Y: Původ mužů

Y: Původ mužů https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59813/y-puvod-muzu-59813.jpg 3 9 2

Ve své oceněné knize Almost Like a Whale (Téměř jako velryba) prohlásil Steve Jones knihou tisíciletí Původ druhů Charlese Darwina. A narážeje na druhé význačné Darwinovo dílo, Původ člověka, zaměřuje ve své nejnovější knize pozornost na přírodou zanedbávaná stvoření – na muže. Zrození ovečky Dolly bez jakéhokoli přičinění samce znovu otevírá prastarou otázku, co přesně je úlohou mužského pohlaví, když tisíce druhů se bez samců stejně dobře obejdou. A jestliže pokaždé při sexu muž produkuje takové množství spermií, že by mohl oplodnit každou ženu v Evropě, proč jsou muži tak početní?... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Y: The Descent of Men , 2000


více info...

Přidat komentář

hu_87
10.01.2021 4 z 5

Knížka je svým způsobem zajímavá, zájemci evoluční biologie/psychologie si tu určitě najdou své.

Bohužel, místy mi některé věty přišly poněkud zbytečně zdlouhavé, zkrátka takové ty věty typicky snižující pozornost čtenáře.

Autor někdy taky používá věty, u kterých mohou mít někteří, v této oblasti vtipu, nepříliš zběhlí, poněkud potíže s pochopením, takže na to taky bacha.

Samozřejmě jsou tu zajímavá témata i napříč historií - místy je na můj vkus té historie až moc - ale jako ten překlad knihy spíš slabší podprůměr.

Jelitovna
14.03.2019 2 z 5

Zpracování se Jonesovi nepovedlo, neumí podat odborné informace srozumitelně, vtipy se špatně odlišují od jedovatého sarkasmu, zakomponoval mnoho příběhů z historie, které neznám a nemám zájem se o nich dozvídat, takže mi unikala pointa, a celkově jsem příliš často ztrácela orientaci v souvislostech. Nepovedlo se mu zkrátka dát svým rozsáhlým znalostem stravitelnou formu.
A překladatel si rovněž nevedl nejlépe, což prozradil již začátek - alespoň já si tedy do vyhledávacího řádku slova netisknu. V místech, kde mohl vylepšit autorovu nešikovnost, to ještě dorazil dalším zmatením významu. Některé věty popírají sami sebe.
Přitom téma je natolik zajímavé, že by si zasloužilo nové zpracování.


Štítky knihy

muži

Autorovy další knížky

Steve Jones
anglická, 1944
2008  58%Y: Původ mužů
1996  90%Jazyk genů: biologie, historie, evoluční budoucnost
2003  50%Genetika

Kniha Y: Původ mužů je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Knihotéce27x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x