Z dějin císařského Říma

Z dějin císařského Říma https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204019/z-dejin-cisarskeho-rima-4PE-204019.png 5 11 3

je název knihy, obsahující překlad díla, jehož autorem je Cornelius Tacitus. V knize jsou tři drobné práce z počátku jeho literární tvorby (Život Iulia Agricoly, Germánie, Rozprava o řečnících) a jeho první velký historický spis, nazvaný Dějiny.

Přidat komentář

StanLeee
25.04.2023 5 z 5

K spisu Germánie neboli O původu a poloze Germánů

Text představuej čtenáři vymezení tehdejšího převážně germánskými kmeny osídleného území za řekami Dunaj a Rýn, rysy Germánů a jejich odlišnosti od Římanů, společenský význam a roli mužů a žen v rámci kmenových uskupení či např. náboženství.

Obdobně jako dílo Julia Caesara - Zápisky o válce galské - uvádí také tento Tacitův spis rozmístění a uričté rysy germánských kmenů obývajících území za Rýnem a Dunajem.

Kabuky
24.03.2023 5 z 5

Vynikající historický pramen.


martin č.
10.05.2018 5 z 5

Perfektní popis bouřlivého roku 69 a plastický portrét krátkodobých císařů. Galby až příliš přísného (což ho možná ve výsledku stálo život), Othona, (který jednal snad lépe za nepříznivých okolností než v příznivých – jeho smrt je opravdu zajímavá, těžko říct, zda víc unáhlená či ušlechtilá) i osudem vlečeného Vitellia, (který neměl vnucovaný císařský titul vůbec přijímat).
Vynikající je i spisek Germania, dobrý i životopis Julia Agricoly.

Dovolím si ocitovat pár věcí:
Jeden trefný poznatek o skutečných pohnutkách občanských válek z dějin:
„Stará a již dávno lidem vrozená touha po moci vzrostla a propukla s velikostí říše; neboť za skrovných poměrů bylo snadno udržovat rovnoprávnost. Ale jakmile po podrobení světa a po vyhlazení soupeřících měst a králů bylo možno bezstarostně zatoužit po moci, vzplanuly první zápasy mezi senátory a lidem. Brzy povstali pobuřující tribunové, brzy přišli mocní konzulové, a pak v Římě i na fóru došlo k pokusům o občanské války. Potom Gaius Marius, vzešlý z nejnižšího lidu, a Lucius Sulla ze šlechty nejkrutější, změnili vojskem přemoženou svobodu v samovládu. Po nich Gnaeus Pompeius pracoval skrytěji, ale nebyl lepší, a nikdy později se nezápasilo o nic jiného než o nejvyšší vládu. U Farsalu a u Filipp nesložily zbraně občanské legie, tím méně by upustila od války vojska Othonova a Vitelliova....“ (Dějiny II/38)

O germánském manželství: (vypovídá ale i hodně o římském v téže době)
„Germánské ženy žijí cudně, nezkaženy svody divadel a dráždidly hostin. Tajné dopisování neznají ani muži, ani ženy. V tak početném národě dochází k cizoložství jen velmi vzácně....Dostanou jediného manžela, tak jako mají jediné tělo a jediný život, aby se jejich myšlenky netoulaly za jeho smrt, aby se jejich touhy nepouštěly dál, aby v manželovi nemilovaly manžela, ale manželství.“ (Germanie 18)

Štítky knihy

antika

Autorovy další knížky

Publius Cornelius Tacitus
italská, 55 - 116
1975  99%Letopisy
1976  98%Z dějin císařského Říma
1972  100%O cizích osudech
1909  92%Germanie
1932  100%Letopisy. Díl 1

Kniha Z dějin císařského Říma je v

Právě čtených2x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce62x
Chystám se číst20x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x