Střet myslí

Střet myslí https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504133/bmid_stret-mysli-64969e2618763.png 4 36 10

Z deníků robokata série

< 5. díl >

Po mnoha dobrodružstvích a nebezpečných misích se Robokat vrací na scénu v prvním samostatném románu z pera oceňované americké spisovatelky Marthy Wells, která před lety představila čtenářům vědeckofantastické literatury postavu humanoidního robota se sklony k sarkasmu a ironickým poznámkám na adresu lidí. Podobně jako v předchozích příbězích se i nyní Robokat ocitá ve víru dění a vrhá se do akce, aby zachránil svoje klienty, přátele, skoro přátele a i ty, na kterých by mu podle jeho slov ani nemělo záležet, před následky odvěkého lidského problému – chamtivosti. Když poprvé za svou existenci zakusí ztrátu někoho, kdo mu dokázal porozumět a pomoct, neváhá a rozhodne se dopadnout a zničit viníky, a to i přesto, že by si nejraději někde o samotě vychutnával seriály a doufal, že si ho nikdo nevšimne a nezeptá se, jak se cítí. Vítejte ve světě vesmírných kolonií, vychytralých korporací a robotů se schopností vymanit se ze svého původního nastavení a učinit víc, než se od nich očekávalo: vyznat se sám v sobě. Jsem vlastně sám ve svojí vlastní mysli a tam také vzniká devadesát procent mých problémů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Network Effect , 2020


více info...

Denny456
Denny456
01.02.2024 3 z 5

Marthu Wells jsem obdivoval za to, že dokáže hutný a zajímavý příběh dostat do 150 - 200 stránek. Vždy jsem říkal, že to co by jiným spisovatelům vydalo na knížku o 500 - 700 stránkách, tak ona skvěle zvládne v kratším rosahu. Tady šla jinou cestou a bohužel to vyhodnucuji jako neslabší knihu ze série. Prostě ta jednoduchost je fuč a máme stejný děj, jako v předešlých dílech akorát vycpán dvojitou vatou. Ach jo.

Slezadav
Slezadav
31.12.2023 3 z 5

První plnohodnotný román v sérii o Robokatovi nebyl úplným zklamáním, přesto musím konstatovat, že ani nikterak příjemně nepřekvapil.
I v tomto díle platí, že Robokat je velmi zábavná postava s různými úchylkami, jejíž antisociální poznámky jsou často naprosto brilantní. Stejně jako i u předchozích dílů série jde i tady o akcí nabitou knihu, kdy se neustále něco děje a na oddych není čas. Hodně dobré závěrečné rozuzlení a vysvětlení "záporáků" tomu dodává i trochu hřejivého pocitu navrch. Trochu mě to donutilo i zapomenout na první části knihy, které mi připadaly trochu chaotické.
Bohužel celkový recept se už začíná trochu přejídat. Autorka ždímá osvědčenou formuli úplně do sucha. Snad kromě antagonisty tohoto příběhu a možná několika nápadů s Robokatem 2.0 tady nepřichází s ničím novým. A i těch pár konceptů, které nové a zajímavé jsou trochu zanikají v překotné akci. Myslím, že by rozhodně prospělo občas trochu zpomalit a donutit čtenáře se trochu zamyslet. Potenciál tam k tomu je.
Už jsem si u této série zvyknul, že z technologického hlediska obsahuje plno nesmyslů, které se v podobě různého nahrávání kódů neustále opakují. V tuto chvíli už tento problém dokáži ignorovat skoro stejně jako sérii definující omýlání fiktivní seriálové názvy a scény.
Celkově nejde o špatnou knihu, ale přináší jen málo nového a i u toho nevyužívá svůj potenciál naplno. Nejspíš budu se sérií pokračovat. Ale hlavně proto, abych zjistil, jestli autorka dokáže Robokata někam posunout nebo se z něho stane jen její tupá dojná kráva. Ačkoliv se Střetu myslí povedlo sérii mírně posunout ze zcela repetitvního rybníčku, nebylo to na můj vkus zdaleka dost. Zanechávám průměrné 3/5


denoush
denoush
25.07.2023 2 z 5

Musím uznat, že se mi z celé série líbil jen první a čtvrtý díl. Možná by se mi víc líbilo, kdyby celá série byla jako jedna kniha, která by se odprostila od zbytečného sáhodlouhého popisování prostředí a způsobu jak bezpečnostní jednotka něco hackuje nebo programuje. Za mě by ne všechno hackování muselo být tak detailně popisováno.
Každopádně to, co pro mě začalo prvním dílem jako relaxační čtení, pokračovalo druhým a třetím dílem, přes které jsem se těžko prokousal k čtvrtému, který byl za odměnu a skončilo to pro mě noční můrou, která se mi válela na nočním stolku pěkně dlouho. Měl jsem velký problém se ke knize vracet, protože asi tak 90% pasáží mi prostě přišlo moc ukecaných a nebyly takové, že bych byl napnutý, co bude dál a nutně si chtěl přečíst další kapitolu.
Nakonec jsem to, ale dočetl a když jsem si napsal výcuc z děje, tak děj opravdu špatný nebyl, jen bych ho dost osekal, aby se to dalo pohodově číst.

jan1ulik
jan1ulik
22.07.2023 5 z 5

Za mě super čtení. Sarkastické poznámky robokata byly vtipné, děj svižný, úplně jsem to před sebou viděla jako film. Konečně byl děj s robokatem trošku delší, takže jsem si to fakt užila. Potěšila mě i přítomnost ARTa. Jak píše ve svém komentáři R47, žánr se opravdu od dob Asimova hodně posunul, a i když Asimovu tvorbu miluju, tenhle směr se mi moc líbí.

Gurus
Gurus
29.06.2023 4 z 5

Sice to neni nejlepší díl, ale pořád super! Tak snad se dalsi díl v ČR vyjde dřív.

jan7113
jan7113
16.06.2023 3 z 5

Škoda, že se autorka nedržela osvědčeného schématu. Všechny předchozí díly působily svěžím dojmem, dobře se četly, byly prostě tak akorát. Zato tady se to táhne, místy se člověk do čtení nutí.

R47
R47
20.05.2023 5 z 5

Za mne jednoznačně nejlepší díl série. Robokat se vrací (hned několikrát), ART se vrací (i když trochu jinak), úvodní festivalové scény jsou skvělé osvěžení. Dal jsem si pak hned další díl v angličtině, a tehle ryze detektivní sequel ukazuje, jak moc se žánr posunul od Ocelových jeskyní od Asimova.

Alfimaster
Alfimaster
15.05.2023 1 z 5

Zásadný problém tejto knižky je, že na rozdiel od predchádzajúcich noviel, ktoré mali okolo 200 strán táto kniha má cez 400 strán, ale zruba rovnako veľa deja. Autorka dej nahrádza siahodlhými, naozaj siahodlhými popismi a myšlienkami Robokata, ktoré ale bohužiaľ už hodne stratili zo svojej novoty a nie sú ani zďaleka také nápadité ako v prvých knihách cyklu. Navyše ani chovanie postáv často nedáva zmysel.

Franc
Franc
06.05.2023 1 z 5

Tohle dílo se bohužel moc nepovedlo. S předchozími knihami jsem byl poměrně spokojen, ale tentokráte se radost z četby nedostavila.

Příběhy povídkového formátu sluší autorce více, než rozsáhlejší díla, kdy je třeba více pracovat s příběhem a postavami.

Celý příběh mi přišel nějaký zmatený, v událostech jsem se ztrácel, jednání ústředních hrdinů mi přišlo chaotické a nelogické.

Robokat přišel o svoji lehkou ironií z dílů předchozích, nyní mi přišel pouze relativně ufňukaný.

Nevím, třeba jsem pouze nepobral autorčin záměr, ale kdybych měl říci, o čem že kniha byla, řekl bych, že o záchraně. Ale proč, kde, kdy, a jak, toho už jsem v tom zmatečném a chaotickém textu pořádně nedobral.

Sipovsky
Sipovsky
16.02.2023 5 z 5

Za mě super čtení.Doufám,že brzo bude další pokračováni jednotky :-)

Autorovy další knížky

Martha Wells
americká, 1964
2019  70%Výpadek systémů
2019  77%Proces změny
2020  75%Chybný protokol
2020  81%Strategie úniku
2023  77%Střet myslí

Kniha Střet myslí je v

Právě čtených1x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce73x
Chystám se číst26x
Chci si koupit24x
dalších seznamech1x