Údolí tyrannosaura

Údolí tyrannosaura https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147687/udoli-tyrannosaura-147687.gif 4 265 53

Wyman Ford série

1. díl >

V pustině Nového Mexika je zavražděn hledač dinosaurů. Umírajícího nalezne místní usedlík Tom Broadbent a převezme od něj zápisník spolu se slibem, že ho doručí jeho dceři. Rozjíždí se napínavé pátrání Toma po totožnosti neznámého a obsahu šifrovaného zápisníku. Pomůže mu svérázný mnich – bývalý šifrant CIA – a zjistí, že jde o ohromující objev: historicky nejzachovalejší úplnou zkamenělinu tyrannosaura. Ale vše se komplikuje – policie z vraždy prospektora podezírá právě Toma a navíc po jeho stopách jde i nájemný vrah ve službách bezskrupulózního paleontologa, který si chce objev přivlastnit a získat tak slávu i bohatství. Aby získal zápisník s lokací nálezu, neváhá unést Broadbentovu manželku. Vězí ji v opuštěném dole a požaduje jako výkupné zápisník. Tom, na útěku před policií, svou ženu zachrání a společně prchají před zabijákem. Avšak do hry vstoupí vyšší moc – tajné oddělení NSA, které si spojí dohromady záhadný nález na Měsíci a vzorky fosilní tkáně T. Rexe. V obojím se totiž nalezly vzorky mimozemského života, který mohl způsobit vyhynutí dinosaurů a teď se znovu aktivuje. NSA se snaží likvidovat všechny zúčastněné a vše spěje ke strhujícímu finále, kde přece jen zvítězí lidskost nad „nadřazenými“ zájmy. V posledním odstavci navíc zazní nová hypotéza o vývoji druhů na planetě Zemi.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Tyrannosaur Canyon , 2005


více info...

Přidat komentář

Miss Utahraptor
29.12.2023 2 z 5

O dinosaurech toho mám načteno dost na to, aby mne popisy jejich možného života neposadily na zadek. Krom těch krátkých kapitol je tohle obyčejný americký thriller s tajnými státními organizacemi a vesmírným tajemstvím, čekajícím na odhalení. Děj sleduje především dva pro akční literaturu stereotypní mužské hrdiny- truchlící vdovec, který přišel o těhotnou manželku, a šťastný ženáč s největší kočkou v okolí, co se o sebe dokáže postarat až do chvíle, kdy ji zlouni chtějí využít při vydírání manžílka. Všichni jsou- pochopitelně- finančně zajištění. Přece bychom si nechtěli dělat hlavu s účty, když se pátrá po pokladu, že? Kdyby se autor zaměřil více na toho dinosaura a jeho jedinečnost, a vynechal ty konspirační bláboly, mohlo jít o mnohem zajímavější knihu.

Eliska07
16.08.2023 4 z 5

příjemná oddechovka


Arev122
08.08.2023 4 z 5

Pěkné dobrodružné a napínavé čtení s trochou historie o tyrannosaurovi, kde je od počátku znám kladný hrdina i padouch.

kh1989
06.11.2022 5 z 5

Dobrodružný příběh s trochou historie, tajemna a stříleček. Kniha mě nezklamala.

Rihatama
16.04.2022 4 z 5

Tyrannosaurus rex, pro mě jednoznačné lákadlo, abych po románu sáhla. Pravda, autor zkamenělinu tyrannosaura někde v Novém Mexiku opředl tolika tajemstvími, že mi z toho šla hlava kolem, a to na počátku stálo snad jen jedno špatné rozhodnutí, či nezrušitelný slib, chtělo by se říct. Jenže zápletka je mnohem komplexnější, vedoucí ke komplikovanému dramatu s mimozemskými vlivy, do jehož pavučiny spadne každý, kdo se k němu přiblíží. Role vypravěče přitom přechází z jedné postavy na druhou, kdy nejzajímavější je pohled na svět a život ze strany samotné samice tyranosaura rexe. Uvěřitelnost příběhu, který se točí kolem šifrovaného zápisníku, i hlavních postav, zejména zásadového Toma Broadbenta, nebo zneuznané vědkyně Melody, nechávám stranou. Potěšila mě hlavně porce napínavého dobrodružství, kterou mi Preston naservíroval. Pokračování si nenechám ujít.

megamysl1901
24.10.2021 5 z 5

První setkání s autorem a paráda. Baví mě knihy od Lincolna Childa a ani Douglas Preston nezklamal. Těším se i na jejich společné knihy. 100% doporučuji pro milovníky záhad a tajemství. Hodnotím 5*.

slawa.cap
28.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Poslouchal jsem jako audioknihu. Nebylo to špatné, jen takové trochu utahané, i přes tu spoustu akčních pasáží. Většina "nervy drásajících" okamžiku bohužel tak nějak vyšuměla a já se o hrdiny nedokázal bát - měl jsem z toho pocit, že to s nimi stejně nemůže špatně dopadnout.
Konec je až utopicky férový, pro klaďasy happyend, pro záporáky zasloužený trest.
Při poslechu jsem měl nejednou pocit, že Tom Broadbent je největší klikař na světě.
Jen mi dlouho vrtala hlavou předmluva o Měsíci.
Jedna faktická chyba, která pro mi značně zničila požitek: Nejnižší hodnost pro přijetí do Delta Force je seržant, tudíž Hit byl nejníže postavený člen jednotky a žádní vojíni sním ani nemohli být.
A k Melodii, už několikrát jsem vydržel na tahu více než dva dny v kuse, ale aby někdo vydržel 60 hodin smysluplné práce je myslím trochu přestřelené. I když je to jediná omluva pro její neopatrnost při pokusech s neznámým biologickým materiálem.
A ještě bych dodal, že mi to celé tak nějak připomínalo sérii s Jackem Reacherem.
Teď jsem zjistil, že je kniha první ze série, určitě zkusím i příští díly.

work
16.06.2021 5 z 5

Po Zátíší s vranami jsem toho od Údolí tyrannosaura moc nečekal a bral jsem to jen jako oddechovou záležitost mezi dalšími třemi knížkami, které mám rozečtené. O to víc mě překvapilo, jak dobrý příběh to vlastně je. Tohle dílo si nedělá ambice na to, že by se zapsalo do zlatých dějin literatury, a spíš pokukuje po vašich kufrech, sbalených na dovolenou, kam se s radostí nechá přibalit. Na druhou stranu to ale je knížka, která je na pozadí akčního děje vlastně zajímavá a nasadí vám lecjakého brouka do hlavy.
Máme tu podmanivě nehostinné prostředí pouští Nového Mexika, skvěle vybudovaný propletenec postav, ve kterém autor drží dobrý přehled, prehistorickou zápletku pátrání po zkamenělém tyranosaurovi, a tako nezbytnou porci naháněček, které bych klidně z příběhu vypustil nebo je alespoň hodně zkrátil. Přesto je ale celek soudržný a drží vyrovnané tempo od začátku až do konce a stránky se otáčejí prakticky samy. Může za to způsob, jakým nechává autor čtenáře nahlédnout do pozadí jednání jednotlivých postav, často náhledem na stejnou situaci očima několika z nich. Postavy mají každá svoje vlastní motivace a spojuje je jen společný cíl, ke kterému se snaží dostat za každou cenu a různými způsoby. Za mě je skvělý nápad i s tyrannosauří vypravěčskou linkou, která poskytuje z první ruky (v tomto případě spíše z prvního drápu) pohled na katastrofu, která vedla k vyhubení živočišných druhů před pětašedesáti miliony let. A konec, který cinkne celé vyprávění ještě špetkou filmového Vetřelce, vás nechá přemýšlet co kdyby...
Resumé - dobře vymyšlené, dobře napsané, někdy zbytečně akční, ale rozhodně napínavé.

renefer
08.01.2021 5 z 5

Za mě top ve svém žánru, dobrodružné, napínavé, uvěřitelné. Fyzický výkon hlavních postav byl sice trochu přes čáru, ale třeba měly natrénováno :)

TeaPeter
02.01.2021 4 z 5

Zajímavá kniha. Dlouho jsem přemýšlel nad hvězdičkami a nakonec jsem se rozhodl pro čtyři - ta myšlenka na konci závěru mi přišla velmi originální a některé divné pocity z děje zahnala.

Metroušek
18.12.2020 4 z 5

S odřenými zády za čtyři hvězdičky, protože tak nějak by měla dobrodružná literatura vypadat. Preston je inteligentní a vzdělaný autor, a dokáže to ve svých dílech, nejlépe pak s podporou svého kolegy Childa, ukázat. Je to samozřejmě nenáročná oddechovka, ale autor ji v rámci žánru neodflákl tak, jako mnoho jeho kolegů dokáže odfláknout řadu rádoby thrillerů, protože na víc zřejmě nemají.

tomas3272
17.08.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila, byly tam fajn zvraty a jako bonus bylo super vyprávění o tyranosaurovi před každou větší sekcí. Jsem zvědavý na další díl.

Allena24
19.07.2020 5 z 5

I mě to bavilo. Určitě se poohlédnu po dalších dílech této řady.

Kája95
21.03.2020 4 z 5

A mě to prostě bavilo. Napínavé, zajímavé, žádná světová literatura,ale na víkendového čtení fajn

bosoMT
08.01.2020 3 z 5

celkom nuda
genericky pribeh
nastastie audiokniha

bekule
09.12.2019 5 z 5

Volné pokračování Mayského kodexu, dvojice která se při dobrodružství v Hondurasu seznámila, tvoří hlavní postavy tohoto akčního dobrodružného příběhu. Nyní už manželé Sally a Tom Broadbentovi opět prožívají velmi dramatické a ještě nebezpečnější dobrodružství v poušti Nového Mexika. Skvělý dobrodružný příběh, připomínající Indianu Jonese kombinovaného s Akty X. Bavila jsem se.

jaroiva
24.11.2019 4 z 5

Netradiční téma detektivky. Tyranosauří kapitoly mě bavily asi nejvíc.

Stanas513
23.11.2019 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Trochu akce, trochu tajemna, trochu hrozby z vesmíru a dinosauři. To všechno můžu.

Mindy
08.10.2019 3 z 5

Čekala jsem víc. Celou dobu se to nějak vleklo, závěr zas až moc akční, hlavní hrdinové samozřejmě nesmrtelní. Zajímavé bylo proložení textu vyprávěním o tyrannosauří samici.

terimila
31.05.2019 3 z 5

Oddechovka, která mi v paměti neutkvěla pátráním, hledáním vrahů a rozuzlením, ale neskutečně živým líčením pouště, nalezené tyrannosauří kostry a zejména flashbacky do pravěku, kdy to obrovský stvoření ještě žilo a i ono cítilo a vnímalo přicházející zkázu. Zajímavý, dinosaury jsem jako děcko milovala (a zároveň se jich děsila), ale takhle uvažovat mě nikdy nenapadlo.