Chybný protokol

Chybný protokol https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426975/bmid_chybny-protokol-D44-426975.jpg 4 130 29

Z deníků robokata série

< 3. díl >

„Koho by kdy napadlo, že bezcitný stroj na zabíjení bude čelit tolika morálním dilematům?“ Bezcitný stroj na zabíjení, kterého čtenáři této sci-fi sérii znají pod jménem Robokat, se opět vrhá do víru dobrodružství a nebezpečných situací. Jako už tolikrát předtím se bude i tentokrát pohybovat na hraně mezi nezájmem o okolí a rostoucím smyslem pro spravedlnost a zodpovědnost. Unaví Robokata neustálý konflikt s lidmi a dovede ho k naprosté apatii, nebo vytrvá v hledání důkazů proti těm, kteří mají na svědomí smrt nevinných lidí, a dokáže, že lidskost lze zrovna tak ztratit, jako získat? Martha Wells mistrně odkrývá tajemná zákoutí robotovy duše a nechává nahlédnout do myšlenkových pochodů někoho, kdo nechce mít s lidmi nic společného, ale přitom se poddává tak běžným lidským projevům, jako je vztek, soucit, sympatie a hlavně zdravá dávka ironie.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Rogue Protocol , 2018


více info...

Přidat komentář

QEDS
28.03.2024 4 z 5

Super pokračování příběhu robokat. Když zhodnotím předešlé dva díly, tak tento byl nejméně zábavný, ale to neznamená automaticky, že byl špatný. Jen jsem se tolik nebavil. Děj jako takový pěkně pokračuje a pomalu se dostáváme do finále a odhalujeme další střípky celkového příběhu. Robokat se začíná čím dál více podobat lidské bytosti, ale z nějakého důvodu si to ještě sám neuvědomuje i když to na čtenáře křičí z každé druhé jeho reakce.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Chybný protokol byl pro mě zatím nejzábavnější díl této série. Bylo by chybou hodnotit tuto knihy a vlastně celou sérii jako nějaké vážné sci-fi. Jde především o čistě nenáročné a zábavné čtení. Takový sci fi brak.
Nechyběla hromada akce, soubojů, špionážních zápletek, napětí a zvratů. Bavily mě Robokatovi ironické poznámky i otázky vztahů robotů a lidí (jakkoliv povrchní zde zpracování bylo).
Co mi na hlavní postavě dlouhodobě nesedí je posedlost seriály, která se už opravdu začíná zajídat. A předstírání, že robot na sledování seriálů a čtení knih potřebuje stejně času jako člověk. Nicméně podobné nedokonalosti k braku patří a mě tenhle díl prostě neskutečně bavil.
Pět hvězdiček pro nenáročnou sci-fi akci plnou zvratou. Pokud k Robokatovi budete přistupovat s otevřenou myslí a nečekat žádnou hloubku, tak si ho prostě musíte zamilovat.


JP
11.12.2023 2 z 5

E03. Opět se setkáváme s robokatem, v epizodě, kde se toho děje méně, než ve vašem oblíbeném dvacetiminutovém sitcomu. Největší záhadou pro mě je, že nevím, proč tomu vlastně věnuju (obětuju / v aztéckém pojetí) čas, když mi přijde, že jednak nechápu co a proč se tam vlastně děje, než že mám sledovat to, jak Martha Wells epizodicky dojí fanoušky jednoho solidního nápadu po x knih a vlastně se jí to daří i nedaří. Anotace mě baví, protože ve vás budí dojem, že to skutečně o něčem je, ale spíše než příběh, je to o ztotožnění se s ideou za příběhem.

denoush
01.07.2023 4 z 5

Mně osobně přijde, že díl od dílu je horší a horší. První díl mi přišel jako takové relaxační čtení a doufal jsem, že to v tom duchu bude pokračovat. Teď u třetího dílu se kolikrát musím vracet o několik řádku zpět, protože nevím o čem je řeč. Trochu se už ztrácím v intrikách a všech názvech skupin a vymožeností. Kousnu se a dočtu celou sérii a třeba se to zlepší a začnu se trochu ve všem orientovat. Jen tedy nevím čím to je, ale akční pasáže na mě vůbec nepůsobí akčně.

hanzmb
30.05.2023 3 z 5

Pořád styl jednohubky, bohužel zajímavé nápady vystřílela autorka v minulých dílech. Tady se jejich nedostatek snaží nahradit stupidními střílečkami. Tím bohužel jde o třídu níž. Tohle umí každý Jouda.

R47
24.04.2023 3 z 5

Začínám chápat autorčin záměr nám tu sérii nasekat jako tu telenovelu, kterou robokat sjíždí pořád dokola. Jednoduchý přímočarý děj, který skončí ve chvíli, kdy to začne být nejvíc zajímavé (cliffhanger) a vy se musíte rychle pustit do dalšího dílu. I tak mě ale tenhle díl zklamal. Výrazně přibilo akce a ubylo "člověčiny". Robokat už je zas tím robokatem z prvního dílu a ne tím pomalu si uvědomujícím sám sebe z druhého. Určitě ale budu pokračovat dál.

lailaj
13.02.2023 5 z 5

Velmi dobře napsané a hlavně čtivě. Začetla jsem se a najednou koukám, že mám 3/4 knihy přečtené. Zápletka není složitá, ale jako odpočinková kniha je super

jan7113
03.12.2022 4 z 5

Konečně se to rozjelo. Tento díl je totiž mnohem akčnější než ty předešlé. Opět se kniha dobře čte, "oživlý" robokat stále ujíždí na seriálech, ale tentokrát musí i bojovat. Konec je sice trochu smutný, ale další dobrodružství je na obzoru, protože náš robokat už má plán...

Malarkey
07.11.2022 3 z 5

Když máte třetí díl této série po ruce, tak po přečtení druhého dílu není nač váhat. Díly působí neukončeně, respektive končí v momentě, kde by normálně nastupovala další kapitola. Ale zde ne. Zde si musíte počkat na třetí díl s názvem Chybný protokol.

Ten je obecně o dost akčnější, než první dva díly. Náš hlavní hrdina tu má priority hozené následovně: 1. shlédnout všechny telenovely, co mám na disku; 2. zachránit lidi; 3. zachránit sebe; (ve volném čase během záchrany dát pár minut dalšího dílu, no co, když je na to čas)

Musím říct, že byť je tenhle díl akčnější, moc jsem se v něm nenašel. Myšlenek tu robokat má pořád víc než dost, ale akce to všechno přehlušuje a já vlastně nevím, k čemu to všechno ve výsledku spěje. I proto tedy dávám o hvězdičku míň a teď bude hodně záviset na poslední díle, který mi určí, zdali tato série za přečtení spíš stála nebo nestála.

Nicméně po přečtení třetího dílu je pro mě dost překvapení, jak to autorka pojala. Krátké knihy (cirka 150 stran) nemají vždy samostatný děj, ale plynule pokračují tam, kde předchozí kniha skončila. Když bych Vám popsal každou knihu jednotlivě, asi bych to po nějaké době nedokázal. Celé to splývá do jedné knihy. Kdyby to bylo vcelku, dokázal bych to pochopit víc.

coquus
24.10.2022 4 z 5

Další dobrodružný příběh s netypickým hlavním hrdinou. Jemně ironický styl psaní se mně líbí a vyprávění to dodává zajímavý šmrnc.

"Bezpečnostní jednotce jinak není co závidět. Už abych byl zpátky na své divoké jízdě, stopoval si tranzitní roboty a sledoval seriály."

INCOGNITOREADER
14.08.2022 3 z 5

Za mě se jedná o slabší díl než byl ten předchozí. Občas jsem se ztrácel v chaotickém popisu prostředí, na který smaozřejmě není moc prostoru když má "kniha" 150 stránek.
Doufám, že další díl bude lepší.

karel.kral
17.06.2022 3 z 5

Tahle série dává smysl jenom dohromady. Jednotlivé díly jsou tak krátké, že je přečtete a máte pocit, že tomu něco chybí. Třeba konec a vysvětlení. Konec bude ale až ve čtvrtém, posledním díle. Série jako celek dává smysl a bavila mě. I když byla poněkud jednotvárná.

finka
21.04.2022 4 z 5

A zase náš robo-dobros.r pomáhá lidem až do roztrhání kůže i kovu - jak sám poznamenává, je na to holt od výroby nastaven. Jednou bezpečnostní jednotka navždy bezpečnostní jednotka.
Jdu na čtvrtý díl a čekám zase nějakého kamaráda robotka, nechám se překvapit.

peedbook
19.02.2022 4 z 5

Skvelé... Jednoducho priame bez zbytočných opisovačiek a zmätočných kecov .......

Franc
06.02.2022 3 z 5

Opět svižné dílko, které pobavilo. Ale oproti dílu musím ubrat lehce z hodnocení.

Autorka prišlápla na plyn, díky čemuž tento díl vyzněl akčneji. Hlavní hrdina byl opět ke své smůle nucen činit to, co se mu nejvíce příčí. Chránit a být viděn. Být viděn a být akceptován. Být akceptován jako součást komunity, kterou nechce, nebo vlastně chce být?

Tentokráte přišla autorka s dalším výrazným aktérem v příběhu, robotem Mikem. Kouzelného, věrného, ale...Ale Arta z dílu předchozího nepřekonal.

Přesto se opět jednalo o chutnou literární jednohubku, která navnadila na další díl.

stanislav0373
25.01.2022 4 z 5

Akčnější pokračování předchozích dílů. Jo Robokrat mě začíná bavit :-)

Denny456
01.01.2022 3 z 5

Zase jednohubka, ale asi tomu přiházím na chuť. Pořád se bavíme o spíše delší povídce s jedním x dvěma nápady, ale skvěle zpracované a určitě se nikdo nebude nudit. Prostě to ani nestihne :)

Belanna
25.11.2021 4 z 5

Další jednohubka s Robokatem. Tentokrát více akční, ale stále je zde hodně pasáží pro zasmání.

Predator3313
17.05.2021 5 z 5

Tentokrát to byla zase jízda, skoro jako první díl.
Sice už si musí Robokat dávat majzla, když se nemůže nonstop opravovat, dokonce neměl ani brnění. Ale byla to dobrá oddechovka a celý příběh se blíží ke konci, tak uvidíme jak to celé dopadne.

Gurus
11.01.2021 4 z 5

Slabší než druhý díl, ten je pro mě zatím nepřekonaný. Ze začátku trošku zmatečné a konec krapet taky, ale nakonec to dopadlo jak jsem čekal. Celkem mi přijde, že autorka dává přednost ženám co se "klientek" týče :).
*Spoiler*
Škoda Mika, toho mi bylo líto, snad se Robokat spojí pak s Mensahovou jak má v plánu a konečně Šerosvit pošle kam patří.

Autorovy další knížky

Martha Wells
americká, 1964
2019  69%Výpadek systémů
2019  77%Proces změny
2020  75%Chybný protokol
2020  81%Strategie úniku
2023  77%Střet myslí

Kniha Chybný protokol je v

Právě čtených2x
Přečtených173x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených7x
Knihotéce175x
Chystám se číst42x
Chci si koupit14x