Páter Kodýdek a jiné povídky

Páter Kodýdek a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89995/bmid_z-farskych-historek-pater-kodydek-a-U26-89995.jpg 4 6 1

Z farských historek série

1. díl >

Povídky z různých far v České zemi: Páter Kodýdek, Vyhrál, Oběť zákona, Obrácení a polepšení kupce Šoršíka, Podvodnice.

Přidat komentář

JulianaH.
14.11.2019 5 z 5

Po Holoubkovi má druhá knížka od zbožňovaného J. Š. Baara.

Titulní povídka vypráví o životě Baarova předchůdce v obci Klobuky, lidumila, bolzanovce a vlastence Augustina Kodýdka. Je to vlastně umělecky podaná biografie skutečného člověka, který v roce 1899 ještě žil v paměti farníků, a především v osadní kronice. Skromný hrdina bojuje proti chudobě a sociální nespravedlnosti, ale i proti nežádoucím novotám.
Oběť zákona, příběh kaplana a farářovy mladé hospodyně, předkládá kritiku kněžského celibátu, jež byla pro autora a s ním pro celou Katolickou modernu tak zásadní.
Obrácení a polepšení kupce Šoršíka vnímám jako satiru na zdegenerované měšťanstvo. Antihrdinu sužuje padoucnice a on se v strašlivých bolestech utíká k víře, jakmile mu ale trochu otrne, podléhá opět obžerství.
Podvodnice ve mně zanechala ze všech povídek nejmilejší dojem. Kněz si vyjede si výlet do Prahy, kde půjčí peníze zoufalé okradené dívce. Jeho přítel si z něho utahuje, že naletěl podvodnici, a kněz ztratí dobrou náladu i víru v lidi. [spoiler] O Vánocích mu však dorazí balíček s dlužnou částkou, s nově vyšitou štólou a vzkazem, že děvče chtělo s vrácenými penězi poslat zároveň dárek, proto se zásilka opozdila.

„Ale [chudobu] já odstraniti nechci, to je nemožno, ale úctu k té chudině, vážnost pro ni a lásku k ní, obětavou, činorodou lásku, to je, co pořád káži a říkám, abychom si vážili stejně člověka jako člověka.“ (Páter Kodýdek)