YOUCAT - Katechismus katolické církve pro mladé

YOUCAT - Katechismus katolické církve pro mladé https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74561/bmid_youcat-3ua-74561.jpg 5 82 19

Katechismus pro mladé zprostředkovává souhrn katolické víry, tak jak byla předložena „Katechismem katolické církve (KKC z roku 1997), ovšem jazykem přiměřeným mladému člověku, nemá v úmyslu a ani se nesnaží bezpodmínečně vyčerpat všechny jeho obsahy. Kniha je psána formou otázek a odpovědí, za každou odpovědí jsou připojeny číselné odkazy pro další upřesnění a prohloubení v KKC. Následný komentář má poskytnout mladým dodatečnou pomoc, aby dokázali lépe pochopit danou otázku a její význam pro vlastní život. Katechismus pro mladé dále nabízí v průběžném postranním sloupci doplňující prvky, jako jsou obrázky, shrnující definice, citáty z Písma svatého, citáty svatých a spolehlivých učitelů víry. V jeho závěru najdeme věcný a jmenný rejstřík, který nabízí možnost snadno si vyhledat konkrétní místa v textu.... celý text

Žánr:
Náboženství , Učebnice a slovníky

Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

YOUCAT - Jugendkatechismus der katholischen Kirche , 2011


více info...

Přidat komentář

Achillesaželva
29.02.2024 4 z 5

V době, kdy se mi to dostalo do ruky, jsem již byla zaměřená na hlubší studium teologie. A protože jsem tím pádem nebyla cílová skupina tohoto počinu, tak za sebe hodnotím pozitivně nejvíce dvě věci: nápad (že toto vůbec vzniklo) a grafické zpracování!!! Perfektní je, že hledáme způsoby, jak doktrínu předat mladým (a nejen jim) a též je opravdu osvěžující, že je kniha prostě pěkně udělaná!

Emik87
24.02.2024 5 z 5

YOUCAT je naprosto brilantně sepsaný katechismus přizpůsobený mladým lidem. Tleskám, tohle se povedlo.


amejzlík
07.03.2021 5 z 5

Kniha, která zodpoví mnoho otázek víry. Neocenitelný poklad. Když tápu, najdu v ní odpovědi téměř na všechny otázky. Nejlepší je si k ní vzít i Bibli. Je tam na ni hodně odkazů. Vždycky jsem si přečetla vysvětlení a v Bibli příslušnou pasáž. Knihu však není úplně dobré číst najednou. Nejlepší je vyhledat odpověď na otázku, kterou zrovna máte. Když se to přečte naráz, tak mozek není schopen pojmout vše, co bychom si měli zapamatovat.

mirektrubak
08.02.2020 4 z 5

Na tuto verzi katechismu jsem narazil v době, kdy jsem se rozhodoval pro katolickou církev a zkoumal, zda existuje kompatibilita mezi mým svědomím a učením církve (zpětným pohledem se mi zdá, že jsem tehdy už srdcem rozhodnut byl a jen si to celé potřeboval racionalizovat :-), teď jsem si knížku vzal do rukou, abych si po čase udělal určitou inventuru – tedy abych zjistil, kolik jsem si z církevních pravidel ve své mysli upravil (hodně!) a kolik toho dokonce úplně zapomněl (ještě víc!).
No a znovu jsem si při pročítání Youcatu uvědomil, jak dobře je celý sborník napsaný: přístupným svěžím stylem, s důrazem na opravdu důležité věci, ale bez zbytečné přísnosti – takže víc láká, než odrazuje. A s vhodným výběrem citátů, jejichž autoři nejsou vždy jen katolické osobnosti, což je moc příjemná drobnost. A se skvělými obrázky, které jsou nenásilně vtipné a pomáhají vytvořit uvolněnou atmosféru mezi autory a čtenářem.

Souhlasím s výhradami, které upozorňují na stručnost odpovědí. Ne, do hloubky se zde opravdu nejde. Ale jak říkávají ajťáci: to není chyba, to je vlastnost :-) Je to daň za relativně malý počet stran, přehlednost a srozumitelnost celé knihy, která prostě nemá ambice dávat vyčerpávající odpovědi, ale nabízí základní teze k případnému dalšímu prozkoumávání.
Může Youcat pro mladé nahradit klasický katechismus? Nevím. Já jsem si v době svého prvního čtení Youcatu „velký“ katechismus pořídil, protože jsem měl potřebu si v některých tématech přečíst postoj církve v kompletním znění. A i nadále po oficiálním katechismu sahám, když se chci podívat na něco konkrétního (na druhou stranu: to se děje jen párkrát do roka a pokud bych neměl katechismus v tištěné verzi v knihovně, jistě bych se nějak dopátral i na webu), pro praktikujícího katolíka snažícího se žít svoji víru promyšleně se mi to zdá být vhodnějším zdrojem. Ale to neznamená, že to v mých očích žlutý Youcat nějak prohrál, jeho užitečnost je nesporná pro všechny objevující a seznamující se věřící. Nebo pro pravidelné návštěvníky kostela, kteří si chtějí čas od času nauku osvěžit. No anebo třeba také pro zvídavé nevěřící, kteří se chtějí zbavit předsudků o církvi, nebo mají ve svém okolí katolíky a chtějí trochu poznat jejich myšlenkový svět.

Aquarius586
27.12.2019 4 z 5

"Nejčastěji kladené otázky" ke katolické víře. Pěkně zpracované, široký záběr. Snad jen, na můj vkus jsou odpovědi hodně lakonické - že by mě při prvním záchvěvu víry tato knihy katapultovala někam dál se říct nedá, na to jsou vhodnější jiné knihy (K jádru křesťanství, Ortodoxie, Váchovy knihy...). Ale je to dobrý základní přehled.

painthers
10.11.2019 4 z 5

Katolický katechismus jednoduše, stručně a pochopitelně i pro mladé. Rozhodně bych knihu doporučila všem, kteří se chtějí alespoň základně zorientovat v katolickém křesťanství, případně tomu, koho to tímto směrem táhne a chce si popřemýšlet o Bohu. Nečekejte tam však výklady Bible nebo hlubší filosofické úvahy - pro hromadu otázek, které vás možná u čtení napadnou, je pak třeba jít dál.

Mánička178
10.09.2018 5 z 5

Jedna z nejcennějších knížek, kterou jsem četla - skvělá jako podpůrný prostředek, který může být člověku pomocí (mimo jiné) v krušných chvílích života. Je vhodná pro hledající, pro lidi, kteří si potřebují dotvořit názor, pro zvídavé, toužící pochopit motivace věřících lidí. Kniha je zpracována graficky velmi atraktivní formou - do těch vtipných malůvek jsem se úplně zamilovala :) Jde o obohacující knihu - nenásilně a svěže odkazuje na určitá místa Písma, čtenáře inspiruje cennými výroky svatých či jiných významných osobností. Prostě spooousta duchovního materiálu k rozjímání. :) Díky za tuto knihu - moc mi pomohla!

rava
24.07.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Velice přehledná, stručná, skvěle se čte. Našla jsem tam odpovědi na všechny mé otázky. Rozhodně doporučuji přečíst.

Eorin
21.07.2017 5 z 5

Taková superknížka a k určitému vzdělání či pochopení nezbytnost. Najdu tam odpovědi na své otázky a další otázky k tomu :) Skvěle zpracované, přehledné, stručné, jasné. Prostě super.

martunka
19.04.2016 5 z 5

Katechismus Youcat je svěží, ctivy a pro mě naprosto ideální.

Atisa
29.03.2016 5 z 5

Velice zajímavá a poučná kniha s krásným grafickým zpracováním. Líbilo se mi, že je napsána formou otázek a odpovědí. Postranní citáty na jednu stranu působí trochu rušivě, protože člověk vlastně neví, kdy je má číst a kam patří, ale na druhou stranu krásně dokreslují text.

Chaos
28.08.2015 5 z 5

Svobodná, jednoduchá, srozumitelná kniha, která nenutí člověka dát se na víru, ale nabízí otázky a srozumitelné odpovědi k jednoduchému pochopení Katolické víry.
Jako nevěřící jsem se hodně dověděl o víře z této knihy, která se četla velice pěkně.

PAVEL z BRNA
29.11.2014

Je to velmi přehledná kniha a dobře se čte.

marie8022
14.10.2014 4 z 5

Perfektni kniha:-)Psana strucnek,vystizne,vtipne :-) Doporucuji :-)

Roselunda 1928
07.03.2014 5 z 5

Je takový přehledný, takže jsem toho hodně pochopila i v 10ti letech.
Hodně jsem se z něho naučila. Doporučuju!

kuceju
29.10.2013 5 z 5

Krásný, přehledný, roztomile ilustrovaný a poučný katechismus pro začátečníky. Opravdu hezky zpracovaný, takže jsem četla s chutí. Doporučuji nejen začátečníkům ve víře.

babyboar
10.10.2013 3 z 5

Hledala jsem nějaký "katechismus pro začátečníky". Zacílení přímo na mladé lidi, kam snad ještě patřím, se mi líbilo. O něco méně se mi líbila grafika knihy. Forma otázek a glos mi v tom dělala trochu guláš. Vždycky jsem přečetla jednu dvoustranu a potém citáty a vysvětlivky na okraji stránky, které někdy už ani s danou otázku nesouvisely, protože patřily k jiné na předchozí stránce. Jsem věřící, i když nejsem křtěná. Snažím se utvořit si názor na církev a i z těchto důvodů jsem sahla po této knize. Miluji Boha, ale musím se přiznat, že církev pro mě ani v současné době není ničím pozitivním a ani po přečtení knihy jsem svůj názor nezměnila.

smrček
27.09.2011

Smrček

Srozumitelné a čtivé seznámení s učením katolické církve. Roztomilé ilustrace i fota!

Faustynka
23.09.2011 5 z 5

Dobře zpracovaná nauka katolické církve, doplněná o citace z Písma svatého, citátů svatých a příjemným zpestřením jsou fotky mladých z České republiky. Celá kniha je koncipovaná do otázek a srozumitených odpovědí, které se snaží co nejvíce mladým přiblížit problematiku Katechismu katolické církve. ;-)