Z hlubin věků

Z hlubin věků https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38286/z-hlubin-veku-38286.jpg 4 22 3

Sir Arthur Conan Doyle působil jako lékař, laický kazatel, spiritista, historik a reformátor občanského života. Světovou proslulost získal nesmrtelnou postavou londýnského detektiva Sherlocka Holmese, ovšem kromě toho napsal celou řadu povídek a románů se silným spirituálním podtextem, díky nimž je možné ho považovat za jednoho z předchůdců vědecko-fantastické literatury. V češtině dosud nepublikovaná kniha Z hlubin věků obsahuje kratší prózy z období starověku a středověku, které se týkají důležitých momentů v dějinách lidstva, například odchodu Římanů z Británie, dobytí Kartága, šíření křesťanství, hunského tažení do Asie a Evropy nebo vzniku islámu. Vzhledem ke svým rozsáhlým znalostem historie a také cestovatelským zkušenostem podává A. C. Doyle obraz doby s detailní přesností a literárně ho rozvíjí do té míry, aby přiměl čtenáře uvažovat v širších souvislostech. Tyto jedinečné povídky jsou aktuální dodnes, protože přinášejí hluboké sondy do mechanismů moci a poskytují silné náměty k zamyšlení nad morálkou a duchovními kořeny novodobé společnosti. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Historie

Vydáno: , Eminent
Originální název:

Tales of Long Ago , 1922


více info...

Přidat komentář

soukroma
09.12.2019 3 z 5

Docela zajímavé apokryfy, zejména porovnávající antiku s křesťanským světem, Řím s Británií a připomínající pár dalších historických mezníků (jemný nádech duchařiny jsem zaznamenala v ojedinělém případě).

Autor se sám nepasuje do role historika, a tak s historií pro účel své pointy nakládá typicky po svém:
"Dovolte, abych vám vylíčil střízlivá historická fakta, jen maličko přibarvená v zájmu sdělnosti, což je technika, k níž by se serioznější historik nikdy nesnížil."

Vše samozřejmě posuzuje ze své současnosti, kdy dávné události již měly čas uzrát ve svých důsledcích. Toto nám však může znít jako značně vizionářské zvolání autorovo: "Dočasný pobyt - nic víc to není!", ovšem to by se nesmělo výhradně jednat o příchod Sasů do Británie ;-)

Možná proto, že autor byl Anglosas a vydal své povídky skoro před sto lety, mi ale žádný z apokryfních příběhů neutkvěl výrazně v paměti, jako tomu rozhodně je v případě Čapkových Apokryfů a Váchových Vyhnanců z ráje.

braunerova
15.11.2019 3 z 5

12 krátkých příběhů. Část patří do žánru satiry nebo duchařiny, ty byly docela zábavné. Historické povídky přináší mravní ponaučení pro čtenáře, přičemž historická hodnověrnost některých z nich byla prachbídná. Tak třeba římské legie neodešly z Británie na rozkaz císaře, ale aby proti němu bojovaly. Také před pádem Kartága nedošlo k žádné námořní bitvě. Ale třeba povídka Obr Maximin byla výborná. Nejvíc mě naštvala anotace vydavatele, kvůli které jsem si knihu koupil:

"Vzhledem ke svým rozsáhlým znalostem historie a také cestovatelským zkušenostem podává A. C. Doyle obraz doby s detailní přesností"


undergrounds
26.06.2013 5 z 5

Kniha obsahuje veľmi pekné poviedky. Táto kniha je prvou z tejto série Doylovských zväzkov tajomných a pútavých príbehov. Určite si ju treba prečítať :) !