Strategie úniku

Strategie úniku https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445666/mid_strategie-uniku-Ks6-445666.jpg 4 102 19

Z deníků robokata série

< 4. díl >

Skupina Šerosvit ztrácí poslední zábrany a rozhodne se použít všech možných prostředků, aby zničila jak kompromitující materiály, tak i toho, kdo je získal. Co znamená chovat se podle naučeného vzorce a bezchybně plnit rozkazy už Robokat zažil. Vzepřít se a vydat se svou cestou už také vyzkoušel. Jenže porozumět lidskému světu, ve kterém se kromě přátelství a sounáležitosti objevuje i vypočítavost a nenávist, se ještě nenaučil. Ve snaze zachránit svůj tým se pouští do dalšího dobrodružství a nutno podotknout, že tentokrát bude muset nasadit veškeré svoje síly, aby se z něho nestalo dobrodružství poslední. Otázku si ale klade stále stejnou: jsem spíš bezcitný stroj určený k zabíjení, nebo bytost s nově získanými lidskými vlastnostmi?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Fobos
Originální název:

Exit Strategy , 2018


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Je mi líto, že dávám knize z této série pouze 3/5, ale na víc to u mě tentokrát nebylo. Bohužel začínám mít pocit, že děj je velmi podobný tomu, co se dělo v předchozích dílech. S nějakým odstupem mi určitě začnou splývat.
Jako u předchozích knih v sérii i tady je silnou stránkou spousta akce, napětí a trefných poznámek. Ani vyprávění z pohledu robota zatím neomrzelo. Krutý vesmír ovládaný korporocemi bez špetky skrupulí, kdy peníze jsou vždy na prvním místě je také fajn koncept.
Je škoda, že se autorka nedokázala vymanit z už trapného zmiňovaní seriálů na skoro každé stránce. Co mi vadilo u série ai dříve, ale tady to doznalo vrcholu je nelogičnost některých situací, kdy se Robokat chová čistě jako člověk a ne stroj. Typickým příkladem je scéna, kdy si pochvaluje velkou obrazovku na sledováni seriálů. Opravdu roboti ke sledování seriálů potřebují obrazovku a musejí je "sledovat" v reálném čase? Robokatovo hackování úplně všeho je také nesmyslné, stejně jako zajištění si "nenápadnosti" mazáním dat z kamer. Fakt nenápadný no.
Akce a vtipné poznámky dobré, ale bohužel tajle série to se zjednodušováním začíná přehánět a dost silně kašle na logiku. Střet myslí nejspíš vyzkouším ze zvědavosti, jestli delší román z tohoto světa bude pokračovat ve stejném duchu, nebo přidá trošku na realističnosti a vážnosti. To co bylo moc dobré napoprvé a napodruhé se tady už opravdu přejídá.

denoush
07.07.2023 5 z 5

První díl byl skvělý, druhý a třetí se mi zase tak moc nelíbili a tenhle, neboli čtvrtý, byl boží. Myslím si, že mi tam chyběla původní posádka, a proto se mi druhý a třetí díl moc nelíbil. Konečně se pár věcí vyjasnilo a začal jsem se orientovat v ději. Doufám, že poslední díl se mi bude taky tak moc líbit.


hanzmb
01.06.2023 4 z 5

V pořadí už 4. jednohubka. Autorka naštěstí opustila bezhlavé střílení z minulého dílu a věnovala se spíš psychologii robokata. I když ani napětí tento díl rozhodně nepostrádá. Je zajímavé, že ten poslední je vlastně stejně dlouhý jako tyto 4. Jsem zvědavý, zda si hrdina nakonec ty pohlavní orgány nechá přece jen voperovat.

jan7113
29.01.2023 4 z 5

Další příjemná jednohubka se "vzbouřenou bezpečnostní jednotkou" v hlavní roli. Seriálový maniak tentokrát zachraňuje doktorku Mensahovou ze zajetí. V příběhu opět není nouze o hackování bezpečnostních kamer a systémů, komunikaci s tranzitními roboty, ale na řadu přijde i ostrý boj na život a na smrt (i když někteří roboti to můžou vnímat jinak).
Za mě tedy spokojenost.

coquus
09.11.2022 4 z 5

Další setkání s netypickým hlavním hrdinou v zajímavě pojatém světě budoucnosti. Výborné a zcela přirozené zakončení celé série.

"Dezinformace neboli lež pod jiným jménem patří k oblíbeným taktikám korporací během jednání a válek."

Malarkey
09.11.2022 4 z 5

Finální uzavření příběhu o sebeuvědomění vylepšeného androida zvaného Robokat s názvem Strategie úniku jsem četl v návaznosti okamžitě za sebou. Bylo to totiž asi to nejlepší, co jsem tomuto příběhu mohl udělat.

První knihu jsem četl před pár měsíci, k dalším se ale poměrně záhy dostal a tak neváhal. S dějem si tu totiž autorka nedělá vůbec žádnou hlavu. On totiž ani moc není o co stát. Celé je to hlavně o našem robůtkovi, který si začne uvědomovat nejen sám sebe, ale především celou řadu emocí. Umě to pak skrývá za neustálým sledováním telenovel, které neberou, naštěstí pro Robokata, konce.

Konce ale bere tento příběh a vzhledem k tomu, že žádná z knih nemá reálně ucelený konec (a každý konec z knih opravdu působí jako když jste dočetli jen další kapitolu) jsem opravdu rád, že jsem měl tu možnost je číst naráz. Každá kniha je nicméně v ději trošičku jiná. Třeba tato po kupě k sobě nastřádala asi největší množství napětí a akce. Také je tu toho sarkasmu spolu s prvním dílem nejvíce. To jsem jednoznačně uvítal, protože v těch robotích myšlenkách je to to nejlepší, co tato série nabízí.

Celkově vzato se jedná o zajímavý počin, ale spíš je to taková jednohubka, než něco opravdu objemného a objevného, co byste si chtěli nechat v knihovně a sem tam tomu s chutí otřít prach na obalu knihy. Nicméně jsem moc rád, že to tu autorka uzavřela. I proto mě trošku děsí, že nakladatelství plánuje pokračování. Přiznám se, že si teď nejsem vůbec jist, zdali bych s ním chtěl pokračovat.

trudoš
04.11.2022 3 z 5

„Žijeme v představě, že každý robot a konstrukt touží po tom, aby se jednoho dne stal člověkem.“
„Tak to je asi to nejpitomější, co jsem kdy slyšel.“
Martha Wellsová sice udržuje rozsah jednotlivých dílů na sympaticky nízkém počtu stran, jenže se to nijak neodráží na spádu. A tentokrát se svou silou hodně šetřila, protože zápletka by šla shrnout do jedné věty a to bych ještě vyzradil klíčový zvrat. Vytratila se i nápaditost a jediné co zůstalo, je bezpečnostní jednotka, která se neúmyslně polidšťuje, přestože lidé samotní pro ni nadále zůstávají velkou děsivou neznámou. Problém je, že hrdinova nátura všechno sama neutáhne.
Když ovšem na knihu začnete nahlížet jako na součást většího celku, začnou vám všechny ty samostatné epizody a jejich názvy dávat větší smysl. Naneštěstí jsem sérii začal číst s úplně jiným očekáváním a nadšení se díl od dílu vytrácelo. Jako terapie pro roboty a cesta za poznáním pozitronové duše fajn, jako akční sci-fi to však bohužel ztratilo šťávu s druhým dílem.

INCOGNITOREADER
16.08.2022 4 z 5

Poslední díl, a za mě jednoznačně nejlepší. Četl jsem hned po díle předchozím a udělal jsem dobře. Navážeme hned na konec a jede se dál. Je třeba děj uzavřít ve velkolepém finále. Máme tady i trošku delší stopáž, takže je o něco více prostoru a musím říct, že tady se podařilo vybudovat i napětí a to se mi líbilo. Za mě jediná malá výtka je, že bych přece jen ještě pár stránek přidal a to finále bych trochu víc "dotáhl do konce". Ale to je opravdu drobnost. Stejně jsem četl do jedné do rána, protože nešlo přestat. Tohle se mi už dlouho nestalo. Za mě krásné 4,5*

karel.kral
17.06.2022 4 z 5

Tahle série dává smysl jenom dohromady. Jednotlivé díly jsou tak krátké, že je přečtete a máte pocit, že tomu něco chybí. Třeba konec a vysvětlení. Konec je ale až zde, ve čtvrtém, posledním díle. Série jako celek dává smysl a bavila mě. I když byla poněkud jednotvárná.

finka
25.04.2022 3 z 5

Přiznám se, že mé počáteční nadšení s každým dalším dílem vyprchává. Je to pořád stejné: úprk a hackování všeho co kolem kouká, leží, stojí, létá atd...
Prostě nějak chyběly příběhy a Robokatovi koule :-))))
Abych ale jen nehaněla, že se tam nic neudálo - ART chyběl nejen mě a náš hrdina vzal člověka za ...., no považte ten posun!
Tento díl jsem měla problém dočíst. Stejně dávám 3 hvězdy za velice oddechovou čtivost.

Franc
08.02.2022 3 z 5

Důstojné zakončení celé série. Robokat se opět vydal v ústery lidské společnosti, aby naplnil to, co si předsevzal.

Nebudu prozrazovat, jestli cíl jeho mise našel naplnění, ale mohu kvitovat svižnost děje, která si nezadá se svižností reklam v seriálech na našich komerčních televizích.

Autorka jede v zajetí šablon, která si nese to lepší z dílů předchozích. Na malém prostoru dala vzniknout a vyniknout hrdinovi, který si zaslouží Vaší přízeň, a příběhu, který nemá šanci rozplynout se do nastavovat kaše.

Abych ale jenom nechválil. To co vyzdvihuji, může být zároveň i drobnou vadou na kráse. Na malém prostoru se ne vždy vše podaří úplně vysvětlil. A především v prvním díle jsem v celém ději krapet plaval.

Přesto dosavadní díly hodnotím pozitivně a přidávám plus za hlavního člověka nečloveka.

evika02
30.01.2022 5 z 5

Stejně jako předchozí díly se mi líbilo, myšlenkové pochody Robokata jsou někdy opravdu veselé a pořád si myslím, že by to sneslo méně volných listů u nové kapitoly :-)

stanislav0373
26.01.2022 4 z 5

Oddechové zakončení série. Trochu akce, humoru a přímý děj z celé série dělá příjemnou četbu na odreagování či na cesty.

Belanna
07.12.2021 5 z 5

Poslední díl se mi líbil nejvíce. Nejen že je tu stále prostor pro humor, ale je i více akční.
Jsem ráda, že vývoj Robokata dospěl do stavu, kdy začíná přemýšlet o tom, co bude dělat a ne se jen "ukrývat".

Predator3313
28.05.2021 5 z 5

Poslední díl nebyl vůbec špatný, naopak byl dost dobrý. Pořád si myslím, že první díl byl nejlepší, ale tohle byl konec jak má být.
Určitě se k celé sérii ještě vrátím.

MoireDeTardis
31.03.2021 4 z 5

Robokat jako vždy vynikající! Ideální lék na čtecí blok. Super hlášky, líbí se mi i vývoj Robokata samotného. Vůbec by mi nevadilo, kdyby to bylo delší, užívala bych si každou stránku :)

Gurus
18.01.2021 5 z 5

Zatím nejlepší díl...snad brzo vyjdou další i v Česku.

Katania
06.12.2020 5 z 5

Jako vždy perfektní! Robokat mě baví a doufám v další díly.

Julinka679
30.11.2020 5 z 5

Další skvělý díl v hlavní roli s mým oblíbeným Robokatem!
Děj je svižný, vtipný, akční, samozřejmě nabitý sledováním Měsíční rezervace (nečekala jsem nic jiného :D) a opět velice čtivý.
Konec mě celkem překvapil ale jsem za něj ráda.
Hodnotím tedy 5*, které si Robokat naprosto zaslouží a už se těším na další díly :-)

Autorovy další knížky

Martha Wells
americká, 1964
2019  70%Výpadek systémů
2019  77%Proces změny
2020  75%Chybný protokol
2020  81%Strategie úniku
2023  77%Střet myslí

Kniha Strategie úniku je v

Právě čtených2x
Přečtených139x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce154x
Chystám se číst35x
Chci si koupit10x