Y: Poslední z mužů 3 - Malý krok pro lidstvo

Y: Poslední z mužů 3 - Malý krok pro lidstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47794/bmid_y-posledni-z-muzu-3-maly-krok-pro-l-OJC-47794.jpg 4 90 10

Y: Poslední z mužů série

< 3. díl >

Yorick je poslední muž na Zemi. To ale neznamená, že je to poslední muž ve vesmíru. Na oběžné dráze kolem planety se pohybuje ruská kosmická stanice, na jejíž palubě je jedna žena… a dva muži. Stanice se právě chystá k nouzovému přistání. A pokud její posádku nezahubí zastaralá technika a vir, určitě to zvládne izraelské ženské komando. Masivní postkatastrofický příběh, který dokazuje, že svět bez mužů by ani náhodou nebyl tak idylický, jak se nám feministky snaží namluvit. Spíš naopak. O tom by mohl vyprávět Yorick, jediná osoba mužského pohlaví (nepočítáme-li jeho opičáka), která přežila bleskovou apokalypsu a teď zjišťuje, že být posledním mužem na Zemi není zase taková sranda, jak si člověk představoval. Ve světě, kde je penis nedostatkovým zbožím, jste štvancem jak těch, které vás chtějí použít k plození, tak těch, které vás považují za relikvii temných dávnověků a chtějí vás zlikvidovat. A to ani nemluvíme o tom, že nikdo netuší, proč Yorick přežil a jestli ve svých genech neskrývá recept na záchranu lidské rasy. Prezidentka, novodobé amazonky, agentky Mossadu, komanda republikánek, ruské vojandy, tajné organizace i nezaměstnané supermodelky, ty všechny mají o Yoricka zájem. Být chlapem je těžký úděl.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

Y: The Last Man 3 - One Small Step , 2004


více info...

Přidat komentář

ludek.n
14.05.2021 3 z 5

Potřetí vstupujeme do série Y: Poslední z mužů a je to tak trochu návrat na stromy. Malý krok pro lidstvo a ještě menší pro komiks oceněný Eisnerovou cenou. Rozběhnuté dvojce nesahá tento díl ani po kotníky. Příběh ustrnul v očekávání možného zázraku, a ten se nekoná. Jakoby si Vaughan dal od nápadů pauzu a Guerrové nezbývá než vykrývat hluchá místa, což se jí bohužel příliš nedaří, i když se snaží, seč jí síly stačí. Celé to dobrodružství v Kansasu prostě nepřináší nic nového. Recyklace je zapnuta na plný výkon a nezachrání to ani výlet na vesmírnou kosmickou stanici. Na začátku se zdálo, že vstup nové postavy Natalie Zamjatinové přilije oleje do ohně, jenže nestalo se a jak přišla, tak zase odchází. K dovršení vší té bídy se nám nádavkem dostává ještě dvou bonusových sešitů s Paulem Chadwickem za kreslící podložkou, které nemají se základní dějovou linkou téměř nic společného a jen prohlubují celkové zklamání bohapustým divadelním pidlikáním. Vraťte nám naše muže, vraťte nám zábavu, vraťte nám vzrušení a ohňostroj nápadů!!!

Terva
21.09.2020 5 z 5

Každý, kdo viděl aspoň hodinu
Discovery Channel, ví,
že Sojuz vždycky přistává v Kazašské stepi
a ne někde na poli vojtěšky
v horoucí prdeli v Kansasu!

Rozuzlení v předešlém příběhu nám tak trochu nastínilo jiný směr. Je úplně jasné, že tam ve Vesmíru ještě něco je. Co to je, však neprozradím, k tomu se musíte dopídit sami. Ovšem kam to povede – to bude ještě zajímavé. Musím však přiznat, že jsem nějak nepochopil existenci Protimužských radikálek (Dcera Amazonek), když všichni muže zemřeli. O tom, že Yorik přežil, ještě nevěděly, ale založí skupinu protimužských.....chápete, kam tím mířím? No, nebudu se v tom nadále rýpat. Příběh se mi jinak líbí a jsem zvědav, kam to Brian K. Vaughan dovede.

Malá ochutnávka:
MANNOVÁ: To je šílenost, 355! Vzdáme se svého původního záměru kvůli blábolu nějaké ženské, co nám skočila na střechu vlaku?
355: Ničeho se nevzdáváme, doktorko Mannová. Jen to dočasně vezmeme oklikou.
NATALIA: Já neříkám žádné bláboly!
YORICK: Pane bože, to bude paráda......
AMPERSAND: Grr...ak....ak.....

A příběh? No, trochu moc sprostých slov se mi zdálo až nevhodné. Ale také jsem se párkrát zasmál. Hlavně když zazní věta „ženy a děti mají přednost“ - to je tak smutná a zároveň veselá situace, o které jsem nejdříve nevěděl, jak ji brát. Nakonec jsem se zasmál. Celé je to lepší, než předchozí příběhy. Plný počet je na místě. V komiksu najdete i dvě povídky. Komentáře k nim najdete v kolonce povídky u této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Z každýho skauta, kterýho učili „buď připraven“ je teď mrtvola.


trudoš
30.10.2019 5 z 5

S třetím albem začínám sérii definitivně přicházet na chuť. Už mi ani nevadí, že není příliš postkatastrofická, ačkoli ústřední motiv naznačuje něco jiného. Vymření všech mužů mělo sice pro světový řád fatální účinky, ale svět se nakonec otřepal a točí se dál. Brian K. Vaughan má tak prostor k rozehrání interních emocí a vztahů, ať už stran Yoricka nebo jeho průvodkyň. Navíc se trochu vybarvují skutečné úmysly agentky 355, která evidentně skrývá víc, než přiznává. A přestože by se mohlo zdát, že všechny tyhle kličky jsou pro autory pouhým materiálem, jak zápletku co nejvíce natáhnout, není tomu tak - rychle se totiž uzavírá další dějová linie a hlavní příběh může zdárně pokračovat za svým cílem. Těžko jsem ovšem skousával osudový zvrat, kdy se hrdinové čirou náhodou přichomýtnou k nouzovému přistání vesmírného modulu. Naštěstí hned následující epizoda pojmenovaná jednoduše Komedie & tragédie je natolik skvělou alegorií na lidstvo, že mi předchozí kalkul okamžitě vyšuměl z hlavy.

B-artX
15.09.2019 5 z 5

Malý krok pro lidstvo patří k těm napínavějším dílům. Třetí díl Yorickova dobrodružství je pln zvratů a překvapivých momentů, které mění děj a spád příběhu a dělá jej zase o něco zapeklitějším a silnějším. První dvě třetiny jsou skvělé, ta poslední s divadelními herečkami mě už tolik nebavila. Vesměs to je ale zábavné čtení.

3DD!3
23.10.2018 5 z 5

Vesmír jako místo poslední záchrany, dva kosmonauti a kosmonautka se rozhodli vrátit domů a na jejich přežití závisí budoucnost mužského pokolení na zemi. Perfektní gradace, konflikt s izraelskými vojandami a hra o Posledním muži na zemi.

Disease
03.04.2018 5 z 5

Jeden z nadupanějších dílů, co se týče akce.

hroubek
27.01.2018 4 z 5

Slabší než druhý díl. Po zvratu na konci minulého dílu jsem doufal, že se příběh stočí trochu jiným směrem a mnohem více se využijí kosmonauti. A ono to dopadlo trochu jinak, vůbec ne špatně, ale očekával jsem to trochu lepší. Jsem rád, že se vyřešil problém s Izraelky, představila se nová postava Natalie a celkově se příběh zas posunul. Potěšil konec a bonus v podobě hry, který naplno pochopíme až s dalšími díly.

Lenka.Vílka
05.12.2017 2 z 5

Tak to nebylo jenom druhým dílem. Tahle série mě prostě nebaví a nemám potřebu to zkoušet dál. Škoda.
Update 12.2.2018: moc děkuji Hroubkovi za úžasné komentáře k dalším dílům série, se kterou jsem byla odhodlána skončit. Teď mám před sebou zbylé díly a tajně doufám, že jsem se s nima netáhla z knihovny zbytečně :D

jirincz
01.04.2016 4 z 5

Opět povedený děj. Vyvrcholení izraelského komanda, vyřešení kosmonautů s překvapením na konci. Ale vůbec jsem nepochopil a byla divná ta komedie na konci. To co bylo?

SuperFrankie
13.09.2014 4 z 5

Nejnudnější díl celé série. Vůbec mě to nebavilo, i když je zbytek série skvělý.