Proud

Proud https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24071/proud-24071.jpg 4 33 5

Xeelee série

< 3. díl >

Druhá kniha řady Xeelee: Představte si rasu submikroskopických lidí, geneticky upravených k životu v tak nehostinném prostředí, jakým je obal neutronové hvězdy. Představte si, že vzpomínají na superbytosti, které je stvořily a přivedly k životu. Tyto legendy jsou předávány z generace na generaci... V románu Proud poznáme dosud nepředstavitelné bytosti sídlící v místech, kde byste žádný život, navíc inteligentní, nikdy nečekali. Další fascinující příběh z pera Stephena Baxtera. A opět, stejně jako u knihy Vor, jde o brilantní spojení vědeckých poznatků s kvalitním spisovatelským umem, jehož výsledkem je román, který přečtete jedním dechem. Stephen Baxter je dnes právem patrně nejznámějsím britských autorem science fiction.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Flux , 1995


více info...

Přidat komentář

Racek213
21.10.2021 5 z 5

No jo, jak nevzpomenout na Forwarda a jeho Dračí vejce ... že. Řekl bych že je trošku lepší.

B4LU
13.12.2017 3 z 5

Dle mého názoru jde o Baxterovo nejslabší dílo v rámci cyklu Xeelee. Je velice imaginativní a prostředí propracované, avšak první dvě třetiny knihy v podstatě pouze zjišťujeme, jak to v něm tak chodí a nic moc se tam ani neděje. Fakt, že to prostředí je taky úplně cizí a těžko představitelné celé věci taky moc nepřidá.
Důvod, proč se kniha dostala alespoň na ty tři hvězdy, je závěr, který mě naopak zase strhl tak, jak to Baxter umí. Hodnotit to čistě podle něj, dal bych hvězd možná i pět, ale strašlivá nevyváženost knihy (první dvě třetiny jsem četl na etapy asi dva měsíce, poslední třetinu na posezení během odpoledne) mi přes tři jít nedovolí.


bouncer
24.06.2017 4 z 5

Ze začátku jsem těžko do knihy dostával - asi největší problém mi dělali fyzikální termíny použité jako přídavná jména u nesouvisejících slov - spinový pavouk, kvantové moře, fotonové prdy... interakce neutrin v rostlinách nedávaly vůbec žádný smysl. Ale postupem času se to rozjelo, člověk začínal chápat zamýšlené fyzikální principy a hlavně autor vytvořil silný příběh, kterému vše ostatní dělalo jen zajímavý podklad.

zaphod3846
31.10.2016 3 z 5

Utahané, příliš dlouhé - mít to tak půlku stránek tak jako - budiž. Takhle jsem se musel vyloženě nutit k dočtení. Nápad / nápady dobré, popis života na neutronové hvězdě taky OK - ale v tom byl daleko lepší R.L.Forward s Dračím vejcem.

Finn69
08.05.2016 4 z 5

Druhý díl Xeelee je opět výborná hard SF a Stephen Baxter mě tentokrát dostal snad ještě více než ve Voru. Člověk až žasne, s čím dokáže přijít - a přitom všechno naprosto věrohodně popíše a vysvětlí, aniž by příběh ztrácel napětí a čtivost. Mikroskopičtí lidé, prohánějící se obalem neutronové hvězdy v autech poháněných prasečími prdy, no uznejte sami, není to okouzlující?

Štítky knihy

space opera hard sci-fi

Autorovy další knížky

Stephen Baxter
britská, 1957
2013  79%Dlouhá země
2014  78%Dlouhá válka
2005  81%Oko času
2009  76%Císař
2009  79%Dobyvatel

Kniha Proud je v

Právě čtených1x
Přečtených48x
Doporučených2x
Knihotéce78x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x