Z jako Zelda

Z jako Zelda https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182400/bmid_z-jako-zelda-PQE-182400.jpg 4 136 34

Když „kráska z Jihu“ Zelda Sayre poprvé poznala Francise Scotta Fitzgeralda, bylo jí sladkých sedmnáct a on měl na sobě slušivou uniformu. Psal se rok 1918 a oba se do sebe okamžitě zamilovali. Staly se z nich vyhledávané celebrity, hvězdy večírků. Přicházelo však i vyčerpání, excesy, období bez peněz. Jejich manželství bylo spletí žárlivosti, zášti a vzájemného ubližování. Kým doopravdy Zelda byla kromě toho, že ji vnímáme jako manželku slavného – a později polozapomenutého – spisovatele? Byla lepší autorkou než Scott? Kdo komu vykrádal témata románů? A jak to bylo s její schizofrenií a záhadným úmrtím?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Z: A Novel of Zelda Fitzgerald , 2013


více info...

marlowe
marlowe
23.06.2023 5 z 5

Skvělé.
Chtěl jsem ke knížce připodotknout pár moudrostí, ale když jsem si přečetl stávající komentáře (petrarka72, Toffee, HoneyBunny atd.), zjistil jsem, že by to bylo zbytečné nošení dříví do lesa.
Ten příběh mě šokoval především neuvěřitelnou rozporuplností osobnosti Francise Scotta Fitzgeralda - budu si od něho muset taky konečně něco přečíst, protože jsem ho už od školních let vědomě ignoroval.
A ještě něco. Toffee v závěru svého komentáře pokládá zajímavou otázku: "Jen si teď říkám, co byl vlastně zač, ten Hemingway...?" Mám-li být upřímný, mně osobně byl tenhle chlapík odjakživa podezřelý, už jen tou svojí zbytnělou maskulinitou (dominantní zájmy o rybaření, box, koridu) tak teď jsem si svůj odtažitý postoj k němu jen utvrdil.
Každopádně knížku doporučuji.

Evina16
Evina16
21.09.2021 5 z 5

Krásně napsaný příběh dvou lidí, kteří nemohli žít bez sebe, ale jako kdyby nemohli žít ani spolu. Jak se píše v doslovu, kniha je z velké části fikce, ale se spoustou skutečných osob, událostí i momentů ze života manželů Fitzgeraldových. Možná je to tím, že mám slabost pro jazz, ale tento příběh z jazzového věku mě okouzlil.


HoneyBunny
HoneyBunny
13.05.2021 5 z 5

Tak tahle kniha mi totálně rozcupovala duši.
Každá věta je napsaná tak poutavě, že mě téměř fyzicky bolelo, když jsem čtení musela kvůli práci odkládat, proto doporučuji přečíst knihu na jeden zátah třeba o víkendu.
Scotta jako autora naprosto zbožňuju, proto jsem tak zničená z jeho chování k ženě... Zeldě jsem naprosto rozuměla, taky bych nedokázala být jen pouhá manželka - ozdoba. A že byl Hemingway od mládí starej prasák, to mě opravdu nepřekvapilo, nikdo to nemá tak vepsaný v očích jako on! :D
Poslední stránky už jsem jen brečela...což se mi u knih téměř nikdy nestává... Byla to nádherná jízda. Bolavá až na dřeň ale úchvatná. A slovy samotné Zeldy: Kdybych se znovu rozhodovala, jestli do toho jít, říkám ANO! :)

Linda007
Linda007
13.10.2020 3 z 5

Stojí určitě za přečtení, ale napsané to je nepoutavě, každou chvíli jsem zjistila, že myslím na něco jiného a knihu nevnímám.

Annicka
Annicka
25.08.2020 4 z 5

(SPOILER) Příběh Zeldy Fitzgeraldové mě úplně pohltil. Zcela jsem prožívala její radosti a byla jsem nešťastná z toho, kam se její vztah vyvinul. Příběh je psaný pěkně čtivě a do Zeldy jsem se dovedla vžít.

Na druhou stranu to místy připomínalo feministickou agitku. Fitzgerald je popsaný vpodstatě jako typický sebestředný egoistický macho, který ve své ženě zašlape jakoukoliv radost už v zárodku. Takoví lidé skutečně existují, ale tady to bylo trošku okaté... Samozřejmě je to dané tím, že je celý příběh popsaný ze Zeldina pohledu. Postupem času se ale z mladé Zeldy, flámující holčiny, která nemá moc starostí a chce se prostě jen bavit, stane neuvěřitelně ambiciózní všeumělkyně, které je její opilý, agresivní a neschopný manžel přítěží, protože vše ubíjí, aby náhodou nebyla lepší než on. I tak to byla krásná kniha, jen to není na plný počet hvězdiček.

iceVS
iceVS
21.07.2020 5 z 5

Pokud autorka vydá další knihu, jistě si ji nenechám ujít. Její styl mi vyhovuje, byť jsou její knihy částí fikce, tak jsou také plné reálií, baví mě dohledávat si informace a díky dosažitelným fotografiím mi tyto příběhy doslova ožívají před očima.
Zelda byla velmi svá, přesto mi byla docela blízká. Už před sto lety žila rozmarný život plný luxusu. A ikony padají z piedestalu... :-)
Zcela náhodou se mi podařila úžasná spojitost: od Mademoiselle Coco jsem se plynule dostala k Pařížské manželce, poté následovala Zelda a teď už se těším na Paní Hemingwayovou... Je to super číst o stejných lidech z různých pohledů, těší mě, když v jedné knize najdu odkaz na něco, co jsem četla v té předchozí. Bylo to vážně skvělé čtení.

tereza1198
tereza1198
07.07.2020 4 z 5

Mám ráda tuhle dobu. Jazz, alkohol a ovzduší nabité změnami. Manželé Fitzgeraldovi jsou správně manipulativní a sebedestruktivní. Zelda je zde vykreslena jako ta normálnější z páru. Ve skutečnosti nelze říct, kdo z nich byl ten šílenější, opilejší a jízlivější. Líbilo se mi i vykreslení Hemingwaye jako talentovaného šmejda (četla jsem Paní Hemingwayová a Pařížskou manželku, kde jsem o něm ztratila iluze).

Jadlenka
Jadlenka
14.06.2020 2 z 5

On snil, že bude velkým spisovatelem.
Ona snila, že nebude dělat vůbec nic.
Oba žijí, jako by byl život jeden dlouhý flám.
Ona se stává čím dál více ambiciozní a sebevědomá. Život ji nabízí příležitost stát se profesionální tanečnící. Ale pro něj zůstane jen manželkou a matkou jeho dětí. Přesně takovou, jakou ji chce mít.
Příběh o tom, jak vypadal život v jazzovém věku.
O promarněných příležitostech. O věrnosti. O sebeobětování.

jiri77
jiri77
04.11.2019 4 z 5

Hodně zajímavá kniha o životě manželů Fitzgeraldových ,podaná z pohledu Zeldy ( ..i když je to celkem neobjektivní, a je to v podstatě ''fikce''..) je to hodně zajímavý pohled ,na život v jazzovém věku a vše co musely některé celebrity té doby podstoupit ,proto aby se uživili, udrželi společenské postavení a jaký to na nich nechalo dopad v podobě psychických nemocí a alkoholismu. Kniha je jak jeden velký společenský večírek, samé koktejlové oslavy, zábavy a cestování. Ke konci je to už trochu smutnější ,ale to asi k takovému nezřízenému životu patří.
Kniha se mi líbila ,akorát ted' nevím ,jak mám po přečtení tohoto románu,pohlížet na Hemingwaye ?

petrarka72
petrarka72
02.06.2019 5 z 5

Fascinující příběh, výborně zachycující lehkost a okázalost jazzového věku i následující postupné střízlivění, v nichž se odráží manželství Fitzgeraldových, od překotného budování vztahu prvních vědomých spisovatelských celebrit přes neslučitelnost jeho alkoholismu a její nevyrovnanosti po sklízení všeho, co zaseli, a to v dobrém i zlém smyslu. Celé je to nabité daty, fakty a ověřitelnými historickými detaily, vztah je však popisován ze Zeldina hlediska a nečiní si nárok na objektivitu (Scott z toho taky nevychází ve výsledku zrovna nejlépe). Největším plusem je zdařile popsaná atmosféra a její proměny, také chátrání těla, odchod lásky, praktiky v soudobém blázinci... Poslední třetina je polyfonní a velmi krutá... Užila jsem to.

rozvera
rozvera
23.02.2019 5 z 5

Velmi zajímavá kniha ze života manželů Fitzgeraldových. O spisovateli je známo mnoho o jeho životě, ale jeho žena byla v publikacích pouze zmíněna a to převážně jen v souvislosti s její chorobou. I když je kniha uváděna jako fikce, přesto se domnívám, že dostatečně mapuje život slavné dvojice, která žila převážně ve společnosti bohémů své doby, střídala místa pobytu bez skutečného vlastního domova. Kniha se mi velice líbila, jak po stránce obsahové, tak stylem psaní.

intelektuálka
intelektuálka
28.07.2018 5 z 5

Velmi působivě zpracovaný vztah mezi Scottem a Zeldou ...

Tragedie dvou individualit - kteří byli "krásní a prokletí"....

Od začátků plných ideálů a lásky až po konec - alkohol, rozčarování a choroby...

"Stálý pocit, že stojíme na okraji srázu a do zad se nám opírá vítr.
Nemáme se čeho přidržet..."

A závěr : těžko hledat viníka, stejně jako už nezjistíme, zda měla Zelda na svědomí Scottův úpadek,nebo jestli byl Scott příčinou Zeldina duševního rozpadu...

Já se přikloním k tvrzení: ruku v ruce žena a muž vytvářejí svůj společný svět.
A je jen na nich, jestli bude, nebo nebude tragický...

Toto rozhodně za přečtení stojí.

Toffee
Toffee
09.04.2018 5 z 5

"... zdá se prostě, že jsme se vydali do velkého dobrodružství, ale to dobrodružství se proměnilo v neodolatelný večírek, v pět let trvající party, dámy v třpytivých róbách, smokingy se saténovými klopami, bezedné číše šampaňského... Ale to není manželství, tak se nedá žít."
...a takový to byl pěkný pár. Zelda se mi líbila od prvních stránek, tak nespoutaná, drzá, koketní, nemohla nepřipomínat jinou jižanskou krásku Scarlett. Pak velká láska, nekonečné večírky, luxusní hotely, sláva, život ze dne na den, jako by zítřek neexistoval, litry a litry alkoholu... a nakonec zákonitě kocovina. Čím dál víc mi Zeldy bylo líto, když se probouzela z opojení do každodennosti, když si stále víc a víc uvědomovala klec, ve které vězí, když se její články a povídky vydávaly pod Scottovým jménem, když ji psychiatři "léčili", aby pochopila, že má být jen manželkou, když nakonec místo té žabky sršící energií vidíte zničenou a nejistou ženu. Je to ale neuvěřitelné, přes všechno vzájemné zraňování, nenávist, útěky a žárlivost, je to mezi nimi pořád velká láska. Takový hezký to byl pár...
Moc se mi tenhle román líbil, rozhodně stojí za přečtení. Jen si teď říkám, co byl vlastně zač, ten Hemingway?

Sardol
Sardol
07.11.2017 2 z 5

Tuhle knihu jsem nedokázala dočíst do konce. Začátek byl hodně slibný, Zelda mi byla sympatická a dobře se četla. Postupem času to bylo ale stále povrchnější a povrchnější, nuda, bez charisma a vlastně už jsem jen četla nezajímavý životní příběh dvou nesympatických lidí. Asi jsem v tom nedokázala najít to, co našli kladně hodnotící, ale mě jejich příběh vůbec nic nedal.

lucy.sankova
lucy.sankova
11.07.2017 3 z 5

Život Zeldy Fitzgeraldové, ženy, která žila ve stínu svého úspěšnějšího manžela Scotta. Zatracovaná, nedoceněná, přesto se snažila plavat proti proudu tím, že se snažila prorazit svými vlastními rukopisy ... bohužel nedostalo se jí takové slávy, což je škoda.

miss_nothing
miss_nothing
01.07.2017 5 z 5

Psát o životech lidí, kteří opravdu žili, je svazující. Nejdůležitější je snažit se jim nijak neuškodit. Z jako Zelda je však čtivá natolik, až čtenář zapomene, že samotná autorka sice nebyla součástí života Zeldy ani Scotta, ale stále se nemůžete zbavit tušení, že slovo od slova se vše muselo udát přesně takhle...

ssyyllvvaa
ssyyllvvaa
30.01.2017

Dobře napsaná kniha, která byla pro mne zajímavá i proto, že o okolnostech seznámení Fitzgeraldových a počátcích jejich vztahu jsem moc nevěděla, spíš o jejich bouřlivých vztazích a životě v Evropě a o Zeldině nemoci v pozdějších letech. Náhodou jsem se v téže době dostala ke knize Pauly Mc Lain Pařížská manželka, kde je hlavní postavou první Hemingwayova manželka Hadley a její vztahy s Fitzgeraldovými a pohled na ně ( ze zcela jiné perspektivy) tvoří významnou dějovou linii.

Basti06
Basti06
02.05.2016 3 z 5

celkem prijemne cteni na oddech. Bohuzel je licena dost linearne a cloveku, ktery ma alespon trochu potuchy o silenem vztahu Fitzgeraldovych, v podstate nic zasadniho neprinasi. Zajimave jsou souvislosti, za kterych dila SFF vznikala, celkem jsem po precteni teto knihy dostal chut si toho od nej precist vice, a to neni spatny prinos knihy.

Ivanule
Ivanule
07.04.2016 5 z 5

Nádherně popsaný příběh manželky F.S. Fitzgeralda Zeldy,ze začátku má kniha krásný spád,protože jde vidět,jaká energická a život milující byla Zelda jako dospívající dívka než se seznámila s Francisem,o jejich životě po svatbě,stěhování,narození dcery,stěhování se do Evropy,Zeldiny nemoci,Francisovo kamarádství s Hemim,až po konec jejich životů...Krásně napsaný příběh,mám tyto knihy moc ráda:)

Floriška7
Floriška7
22.03.2016 5 z 5

Super. Mně se knížka líbila, krásně se četla a těšila jsem se, až ji budu moct číst. Knížka stojí za přečtení a závidím všem, kteří ji teprve budou číst.