo na názor). Aspekty klanovej mentality o akej hovorí majú aj naši cigáni a kdekto. Fundamentalizmus v kresťanstve nie je menej zlý akurát oveľa menej častý.
Sama je tiež akoby tak uchvátená tým naším úžasným západným svetom, že akoby vôbec nevidí jeho muchy a vôbec si nevšíma nakoľko je sám nespokojný so sebou.
A to že sa nakoniec kamarátila s americkými neokonmi jej v mojich očiach dosť pohoršuje ako aj keď hovorí o nenávisti moslimov k židom a nezmieni sa o prístupe Izraela k Palestíncom ako príčine.
Inak skvelá kniha ale zoberte si z nej len to len niečo a nie všetko .

inachisio
30.01.2021 5 z 5

Tuto knížku by si měl přečíst každý. Nejen kvůli závažnosti a aktuálnosti tématu, ale také díky strhujícímu stylu psaní a autorčině upřímnosti. Díky za tuto knihu, je úžasná, pravdivá i strašlivá.

carbici
24.05.2020 5 z 5

Skvela kniha, vhled do problematiky, popis problemu i reseni. Urcite se k ni jeste vratim.

Batta
20.05.2020 5 z 5

Neuvěřitelně užitečná a poučná kniha, která jasně a na konkrétních osudech ukazuje různé negativní aspekty islámské společnosti, která se snaží vyrovnat s moderním způsobem života. Typický příklad kolonizovaných kultur, které musejí udělat skok ze středověku do postmoderní doby. Muslimové přesídlení na západ často neměli jsou konfrontováni s realitou a mentalitou, na kterou nejsou připraveni. … Je to jako cesta na jinou planetu. A důsledky jsou tragické pro obě strany - odlišné hodnoty, reakce apod. Proč se podobnými otázkami nezabývají na politické úrovni? Kdy muslimové i Evropané pochopí, že strkání hlavy do písku nikam nevede? Politická korektnost a strach z nařčení z rasismu má za následek to, že multikulturalisticky pouze přihlížíme tomu, jak se evropské země mění, ale neděláme s tím nic. Za 50 let se budeme divit, kde to žijeme.

Petanee
26.04.2020 4 z 5

Krásný vhled do toho jejich uzavřeného světa... Snad se dočkáme časů, kdy muslimové otevřou svou mysl. Držím jim palce, protože by to bylo velice osvobozující sledovat tenhle předrod. Co si budeme nalhávat, křesťanský svět se v těhle sračkách bludů nacházel taky, ale dokázal se jich vcelku obstojně zbavit. Vývoj od "Bůh nade vše" k "Mravnost nade vše" byl jednoznačně krok správným směrem. Svým způsobem je mi jihc líto... jednou budou totiž muset převzít kontrolu nad svým životem a to bude pro spoustu z nich velkým šokem. Osvícené uvažování totiž nepřináší jen radost... Za mě je to jen banda rozmazlených mamánků bez jekékoliv odpovědnosti...

hanak_v_exilu
09.10.2019 4 z 5

Tolik sociálně patologických jevů pohromadě jsem naposledy viděl při čtení knihy My děti ze stanice ZOO. Dospívání autorky není sice tak bezútěšné, ale v konečném důsledku působí tragičtěji. Život Christiane F. je výjimečný, odstrašující příklad, kdežto vpomínání Ayann ukazuje typický osud muslimských žen. Co se týče poslední kapitoly a autorčiny naděje na liberalizaci islámu, tak jsem rezignovaný skeptik. Muslimové se do reformy nepohrnou, dokonce ani ti usídlení na Západě. Modernizace muslimské společnosti je tím méně pravděpodobná, čím horlivěji budou médii, politiky a aktivisty ujišťováni, že kritika islámu je nepřípustná a relativizování hodnot neslučitelných s klasickým liberalismem je projevem nenávisti.

amaenium
10.08.2019 4 z 5

Kniha mi dala poměrně konkrétní náhled do fungování muslimských rodin, protože sama jsem o tomto tématu věděla jen velmi málo. Díky vhledu autorky, která se sama vymanila z tohoto náboženského sevření, mi pomohla odpovědět na otázky ohledně integrace muslimských přistěhovalců. Druhou velkou otázkou, ovšem úzce provázanou kromě samotného náboženství, zde bylo zacházení se ženami. Poslušnost, poddanost, zakrývání se či nesmět dokončit školu – tohle a mnohé další odehrávající se nejen ve zmíněných zemích, ale i v zemích západních.
Kniha mě informovala, šokovala ale i motivovala, zjistit si více informací o tomto tématu.

Maki21
25.05.2019 2 z 5

Kniha zajímavě pohlíží nad problematikou muslimů v západních zemích. I když kniha je jednostranně psaná, tak jí doporučuji všem lidem co podporují přistěhování muslimů do Evropy.

Eldar80
12.01.2018 5 z 5

Druhá kniha už není tak dobrá jako první. Předchozí kniha je totiž skutečně výborně napsaná. To však neznamená, že by tato byla nějak špatná. I tahle kniha je velmi dobře zpracovaná. Všiml jsem si toho už na začátku, když jsem začal číst. Co musím obdivovat, je skutečně perfektně čtivý text. Ayaan se zde věnuje integraci lidí přicházejících z islámského kulturního okruhu. Aby se myšlenkám o integraci mohla věnovat víc do hloubky, uvádí své životní zkušenosti a zkušenosti své rodiny a přátel.
Kniha je tak opět docela osobní. Hlavně první třetina. Její zkušenosti tak vypovídají především o stavu kultury v zemích, ve kterých žila a somálské klanové kultuře, ve které vyrůstala. Kniha se tak dá vztáhnout jen na určitou oblast islámského území.
Ayaan vysvětluje jak je kultura, ze které pochází zaostalá a neschopná se vypořádat s dnešním moderním světem. Každý kdo myšlenkově žije podle starověkých zvyků bude mít logicky v dnešní době problém přizpůsobit se. Ayaan navíc vysvětluje jak tato kultura poškozuje rodinné vztahy a ve výsledku celou klanovou společnost. Vysvětluje jaký má islám defektní vliv na společnost, ve které vyrostla. Islámská klanová kultura je v dnešním světě nejen bezcenná, ale je navíc neuvěřitelně škodlivá. Vytváří nemocnou pokryteckou společnost, která si vzájemně vymývá mozky. Kdo se pokusí z této náboženské totality utéct, riskuje hrozbu zabití a to často od svých nejbližších. To se týká především žen.
Ayaan se dále věnuje problémům, se kterými se setkávají lidé z její společnosti, když se pokouší žít v západní společnosti. Na příkladech ukazuje jak je integrace pouze filozofická fikce aktivistů a multikulturalistů. Vysvětluje, že tito lidé svým naivním chováním způsobují nejen problémy v naší západní společnosti, ale škodí hlavně lidem prchajícím z muslimských zemí. Je očividné, že kdyby byla Ayaan běloch, byla by onálepkována jako islamofobka a rasistka. Rasisté jsou tak spíše sluníčkoví intelektuálové, kteří se k uprchlíkům chovají jako k nesvéprávným dětem. Bohužel snahou zachovat původní kulturu přistěhovalců, neuvěřitelně komplikují osudy muslimských žen.
V závěrečné části Ayaan navrhuje nutné změny v přístupu k uprchlíkům a migrantům. Zajímavé je, že jedno z řešení vidí ve větší aktivitě katolické církve. Kdo už četl první díl, tak se možná bude chvílemi nudit. Hlavně v té první třetině, kde Ayaan opakuje svou rodinnou historii. Vždy však proto, aby na příkladech vysvětlila problémy integrace. Je to spíš pro zájemce o danou problematiku. Celá kniha má jen několik hlavních témat, která souvisí se vzájemným ovlivněním náboženství a klanové kultury. Koho zajímá pohled z druhé strany, tedy někoho, kdo pochází ze zemí uprchlíků, tomu rozhodně doporučuji. Přečíst by si to měli především multikulturalisté, kulturní relativisté a němečtí občané. Pro ty už je ale asi pozdě. 85%

Metroušek
10.11.2017 4 z 5

"Všechny lidské bytosti jsou si rovny, všechny kultury a náboženství však nikoli." Statečná žena. Vhodné k přemýšlení pro všechny multikulturalisty.