Yvetta a jiné povídky

Yvetta a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62958/bmid_yvetta-a-jine-povidky-SNa-62958.jpg 4 14 2

Dvě novely (Yvetta, Dědictví) a povídky francouzského klasika, zahrnující dvojí tematiku, a to jednak příběhy ze života nevěstek a jednak příběhy z patologie lidského nitra.

Přidat komentář

sika444
22.08.2020 4 z 5

Povídky o prostitutkách a duševních nemocech. To by mě nelákalo. Jenomže je to Maupassant. Tak jsem v rámci průzkumu celého mistrova díla přečetl i tento svazek - a nelituji. Naprosto dokonalé jsou dvě povídky: Přístav a Miss Harrietová. Opět se zde v plné míře projevil Maupassant, jak ho obdivoval Tolstoj: soucitný, empatický, s vysokým mravním standardem. Za zmínku stojí i další prózy - Hora Olivová, Uspávačka a hororové Na vodě a Noc. Tento výbor je skvělá ediční počin.

puml
16.04.2013 5 z 5

Většina by asi souhlasila, že mistr hororu a odkrývání hrůz lidské psychiky je z pozice 19. století Edgar Allan Poe. Osobně se ale přikláním na stranu Maupassanta. Problém bohužel často je, že si Mauppassanta většina čtenářů spojí s Miláčkem nebo ještě tak Kuličkou, což jsou díla všeobecně nejznámější, nejdostupnější a všeobecně doporučovaná, ale taky to patří k tomu slabšímu, co Maupassant napsal. Proto asi mnohé překvapí, že sebrané spisy Guy de Maupassanta a přesněji svazky Yvetta a jiné povídky a pak svazek Zbabělec a jiné povídky jsou věnovány z velké části hororovým a hruzostrašným povídkám, které pro mě osobně patří k tomu nejlepšímu v daném žánru. Jako by se tu již projevovala nastupující Maupassantova duševní nemoc, způsobená údajně syfilisem. Vše působí jako zlý sen, postavy jako zjevení a přízraky. U některých povídek jsem měl opravdu nahnáno a to se mi bohužel - i přes nespornou kvalitu většiny povídek - u Poea nikdy nestalo. Naneštěstí oba tyto svazky vyšli jen v omezeném nákladu a poměrně špatně se shánějí. Je to škoda, protože i dnes má tato odvrácená strana Maupassantova díla, stále co nabídnout. Doporučuji.