Z Buicku 8

Z Buicku 8 https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125472/bmid_z-buicku-8-Xs3-125472.jpg 4 583 76

Pensylvánští státní policisté z fiktivního města Statler si přivezou na stanici starý Buick Roadmaster, jehož majitel zmizel u čerpací stanice. Vůz vzbuzuje zvědavost policistů, kteří záhy zjistí, že jeho dveře a kufr se občas otvírají do jiné dimenze zabydlené podivnými tvory. Navíc není jisté, jestli vůz nemůže za zmizení několika lidí. Příběhy policistů z návštěv jiných dimenzí a občasné podivné chování automobilového veterána upoutají Neda Wilcoxe, syna zemřelého policisty. Jeho okouzlení vozem však brzy přerůstá v nebezpečnou posedlost... Brzy po dokončení první verze románu měl Stephen King těžkou automobilovou nehodu, která se podivně podobala nehodě policisty Curta Wilcoxe. Ten ji však - narozdíl od autora - nepřežil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

From a Buick 8 , 2002


více info...

Leona333
Leona333
06.11.2023 4 z 5

Kdysi, před mnoha lety jsem viděla film, který se jmenoval Upír z Feratu. Na svou dobu velice povedený horor v režii Juraje Herze, o automobilu poháněném lidskou krví...
Nedávno jsem film zhlédla znovu a už to nebylo, tak nějak ono. Tedy napětí, hrůzné momenty, šokující střihy zůstaly, ale to pomyslné kouzlo..., se jaksi nějak vytratilo.
Stejně to mám i s touhle knihou od Kinga, která na mě "nebezpečně blikla" z mé knihovny. Zběžně jsem si ji prolistovala, něco si znovu přečetla a pak vrátila na místo.
Příběh špatný není, postavy v ní také ne. Hádanky, tajemství + množství nezodpovězených otázek..., nepřeberně! Navíc se děj místy táhne, jako samotná National - Cumberland Road, to každopádně.

Šáfa_vole
Šáfa_vole
03.11.2023 4 z 5

Ono to je takovej slowburn, vyprávění starých veteránů jak policejní oddělení přišlo ke krutýmu fáru, haldě problémů a nezodpovězených otázek.
Příjemný čtení na dlouhý večery ale něco co by se mnou to rezonovalo to není.
I tak, solidní román.


PS - sháním Buick Roadmaster 1953


zelda7
zelda7
08.09.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem se celkem těšila, i přes ně úplně exkluzivní hodnocení, co se Kinga týče. Zklamaná jsem ale nebyla. Příběh mi sednul, bylo to tajemné I trochu mimozemské... Líbil se mi i dovětek, kde Stephen King popisuje jak na nápad na tuto knihu přišel.

Luigi1
Luigi1
26.06.2023 4 z 5

I přesto,že se krásně čte jsou zde zdlouhavé pasáže,které bych zkrátil

Ivan F
Ivan F
23.05.2023 3 z 5

Parádna obálka, to sa musí nechať, ma ako magnet pritiahla k ďalšej knihe od Stephena. Nemôžem však napísať, že sila obálky je rovnaká ako sila textu. Nie je. Text je výrazne slabší a v porovnaní s inými Kingovkami je to v podstate úbohé čítanie. Príbehu chýba akýkoľvek ťah na mozog čitateľa, ťah, ktorý je takrečeno "trademarkom" pána Kinga - a že to vie skvele, to už dokázal mnohokrát, no tentoraz, akoby sa do písania viac-menej nútil. Je to nevýrazný a plytký príbeh a to, čo robí kingovky kingovkami, to tu absentuje. Rozsahom ide o, teda na Kinga, podpriemernú knihu, no zároveň sa čitateľ stihne nudiť. Celá zápletka o aute, ktoré je bránou do sveta "monštier" pôsobí lacno a nevierohodne. Toto kráľovsky nevyšlo. No čo už, aj pán Kráľ si môže vybrať slabšiu spisovateľskú chvíľku.

smudlajs
smudlajs
09.05.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem vzala poprvé do ruky už před pár lety, ale odložila jsem ji s tím, že mě moc nezaujala. Stejný problém jsem měla i teď podruhé, ale přemohla jsem se a jsem ráda. Začátek mě prostě nijak neuchvátil, ale pak jsem najednou zjistila, že mě kniha pohltila. Je to zajímavý příběh, poutavě psaný, zase něco trochu jiného než na co jsem zvyklá. Chápu, že pro někoho tohle čtení nebude, ale za mě po právu pět hvězd.

Anushka1
Anushka1
18.02.2023 3 z 5

U benzínové stanice v zapadlém americkém městečku se jednoho dne objeví auto. Jeho řidič záhadně zmizí a auto se tak dostane na policejní stanici, protože všichni nějak podvědomě cítí, že to není obyčejné auto, a že je nutné ho skrýt před světem. V knize sledujeme osudy členů místní policejní stanice, kteří retrospektivně vzpomínají na události, které jim všem změnily život. Buick totiž vyčkává a číhá na ty, kteří neodolají jeho vábení. A určitě s nimi nemá dobré úmysly. Policisté vyprávějí své zážitky chlapci Nedovi, jehož otec byl také místním policajtem a tragicky zahynul při dopravní nehodě. Byla to však jen tragická náhoda, nebo s tím mělo co dělat záhadné auto, které jednou za čas kolem sebe metá blesky a z jeho kufru vylézají podivní tvorové? Tak na tuhle otázku King nedává jasnou odpověď, vy ji sami musíte vyčíst mezi řádky.
Tohle je Kingovka, která více sází na pomalé odhalování záhady, než litry krve a akci. Nečekejte zodpovězení všech vašich otázek. Naopak většina z nich zůstane spíše viset ve vzduchu a vy si ze čtení odnesete pocit, že existuje něco víc, co přesahuje hranice našeho chápání. Knize jsem dala 3 hvězdy proto, že ač kniha není dlouhá, prokousávala jsem se jí celkem dlouho a neměla jsem u toho ten pocit, že se nemůžu dočkat, až k ní zase zasednu a budu pokračovat ve čtení. Určitě to není nejhorší Kingovka, ale Stephen má mnoho lepších děl.

Faustka
Faustka
14.02.2023 5 z 5

Oceňuji mistrův neotřelý nápad. Autorova závěrečná poznámka mě utvrdila v tom, že z nevinného nic dokáže King vždy dostat na papír velké něco.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
08.02.2023 5 z 5

Bylo jednou jedno auto, které nebylo obyčejné auto.

Tohle auto by ani nemělo jezdit. Tohle vůbec nedávalo smysl. Nedávalo to smysl v roce 1979 a nedává to smysl ani v přítomnosti.

Bylo jednou jedno auto, které nebylo obyčejné auto.

Rozhodně mám ráda tenhle styl vedení příběhu, kdy se něco stalo v minulosti, co někdo vypráví v přítomnosti a tam poté bude pokračovat děj dál s hrdinou ovlivněným oněmi informacemi. Protože, co je tohle autíčko zač je hodně zajímavé. A vyprávění z minulosti je strašně moc napínavé.

Bylo jednou jedno auto, které nebylo obyčejné auto.

A potom je tady Ned. Syn policisty, který před rokem zemřel. Ned, kterého mají všichni rádi. Ned, který se právě dozvěděl důležitou část minulosti, které byl součástí i jeho táta. Minulosti plné příšer, jiných dimenzí a smrti. Jenom mě trochu překvapil poměr sil příběhu minulosti a přítomnosti. Ale ono to do sebe na konci zapadlo. A proto se mi moc se líbilo sdělení, které má kniha přenést jejímu čtenáři.

Bylo jednou jedno auto, které nebylo obyčejné auto.

Příběh knihy Z Buicku 8 nikam nepospíchá. S tím nemám žádný problém, jenom jsem byla zvědavá, jak půjde příběh, když má kniha lehce přes 300 stran. Protože tahle kniha mizí rychle z toho důvodu, jaký je vybraný styl psaní, a v návaznosti na to tedy i trochu jiné pohledy vyprávění.

Bylo jednou jedno auto, které nebylo obyčejné auto. A Stephen King mi doručil další skvělou knihu :)

4,5/5

Pitbullka
Pitbullka
19.11.2022 3 z 5

Pro mě to byla bohužel jedna ze slabších kingovek. Moc jsem se nedokázala začíst, postavy byly takové nijaké. Mám rozhodně oblíbenější knížky od Kinga.

karinga
karinga
01.10.2022 4 z 5

Dvě časové roviny, hned několik vypravěčů, tvorové, co lezou z kufru auta, atmosféra 80. let... rozhodně to nebyla nuda. Vážně, tohle tajemství budete chtít rozklíčovat.

„Dost příšerný, co?“ řekl Sandy. „I když je to mrtvý.“
„Dost příšerný,“ souhlasil Curt, ale to už mířil zpátky do komory. „Myslel jsem, že to chápu, ale zaskočilo mě to.“
Sandy vstal a došel ke dveřím komory. Curt znovu nahlížel do pytle, ale nesahal dovnitř. Alespoň zatím. To byla úleva. Sandy nechtěl být u toho, až se toho ten kluk dotkne, byť v rukavicích. Nechtěl ani pomyslet na to, až se toho dotkne.

I když jde o nadpřirozený příběh, odpovědi nečekejte. Jasné poselství tohoto románu zní: jsou věci, mezi nebem a zemí (nebo kufrem auta a jiným světem), které se prostě dějí. A můžete je rozpitvat, můžete o nich přemýšlet uprostřed temných nocí a stejně… ve výsledku jen pokrčíte rameny.

(Víc v recenzi)

pastelkaX
pastelkaX
12.09.2022 3 z 5

Tohle rozhodně nebylo žádný wow a úžasný a "nešlo se od toho odtrhnout. Ale zase nemůžu říct, že by se mi ten příběh nelíbil.
A po vzoru Colorado kida si tady opět musíme vystačit s vlastní fantazií, co se vysvětlení týče.

okeey
okeey
12.09.2022 5 z 5

Opět se zde setkáváme s tím, že první polovinu knihy se seznamujeme s dějem, dáváme si dohromady souvislosti a pak přijde "boom" a hltáte kapitolu za kapitolou, jestli se Stephen King něčím vyznačuje, tak právě tímhle. Znovu naprosto originální námět, já absolutně nechápu, kde se to v něm bere, Kingovo umění je něco neuvěřitelného.
Jsem si vědoma toho, že na knihu jsou rozporuplné názory a je to tak správně, není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Za mě tedy rozhodně doporučuji!

LucyEcstasy
LucyEcstasy
09.09.2022

Kniha mne zaujala již na první pohled svou obálkou, které v @knihybeta prostě umí! Poté jsem si přečetla anotaci a bylo mi jasné, že si tuto knihu musím přečíst.

Bohužel se dostavilo malé zklamání.

Do půlky knihy se totiž prakticky nic moc nedělo. A ano, Stephen King má pomalejší rozjezdy u knih, ale i toto bylo na něj nezvykle dlouhé.

Nicméně od nalezení prvního tvora se začal příběh hýbat a nabírat na obrátkách. V tu chvíli mne příběh pohltil a tak jsem ho dočetla ze dne na den.

Postavy tentokrát, z mého pohledu, nebyly tolik výrazné, ale každá tam měla svůj úděl. Nejvíce jsem si oblíbila Tonyho.

Celý příběh se prakticky odehrává na policejní stanici a jeho nejbližším okolí. Vůbec to není na škodu,jako u jiných autorů.

King to jednoduše umí. Avšak tato kniha patří,za mne, k jeho slabším dílům.

Proto hodnotím 4/5⭐️

tetanurae
tetanurae
29.08.2022 3 z 5

Statler je fiktivní město, do něhož S. King zasadil příběh knihy Z Buicku 8, který se odehrává částečně v roce 2002 a zbylé části spadají do osmdesátých let.

Když na benzínové pumpě zaparkuje starý Buick roadmaster, obsluha natankuje a zeptá se podivně vyhlížejícího šoféra, jestli nechce vyměnit i olej. ,,Oleje mám dost!" odpoví řidič, a tím je vyřčena stěžejní věta celé knihy. Majitel se během doplňování paliva vytratí a statlerští policisté si tak dovážejí na stanici osiřelý vůz, k němuž se nikdo nehlásí. Tento vůz však po podrobnější prohlídce nevypadá jako obvyklé auto. Spíš jako něco, co má jako auto vypadat, aby zamaskovalo svou pravou podstatu. A občas ukáže i věci, které do této dimenze rozhodně nepatří.
____________________________
Stephen King už od začátku rozjíždí zdlouhavou štreku vyprávění, vzpomínek a lidských osudů, které po dvaceti letech vypráví seržant Dearborn synovi zemřelého policisty. Čtenář tedy postupně dostává po malých doušcích podrobné informace o buicku, o zapálení pro něj, o vražedné touze zjistit zákonitosti, které se zjistit nedají, o snaze přijít na kloub vzorcům z jiného světa. Ale taky o lásce a dokonalé sounáležitosti mezi kolegy jednotky D., která vám za 355 stran přiroste k srdci víc, než byste čekali.
Samoty King uvádí, že nemáme čekat pointu, a ta tam opravdu schází. Vlastně toho knize schází víc. Dynamičnost, strhující závěr, na jaký jsme u Kinga zvyklí... A jakoby toho nebylo málo, děj se dal se vším všudy zkrátit na necelých sto stran. Netroufám si tvrdit, že jde o nejhorší Stephenovu knihu, spíš si myslím, že jde o dílo, které občas každý autor napíše, aby ,,zaplácl" díru mezi tituly, když chystá něco velkolepého. Vyprávění členů jednotky D vás ovšem tak či tak vtáhne a při dlouhých večerech se příjemně zabavíte storkou, která je tak ověřitelná, že se vskutku mohla udát.

Celkové hodnocení 60% - hluback - ️

PANKY71
PANKY71
17.04.2022 2 z 5

Vypustit z příběhu cca 100 stran by celkově určitě pomohlo. V této podobě je to ale bohužel druhá nejslabší kniha od mistra.

MichelleKing
MichelleKing
09.04.2022 3 z 5

Inu, čekala jsem trochu víc... nakonec taková zvláštní "újezdová" divočina.
Jedno vím jistě:
Nikdy si nekupujte auto od Stephena Kinga....OPRAVDU NIKDY.......
Ani kdyby vám ho daroval...

n.ezn.amy
n.ezn.amy
13.03.2021 4 z 5

Když pensylvánští státní policisté objeví opuštěný Buick Roadmaster u čerpací stanice, odvezou ho na svou základnu, neboť majitel vozu zmizel. Začnou jej ze zvědavosti zkoumat a zjistí, že kufr a dveře do vozu jsou ovšem vstup do jiné dimenze a tvorové z těchto dimenzí nejsou zrovna přívětivý. Originální příběh, který ukazuje na lidskou vlastnost a to poznání nepoznaného, neboť rozluštit tajemství je někdy obrovská touha, která vás ovšem může někdy stát život

wlado
wlado
11.03.2021 3 z 5

Aj keď je King moja jednička medzi spisovateľmi, táto kniha bola dosť nudná. Možno by jej viac svedčil menší počet strán...

Morbidus
Morbidus
05.01.2021 4 z 5

K této knize jsem přišel s rozporuplnými pocity. Mohla za to anotace, která mi slíbila v příběhu auto (nemám rád auta) a jiné dimenze (mám rád jiné dimenze). Překvapivě se mi obojího dostalo v menší, avšak výživné míře. Kniha je v jádru převážně vyprávěním policistů o znepokojivých úkazech, týkající se jistého... „auta?“
I přes určitou „povídkovitou užvaněnost“, která je znatelná zejména ve střední části, se příběh četl dobře. Mohlo by se zdát, že knize chybí výraznější vyvrcholení - nicméně jak to vnímám já, je zde pointou právě její absence. Právě ona neschopnost lidské mysli přijít dané věci na kloub, protože je příliš absurdní a cizorodá, je zde tím skutečným horrorem. Jedinou vadou na kráse tak zůstává mírné natahování děje ve střední části a ne až tak výrazné postavy (místy jsem poněkud tápal ve jménech).
Pokud máte rádi spíše pomalejší, atmosférické příběhy, neváhejte přistoupit blíže a zjistit, co to z Buicku 8 vlastně vylézá...