Cizí divočina

Cizí divočina https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489424/bmid_cizi-divocina-zSJ-489424.jpeg 4 12 3

Woodwalker série

< 4. díl >

Carag se spolu s přáteli a celou třídou woodwalkerů vydává na školní výlet do Kostariky. Seznámí se tam se spoustou exotických převtělenců, velmi dobře si s místními žáky rozumí a užívají si výlety do džungle i společné vyučování. To vše ale jen do té doby, než Carag zjistí, že jeho bývalý mentor Andrew Milling má mezi mladými převtělenci v Jižní Americe spoustu fanoušků. Co teď? Pumí kluk musí za každou cenu před Millingem včas varovat všechny lidi i woodwalkery.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Bookmedia
Originální název:

Fremde Wildnis , 2018


více info...

Přidat komentář

Kobzíci
26.05.2023 5 z 5

Vadí mi, že to ukončení bylo takové rychlé a hodně otevřené, jinak knize nemám, co vytknout.

Fairytalesforal
27.09.2022 4 z 5

Kto by sa nechcel vedieť prevteliť do zvieraťa?

Carag je jedným zo špeciálnych detí, a dospelých, ktorý sa dokážu premeniť zo zvieraťa na človeka a naopak. A nie na hocijaké, Carag je puma. Žije so svojou rodinou v džungli a navštevuje špeciálnu školu pre woodwalkerov. Učia sa v nej ako sa správne premieňať, chodiť, loviť, ale majú aj ľudské predmety ako náuka o ľuďoch alebo boje o prežitie.

Napríklad jeho rodina, ako aj niektoré ďalšie sa rozhodli, že budú žiť iba v podobe zvierat a tak sú im veci ako peniaze, účtenky či nemocnica neznáme. Nie všetci obyčajní ľudia sú "zasvätení" a vedia o existencii woodwalkerov. Preto si musia dávať pozor pred "netušiacimi" aby sa nepremenili, čo sa im môže stať napríklad keď sa zľaknú alebo rozrušia.

V jednej línii príbehu Carag rieši aj spor s otcom, ktorý sa odmieta vydať do sveta ľudí a ťažko znáša, že Carag má ľudí rád. Okrem tohto intergeneračného problému je kniha písaná zaujímavo a udrží mladého čitateľa v napätí. Príde mi to taký remix medzi Harrym Potterom a X-MENom.

Woodwalker: Cizí divočina je už štvrtým dielom tejto úspešnej teenage série a jej časť sa odohráva v exotickej kostarickej džungli. Carag s priateľmi, veveričkou Holly, bizónom Brandonom či vydrou Frankiem ide opäť po stopách svojho nepriateľa, Milinga, ktorý chce, ako inak, aby svet patril "prevtelencom" čiže Woodwalkerom.

V skratke je táto séria veľmi pútavým čítaním pre mládež, už skúsených čitateľov. Určite urobí radosť aj fantasy obdivovateľom a svojimi nádhernými ilustráciami podporí samotné prežívanie napínavého príbehu.


ElisR1
03.06.2022 4 z 5

Opět se vydáváme do světa, kde se někteří lidé mohou proměňovat v různá zvířata. Jako již tradičně můžeme sledovat příběh očima mladého převtělence pumy Caraga a jde o přesně tak roztomilé čtení, jako si můžete pamatovat z předchozích dílů.
Katja Brandis si se svým světem totiž opět skvěle vyhrála.
Moc se mi líbilo, jak převtělenci mají rysy svých zvířat. Například že převtělenkyně vřešťana byla poněkud hlasitá, atd.
Autorka si také dala dost práci s popisy, protože jakmile se objevila nějaká nová postava, Katja Brandis ji hned detailně popsala a seznámila čtenáře i s jejím zvířetem.
Celý příběh je opět hlavně o přátelství mezi hlavními postavami a snaze zabránit Millingovi v jeho pomstě a úmyslu škodit lidem, takže nějaké té akce se také dočkáme.
Primárně se ale jedná o sérii pro mladší čtenáře, na což musí ti starší brát zřetel a přimhouřit tak oči nad některými situacemi, které nepůsobí zrovna logicky.
Autorka také do knihy vložila jednu část, která spíše působila jako vycpávka na prodloužení stránek knihy. Nevím, zda to byl záměr nebo snaha autorky předat čtenářům poselství ve smyslu - ne vždy je dobré do všeho strkat nos - každopádně, pokud byla snaha o to druhé, tak celá zápletka byla sfouknutá tak rychle, že si myslím, že mladší čtenáři to nemají šanci ani zaznamenat. Protože takhle těch několik stran textu, které nemají žádný vliv na zápletku působí poněkud zbytečně. A když se za tím začne hledat více, tak zase vypadá nedotaženě.
Co ale nelze nezmínit jsou nádherné ilustrace, které vás budou po celou knihu provázet. Prostě nakladatelství Bookmedia si s touto knihou opravdu vyhrálo a pokud tuto sérii budete mít doma, věřím, že bude patřit k jedněm z těch nejhezčích kousků.

Celkově se jedná o velmi vydařenou dětskou sérii, která má potenciál a hezkou myšlenku přátelství. Věřím, že Woodwalker se bude líbit jak dětem, tak i dospělým, protože nabízí od všeho trochu - akci, řešení vztahů - přátelských i nepřátelských, tak i počínající nesmělou romantickou linku.

Autorovy další knížky

Katja Brandis
německá, 1970
2019  79%Caragova proměna
2019  90%Nebezpečné přátelství
2020  91%Hollyino tajemství
2022  87%Cizí divočina
2023  87%Nepřátelské stopy

Kniha Cizí divočina je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x