Stínová šifra

Stínová šifra https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463491/bmid_stinova-sifra-gnT-463491.jpg 4 48 12

York série

1. díl >

V roce 1798 dorazila dvojčata Morningstarrova do New Yorku s vizí velkolepého města: tyčící se mrakodrapy, oslňující stroje a klikaté vlakové tratě, to vše fungující díky technologii, kterou nikdo nikdy předtím neviděl. O padesát sedm let později tito dva architekti záhadně zmizeli a zanechali pro obyvatele New Yorku hádanku umístěnou do zářícího města, které postavili. A kdo ji rozluští, obdrží nepředstavitelné bohatství. Do dnešních dnů však hádanka nikdy nebyla vyřešena a největší záhada moderního světa není nic jiného než turistická atrakce. Tess a Theo Biedermannoví a jejich přítel Jaime Cruz žijí v bytovém domě postaveném dvojčaty Morningstarrovými – dokud developer neoznámí, že město souhlasilo s jejich prodejem. Pravděpodobné zničení těchto původních domů znamená konec snu o rozluštění hádanky, v který tak dlouho doufali obyvatelé New Yorku. A pokud Tess, Theo a Jaime chtějí zachránit svůj domov, musí dokázat, že šifra je skutečná a nejde o pohádku pro turisty. A jediným způsobem, jak to dokázat, je rozluštit ji. A tak se pouští do tajuplných zákoutí New Yorku a netuší, že je čeká největší dobrodružství jejich života!... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Shadow Cipher , 2017


více info...

Přidat komentář

Jarmila97
24.02.2024 5 z 5

musím říct že mi chvíli trvalo než jsem se do této knihy začetla. Asi do nějaké strany 100 to bylo takový zdlouhavý ale od ní už pak jsem to hltala jedním dechem. nakonec musím říct že mě v celku kniha zaujala Líbilo se mi pojetí knihy a celkově luštění té šifry protože do poslední chvíle se nedalo předpokládat která bije. co mě štve je otevřený děj na konci To znamená že budu muset koupit další díl abych věděla jaký bude dovršení celého toho příběhu

Iva095
13.11.2022 4 z 5

Tato knížka je spíš pro mladší generaci, ale i přesto se mi příběh líbil a určitě si přečtu i další díl. Začátek nebyl nic moc, ale když začali objevovat klíče a luštit šifry tak mě knížka začala bavit. Knížka se pěkně četla a vzhledově je taky moc pěkná.


Kikulka97
26.06.2022 3 z 5

Pěkná dětská detektivka, kde vás luštění klíčů bude bavit, ledasco zvládnete společně s hrdiny odvodit a zároveň nebude problém se vcítit do jedné z hlanvích postav. Obrovskou výhodou je možnost poznat příběh z několika pohledů, můžete se neomezeně toulat po New Yorku (jen bohužel neodkážu odlišit, jak mco se knížní verze liší od reálného, ale řekla bych, že přesně toto je ten cíl xD). A ti různí robůtci, co ulehčují život - nejlepší sci-fi element od Měscíčních kronik. Co v mém případě docela dost srazilo hodnocení, byl zmatený konec. A velká škoda, že není víc kapitol z minulosti :/

Kizuizi
27.02.2022 4 z 5

Zajímavý a nápaditý příběh, sympatické postavy, nenáročné a zábavné čtení. Už jen nápady různých technologií mě opravdu nadchly – např. šneci, kteří čistí okna (zanechávají po sobě zářivou čistou „stopu“), brouci, kteří při znečištění ulice vylézají z podzemí a uklízejí, či dokonce výtah, který pokud má „náladu“, nesveze Vás rovnou na místo určení...
Ano jistě, našla bych tam nějaké „mouchy“, ale chtěla jsem nenáročné a zábavné čtení a to jsem opravdu dostala.

VMJoze
01.02.2022 2 z 5

No tak tohle mě minulo o kilometry... Celou dobu jsem si říkal, pro koho tenhle paskvil je? Pro děti a mládež? Pro dospělé? Tak nějak ani jedno. Dětské hlavní postavy mají IQ tak 200, a otravně pesimistické myšlenkové pochody. Až na Jaimeho, ten tohle jakž takž zachraňoval. Jediné dvě dobré pasáže někde ve třičtvrtě knihy, které byly mimochodem parádní, nemůžou knihu zachránit. Sorry, 2 hvězdy (spíš tak 1,5)...

Rowana
19.01.2022 4 z 5

Napínavá knížka pro děti. Tři děti ve snaze zachránit svůj domov musí vyřešit starou šifru a dostávají se tím do stále většího nebezpečí. Příběh se odehrává na pozadí zajímavě popsané steampunkové podoby našeho světa. O zvraty a nečekaná rozuzlení rozhodně není nouze. Líbí se mi, jak si překladatelky poradily s převodem slovních hříček a šifer do češtiny tak, aby stále vyzněly stejně hravě a zároveň si zachovaly svůj smysl.

akinomV
14.01.2022 4 z 5

Nejsem cílovka, ale bavilo mě to a nápad mi přišel hodně zajímavý. Určitě doporučuji. Hezky se to čte a ta obálka, ta je nádherná.

Lionis
03.10.2021 4 z 5

Na odreagování super.
V první řadě je na knize poznat, že je určená pro 2. stupeň na ZŠ. Rozhodně to však neznamená, že by kniha byla špatná.
I přes to že hlavní hrdinové nebyli v mé věkové kategorii, mě nedělalo moc problém se s nimi do děje vžít. Spíš mě vadila jedna věc, která mi ale vadí u většiny knih- kapitoly byly rozdělené mezi jednotlivé postavy... Souhlasím že pohled na věc z různých osob může být místy zajímavý, ale nejsem zrovna zastáncem toho, aby každá kapitola byla přidělená jinému ze tří našich hlavních hrdinů.
Ale to je asi tak vše, co bych knize vytkl, jelikož i tak je kniha napsána pěkně, utíká pěkně, námět má pěkný a jak už od knihy Vadná budu hodnotit taktéž, má i pěknou obálku.
To je asi to, co bych o ní ve finále řekl. Je pěkná a zaslouží pěkné 4/5. Teď honem na další díl. ;-)

Luc.i
26.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Od začátku jsem si říkala,kolik ten hlavním hrdinům tak je. Když jsem se konečně dozvěděla že jim je 13 tak už mi to celkem začalo dávat smysl. Připadala jsem si na to trošku stará ale nevadilo mi to.

Tak nějak jsem čekala že budu s partou prakticky dětí, twist nějakou šifru a lidi jim budou stát v cestě a nikdo jim nebude fandit a tak. To úplně nebyla pravda. Knížka nebyla špatná,celkem mě to i bavilo ale nějak mi tam nesedělo jak"šifra obživa" nebo jak to nazvat, ten fantasy prvek prostě. Čekala jsem obyčejný dobrodružný příběh a tohle bylo trochu něco jiného.

Bylo to celkem zajímavé, ale nějak mě to nenadchlo za celkem se dalo předvídat co bude. Že ti kdo jim škodí vlastně nakonec neumřeli jenom ztratili paměť mi přišlo jako typický prvek téhle věkové kategorie.

Mám ke knížce výhrady a mám i celkem dost otázek, to je vzhledem k dalším dílům pochopitelné. Nevím jestli mě dej zaujal natolik abych četla další díl. Uvidím, celkem 3/5* průměrná knížka

Jessybelle
18.08.2021 5 z 5

Nejsem sice mládež, ale někdy si prostě nemůžu pomoct a jdu se odreagovat. Myslím, že mým synům by se to mohlo líbit. Mě osobně se to líbilo moc. Nejenže děti luští šifru a zažívají dobrodružství, ale mají i určité povinnosti. Spousta věcí je fakt dobře popsána a vykreslena. Už se těším na další díl.

KristieSpacil
05.05.2021 3 z 5

/Ve spolupráci s Albatros Media./

York: Stínová šifra od Laury Ruby je middle grade, co má dost boží obálku, která zavání steam punkem (a to já ráda), a s anotací, co láká na luštění hádanek a honbu za pokladem (což já taky dost můžu). Proto jsem se rozhodla knihu zkusit, přestože jsem na ni neviděla vyloženě nadšené hodnocení.

Ve výsledku jsem nedostala úplně to, v co jsem doufala, ale zároveň to nebyla vůbec špatná kniha - především ke konci se ukázalo, že to má hodně solidní potenciál, že má autorka zajímavé nápady, nebojí se šokovat a nemá problém nechat totálně otevřený konec. To mě sice na jednu stranu frustruje, ale na tu druhou se zase chci vážně moc podívat na pokračování, i když jsem si předtím většinu knihy myslela, že to dál číst nebudu.

Problém této knihy tkví právě v tom, že skutečné napětí si autorka nechá až tak do poslední třetiny. Oni sice předtím tu šifru luští a postupují dopředu, ale ono to je tak... suché a nudné. Což je podle mě velká chyba, obzvlášť když ta kniha cílí na dětské čtenáře. Pro ně ten příběh bude ještě těžkopádnější než pro mě.
Uznávám ale, že za tohle z části může to, jak realistická ta kniha je - děti se musí hlásit doma na večeři, mají povinnosti, které musí splnit, než půjdou ven, apod., čehož si vlastně dost cením.

Moc se mi líbilo i to, že hlavní hrdinka Tess trpí úzkostmi, panickými atakami, a to je tu zachyceno moc dobře. Má dokonce i terapeutického mazlíčka. Nečetla jsem tolik dobrodružných knih pro děti, kde by byla i podobná reprezentace, přitom těmito problémy určitě netrpí jen dospělí.

Jinak odehrává se to v jakési alternativní realitě, trochu ten nádech steam punku tu vážně je. Možná i lehce magie... Ale to asi uvidíme až v pokračování.

Celkově to tedy nebylo špatné, pokračování určitě omrknu, no a kdyby z toho někdy byl film, rozhodně se na něj povídám, protože tohle by ve filmu určitě fungovalo lépe než v knize.

Maxina
17.04.2021 5 z 5

Je to kniha pro děti a mládež a já už dávno nejsem ani mládež, ale protože mě baví sci-fi, knihu jsem si koupila. Vůbec mi nevadilo, že hlavní hrdinové byly třináctileté děti, protože to bylo fajn počtení. Děj docela ubíhal a jsem zvědavá, jak to vše bude pokračovat. Jelikož jsem od toho neočekávala nic ve stylu Šifra mistra Leonarda, byla jsem spokojená :-)

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie

Autorovy další knížky

Laura Ruby
americká
2016  65%Včelí královna
2021  75%Stínová šifra
2021  81%Mechanický duch

Kniha Stínová šifra je v

Právě čtených2x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených4x
Knihotéce96x
Chystám se číst121x
Chci si koupit21x
dalších seznamech4x