Y: Poslední z mužů 2 - Cykly

Y: Poslední z mužů 2 - Cykly https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32270/bmid_y-posledni-z-muzu-2-cykly-l4x-32270.jpg 4 102 17

Y: Poslední z mužů série

< 2. díl >

Cykly je druhý díl z uzavřené a cenami ověnčené ságy, který má na svědomí jeden z největších komiksových talentů současnosti, Brian K. Vaughan. Poslední muž na Zemi. Chce jenom najít svou dívku a mít klid… jenže svět s ním má jiné plány. Pro někoho je prostředkem k záchraně světa, pro někoho symbol utlačovatelů, který je zapotřebí zničit. Čím víc se o jeho existenci ví, tím víc se kolem něj roztáčí kolotoč událostí, které se nedají zastavit. Zuřivé amazonky, šílená žena blábolící něco o mužích z vesmíru, idylické město s tajemnou minulostí, záhadný artefakt, izraelské komando, nalezená sestra… poslední muž na světě to nebude mít jednoduché. Yorick je jediná osoba mužského pohlaví (když nepočítáme jeho opičáka), která přežila bleskovou apokalypsu a teď zjišťuje, že být posledním mužem na Zemi není taková sranda, jak si člověk představoval. Ve světě, kde je penis nedostatkovým zbožím, jste štvancem jak těch, které vás chtějí použít k plození, tak těch, které vás považují za relikvii temných dávnověků a chtějí vás zlikvidovat. A to ani nemluvíme o tom, že nikdo netuší, proč Yorick přežil a jestli ve svých genech neskrývá recept na záchranu lidské rasy. Prezidentka, novodobé amazonky, agentky Mossadu, komanda republikánek, ruské vojandy, tajné organizace i nezaměstnané supermodelky, ty všechny mají o Yoricka zájem. Být chlapem je těžký úděl.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

Y: The Last Man 2 - Cycles , 2003


více info...

MisaNuff
MisaNuff
30.07.2023 3 z 5

První díl se mi líbil, ale druhý byl divný. Poslední muž na planetě a prezidentka jej pošle s jednou agentkou na road trip. Yorick je vykreslen pokaždé jinak, jako naiva, tupec, hodňousek. Vztah se sestrou nedává smysl. Nic moc se vlastně v celé knize nestalo. Stále tam jsou narážky na americkou politiku a pop kulturu, kterým nerozumím. Uff, ještě mám koupenou trojku, tak uvidíme, jestli u série zůstanu.

RaptoR
RaptoR
16.05.2021 5 z 5

Tenhle tip knih nemám rád. A to z jednoho prostého důvodu: Jakmile jí otevřete, nutí vás číst dál a dál, dokud nejste na konci. Brian Vaughan ty dialogy prostě umí, celý svět je skvěle vykreslený a přestože se jedná o nějaký šestý až desátý sešit, o pořádné napětí není nouze. Ještě že jsem si to kupoval jako celou sérii, jinak bych si teď hryzal prsty při shánění dalších dílů :-D


ludek.n
ludek.n
14.05.2021 4 z 5

Druhá kniha série Y: Poslední z mužů Briana K. Vaughana a Pii Guerrové posunuje hrdiny za dalším poznáním a dalšími dobrodružstvími. Na rozdíl od jedničky jsou Cykly daleko přesvědčivější a přímočařejší. Co mě u minulé knihy otravovalo a rozčilovalo je vesměs pryč a příběh do sebe absorboval mnoho zajímavého. Rozevírají se nůžky jednotlivých charakterů a stupňuje se tlak v detailech i celku. Přiostření atmosféry je ku prospěchu děje, přestože občasné ataky kanální mluvy ne vždy zapadnou na své místo a v některých pasážích dokonce vypadají, jako by je sem někdo narouboval násilím a za každou cenu. Úvodní textová introdukce - kromě toho, že připomene obsah předchozího dílu - zaujme statistickou úvahou o procentním zastoupení mužů v některých klíčových oborech. S kresbou je to stejné jako u prvních sešitů série: bez velkých efektů, bez překvapení, ale přesně a precizně. Platí i vyzdvihnutí výborných obálek k původním sešitům od J. G. Jonese, u kterých si užiju každý detail. Pokud budou autoři pokračovat ve stejném duchu, je opravdu na co se těšit.

Terva
Terva
09.09.2020 3 z 5

Asi pikosekundu
jsem byl tak blbej,
že jsem si myslel,
jaká to nebude zábava
bejt posledním klukem na Zemi.

Jedeme dál. Cesta pokračuje. Yorick, 355 a Dr. Mannová sdílí společnou cestu do Kalifornie. Yoric nemůže dát své sperma doktorce a jít si po svém, tak to prostě nejde. Ale cesta do Kalifornie také není žádné procházka růžovým sadem. Dojde i na skákání z jedoucího vlaku, i když vlastně Yorick tak nějak vypadne. Nebojte, to není spoiler, to je začátek příběhu. Pravda však je, že mě Yorick neoslnil v prvním příběhu a ani tady tomu není jinak. Naopak v jedné scéně se mi celkem dost znelíbil, choval se jako debil. A to tak mizerně, až jsem začal fandit Amazonkám, který ho chtějí zabít. Jenže nezabijou, protože je ještě osm knih – toliko k možnému spoileru :-)

Citát: Když si odmyslíme váhy a pásku přes oči...spravedlnost je jen žena s mečem.

Ovšem, v jedné části jsem se musel zasmát. Úděl 355 je tak absurdní, až jsem brečel...smíchy. Takovou scénu jsem rozhodně nečekal a zpočátku jsem jí ani nechtěl uvěřit. Leč, realita je tady a osud si vybírá další krkolomné situace. Sečteno podtrženo: stále se nějak nemohu celý ponořit do příběhu, nenacházím žádné záchytné body, které stojí za zapamatování........ Proto také nemohu a ani nechci dát plné hodnocení. Ještě si to tento příběh nezaslouží.

Malá ochutnávka:
Prasata? To pojedeme přes celé státy s prasaty?
No, ber to z tý lepší stránky..355...aspoň už tu nejsi jediná s někým ve při.
Akorát že tohle jsou prasnice. Vepře i kance pohroma zabila.

Také se trochu musím ozvat díky Českému překladu. Petr Zenkl používá až moc zbytečně českých výrazů. A to tak tvrdě, že u některých slov s úspěchem pochybuji o jejich výrazu v originále. Považte třeba fakt slova pikosekunda a zamyslete se nad tím, že tohle je třeba čistě České zkomolené slovo.
Vybral jsme několik citátů a vložil je Brianu K. Vaughanovi na jeho profil. Při čtení tohoto příběhu jsem poslouchal Maďarskou rockovou skupinu Omega a jejich živák „Élö“ nahraný na Kisstadionu roku 1979

Citát: Jediné, co se šíří rychleji než mor, jsou fámy o živých mužích.

B-artX
B-artX
07.09.2019 5 z 5

Druhý díl Y je ještě lepší než ten první. Přináší nové zajímavé postavy a má skvělé a často nečekané momenty. Vaughan pracuje s napětím a celkovým světem velmi dobře. Yorick je stále velmi sympatický, ale nejzajímavější postavy jsou Héró a Victorie. Ty jsem doopravdy nenáviděl a zároveň si jejich linku velmi užíval. Cykly jsou více akční a staví primárně na nových nápadech. Jeden ze zábavnějších dílů série.

Kverulant
Kverulant
09.08.2019 4 z 5

Hlavním plusem je stále pozorování budování ženské společnosti a vypořádávání se s dědictvím světa. Je mi jasné, že kdyby přežil někdo typu Punisher, příběh by se vyvíjel jinak, ale občas se objeví záblesk toxické maskulinity a s ním přijde i zábava v pochmurném světě hysterie a ženského teroru. Je hezké vidět, že ženy by zřejmě nebyly o moc lepší vládkyně než muži, minimálně oblast egoismu, válčení a sporů jim jde stejně dobře. :)

Wojta777
Wojta777
22.07.2019 5 z 5

Druhý díl nás hodí hned do děje. Respektive tam, kde prvotní díl skončil. Opět sledujeme skupinku přeživších, která se skládá z Yoricka, jeho věrné opičky, agentky a doktorky. Setkáme se s Amazonkami včetně Yorickovi sestry - Héro, poté se skupinou vězeňkyň, která žije v útulném a tichém městečku, a naposledy vidíme naději v podobě můžu v kosmu. Kresba opět výborná. Hezky si pohrává s barvami, detaily a mimikou postav. Což mě přivádí k postavám, kterým opět nechybí charakter. Jednoduše si je zamilujete.
Hodnotím kladně. Proto dávám 5 mužských (promiňte dámy xd) hvězdiček.

trudoš
trudoš
10.07.2019 5 z 5

Druhý díl začíná opět ze široka, přičemž je už jasné, že autoři hodlají ze světa, jehož jsou tvůrci, vymačkat co nejvíce. Naštěstí se zatím nebojí zásadních zvratů, takže mile potěší, když konečně zmizí jedna z hlavních záporaček, která mně osobně lezla dost krkem a bál jsem se, že bude v sérii přítomna celou dobu. Vyprávění samotné je trochu stylizované, nijak se neštítící dílčích klišé, jež sice působí maličko nuceně (viz. Yorickova etuda s novou láskou), ale zároveň mají pro další vývoj nezbytný smysl. A přestože se hlavní hrdina občas chová jako naivní pitomec, pořád je to napínavá jízda, plná nečekaných obrazů a nápaditého prostředí, kdy nejde jen o to, ukázat rozpad společnosti po celosvětové katastrofě. Což se mi na Posledním z mužů líbí asi nejvíc; to jak se hezčí půlka lidstva staví znovu na nohy a snaží se žít s tím, co zůstalo. Protože je to po všech stránkách zajímavější, než sledovat jezdce ve futuristických autech jak bojují o ropu. Uvidíme ovšem, co přinesou další alba.

jarynek
jarynek
08.02.2019 4 z 5

Oproti prvnímu dílu k velkému posunu nedošlo (v ději samozřejmě ano, ale ve schématu vyprávění moc ne), pořád si říkám, o čem chce autor psát deset knih, aby se děj nějak vyvíjel a nezačal nudit. Jak už je Vaughana obvyklé, nemá problém hodit do děje pár nových zajímavých postav, pár se jich bez mrknutí oka zbavit (což u něj oceňuji), občas přidat vtip, do toho zamíchat sem tam nějakou hlubší myšlenku. Celkem to baví, ale jak už jsem, jestli nepřijde s něčím překvapivým, tak by to mohlo začít nudit. A poslední stránky tohoto dílu naznačily, že by to překvapení přijít mohlo.

3DD!3
3DD!3
22.10.2018 4 z 5

Klasická první zastávka na cestě. Krásná hoka stvořená pro vás, rodiné problémy a komando izraelských vojand, které vám jdou po krku.

gaspoda
gaspoda
07.08.2018 4 z 5

joo takovou segru bych taky bral

Disease
Disease
03.04.2018 5 z 5

Hlavně díky epizodě v Marrisvillu lepší než předchozí díl.

hroubek
hroubek
22.01.2018 5 z 5

Příjemné překvapení. Od druhé dílu jsem čekal, že začne rozšiřovat všechny načrtnuté linie, ale naštěstí realita je trochu jiná. Komiks se soustředí na dvě linky a to Yoricka a jeho sestry Héró. Obě linky jsou dost zajímavě a už od začátku směřují k jistému tragickému vyvrcholení. Jenže zde se opět ukáže to, že je Brian K. Vaughan mnohem zajímavější scénárista, který má zajímavé nápady, zvraty a hlavně kvalitně napsané postavy. Je to vidět na vývoji Héró, Sonii nebo zbylých žen z městečka. Druhý díl je mnohem více vtipnější, ale nepostrádá palčivé otázky, přesah a zajímavé morální volby. Hodnocení je mezi čtyřmi a pěti hvězdy, takže zatím volím lepší a uvidím, jestli to po dalších dílech změním nebo to nechám, tak jak to je. Tak či, tak mě tato sága o "posledním" muži na zemi dost hodně baví.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
27.11.2017 4 z 5

Upřímně doufám, že další díl bude lepší, protože za mě tohle průměr. Trochu vtipnější než první díl. Spoiler jediná normální ženská na zemi umře, takže to zamrzí. Ale jinak podle konce čekám další díl hodně zajimavej.

"Yoricku, to by muselo být něco mnohem horšího, než že vymřou muži, aby mě to přimělo lízat pí@u. Na to jsi se chtěl zeptat?...Ty jo! Ty ale nechodíš kolem horký kaše, co?"

jirincz
jirincz
01.04.2016 5 z 5

Opět pěkný, vtáhlo mě to, fandím těm komu bych měl tak to má být. SPOILERY: život uprchlých vězenkyň, srážka se sestrou a Amazonkami, příslib kosmonautů se znásobením počtu žijících mužů slibuje zajímavosti i do budoucna.

SuperFrankie
SuperFrankie
13.09.2014 4 z 5

Přišlo mi, že to oproti dalším dílům nemá takový spád a hlavně se s většinou postav vyjma Héro v dalších dílech už nesetkáme.

TessDragon
TessDragon
27.09.2012 5 z 5

Tento díl jsem četla jako první, i když je to druhý díl. Vyhrála jsem ho a zalíbil se mi moc. Je originální, s ničím se nepáře. Bylo mi líto jisté smrti. Rozhodně si přečtu i další díly.