Z klenotnice staršieho slovenského písomníctva I. Stredovek

Z klenotnice staršieho slovenského písomníctva I. Stredovek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44038/z-klenotnice-starsieho-slovenskeho-pisomnictva-i-stredovek-44038.jpg 5 3 2

Antológia stredovekých literárnych textov Stredovek je pre nás nesmierne vzdialený a pokladáme ho za nezáživný a temný, ale autor tejto publikácie nám dokazuje pravý opak. Uvedie čitateľa do jednotlivých storočí, v ktorých stredoveké písomnosti vznikali, a predstaví nám bohatstvo tvorby jednotlivých žánrov. Publikácia je určená predovšetkým študentom, poslúži ako pomôcka k maturite i k príprave na vysokú školu. Zostavil, predslov, sprievodné texty, edičnú poznámku a vysvetlivky napísal Jozef Minárik. Zo staroslovienčiny preložili Eugen Pauliny, Ján Smrek, Ján Stanislav a Viliam Turčány, z latinčiny preložili Jozef Minárik a Peter Ratkoš. Texty napísané slovakizovanou češtinou upravil Jozef Minárik. Vydanie druhé... celý text

Přidat komentář

kapr
14.02.2020 5 z 5

Mám moc rád staré knihy. A z této jsem měl zvláště velkou radost. Jen se tentokrát bojím, zda jsem se trošku nepřecenil. Ke knize se budu po delší čas opakovaně vracet, a hledat k ní cestu.
Především doufám, že s dalšími díly udělám větší štěstí, už se na ně teď moc těším.
(pokračování příště)
Pokud s knihou budu mít potíže, budu to přičítat jenom sobě, a pro tentokrát ji raději hodnotit nebudu.
-
20200524
Nakonec jsem si odškrtl přečteno, spíše ve smyslu toho, že jsem se s publikací seznámil. Opakované příležitostné návraty budou nejspíše nezbytné, přeci jen je velmi obtížné materiály tohoto typu, už z hlediska časového odstupu, systematicky, asi bych spíše řekl studovat, nežli jenom přečíst, přeletět. Vždy to bude chtít delší čas i patřičnou dávku trpělivosti.

Venezia
27.10.2019 5 z 5

Kniha obsahuje (stručnú) teóriu k slovenskej stredovekej literatúre a ukážky diel, samozrejme v slovenčine. Je tam napr. Proglas, legendy o sv. Konštantínovi, Metodovi, sv. Svoradovi a Benediktovi, sv. Jurajovi, pár básničiek (napr. Dcérenka, dcérenka, chcela by si sedliaka; Mojím predsavzatím je zomrieť kdesi v šenku; Ó, milá panna, čo mi dáš) a príbehov. Napr. dobrá poviedka je Rečí sa netreba vždy priďŕžať, aj Život Ezopa Frýgického a rozprávka O troch grošoch. Sú tam ešte ukážky napr. zo Žilinskej mestskej knihy, Anonymovej kroniky, Spišské modlitby. Ocenila by som viac ukážok a formát knihy A5, na čítanie tejto trpaslíčej verzie treba fakt dobré oči.


Autorovy další knížky

Jozef Minárik
slovenská, 1922 - 2008
1977  100%Stredoveká literatúra
1988  84%Literárna rukoväť
2007  100%Z klenotnice staršieho slovenského písomníctva I. Stredovek
1984  0%Baroková literatúra
1987  60%Slovenský dekameron takzvaný väčší

Kniha Z klenotnice staršieho slovenského písomníctva I. Stredovek je v

Přečtených2x
Knihotéce4x
dalších seznamech1x