Z deníku vlastizrádce

Z deníku vlastizrádce https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156984/bmid_z-deniku-vlastizradce-652068d592665.jpg 4 10 4

JUDr. Miroslav Jirásek líčí svůj osud poté, co je roku 1950 označen za velezrádce. V průběhu cestování po vazbách si tajně zapisoval své zážitky, ze kterých později po propuštění sestavil celou knihu. JUDr. Miroslav Jirásek se narodil v roce 1913 v Telči. Vystudoval gymnázium v Bratislavě, kde byl spolužákem Gustáva Husáka, s nímž se paradoxně setkal opět v 50. letech jako se spoluvězněm v Leopoldově. Po absolutoriu vysokoškolského studia práv se Miroslav Jirásek stal asistentem na právnické fakultě v Bratislavě. Když byl v březnu 1939 vyhlášen Slovenský stát, přestěhoval se do Brna, kde byl zaměstnán ve Všeobecném penzijním ústavu. V letech 1946 až 1950 byl pracovníkem Kanceláře prezidenta republiky. V roce 1950 byl zatčen a jako politický odpůrce komunistického režimu odsouzen na patnáct let vězení pro velezradu. Ve skutečnosti převáděl po únorovém puči přes hranice spoluobčany, kteří se rozhodli emigrovat. Své zážitky z téměř desetiletého pobytu v řadě věznic a táborů padesátých let shrnul s časovým nadhledem nejprve do knihy Z deníku vlastizrádce, vydané v roce 1990. Na tuto knihu volně navazuje próza Návrat do pekla.... celý text

Přidat komentář

JP
07.01.2021 3 z 5

Zápisky a vzpomínky Miroslava Jiráska na dekádu života, kterou strávil jako politický vězeň. Informativní především. Komunismus nebo Druhá světová jsou vždy vděčná a hutná témata k zamyšlení (nejen) nad lidskostí.

Lionella
17.08.2019 5 z 5

Klaniam sa pred ľuďmi, ktorí dokázali napriek všetkému ostať verní svojim zásadám a nepodľahli. Knihy ako táto by nám mali pripomenúť, aby sme nezabudli. O politických väzňoch komunizmu sa už nehovorí a mladí ľudia netušia. A práve oni nesmú dovoliť, aby sa to opakovalo.


Kerberos
17.06.2019 5 z 5

Velmi poučná kniha ,příběh politického vězně odsouzeného za velezradu na 15.let.Prošel Jáchymovem,Leopoldovem a mnoha jinými vězeními.Poslouchala jsem audioknihu namluvenou p.Přeučilem.

Janadvorackova
14.08.2018 5 z 5

To máte tak. Pokaždé, když si myslíte, že ve své životní mizérii trpíte - když zažíváte buzeraci v práci, nepohodu v životě, různé úřední ústrky, či rovnou krásnou trojkombinaci výše jmenovaného - přečtěte si něco podobného. Dojde vám, jak strašně krásně se vám žije.

Autor v knize, formou deníkových zápisků, kapitol - chcete-li, líčí svůj "pobyt" v různých pracovních táborech po Čechách a Slovensku.

Vzpomíná na konkrétní místa, různé spoluvězně, rozličné typy lidí - na ty, z nichž pracovní tábory udělaly zmetky, i na takové, na které byl za všech okolností spoleh.

Nevyhnete se ani úsměvu, neboť autor některé absurdní situace podává s trochou nadsázky a černého humoru - prostě aby se nezbláznil. Absurdita rozsudků a odsouzení, podmínek a vůbec vztahu státu k lidem a opačně, z některých cvoky vážně udělala. A jiní zase svoje zážitky sepsali, abychom se my ostatní mohli poučit a nezapomenout.

Štítky knihy

vězení, věznice političtí vězni zločiny komunismu komunistický režim oběti komunismu

Autorovy další knížky

Miroslav Jirásek
česká, 1913 - 2003
1990  82%Z deníku vlastizrádce
1999  92%Návrat do pekla
2000  93%Svědectví jednoho života

Kniha Z deníku vlastizrádce je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x