Winnetou

Winnetou https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137372/winnetou-137372.jpg 5 154 12

Přidat komentář

vlkodlaq
19.01.2024

Dnešnímu zkušenějšímu čtenáři neuniknou drobné nedostatky jako použitá anglická slovíčka a poněkud sebestředně pseudohrdinský nádech, ale je třeba brát v potaz rok vzniku a tehdejší možnosti Karla Maye. Vinnetoua jsem četl coby asi třináctiletý a hltal jsem každé slovo, hlava živě tvořila scenérie divokého západu a přírodu, jakou ve střední Evropě budete hledat jen těžko. Když to čtu dnes, se čtyřicítkou na krku, kniha brnká na tu správnou nostalgickou strunu a já se při čtení vracím do svého třináctiletého já. Díky knihám od Štorcha, Maye, Vernea a dalších bylo moje dětství mnohem bohatší, než by mohlo být bez nich a já jsem za to vděčný.

Cipori
03.10.2022 5 z 5

Dobrodružství, přátelství, statečnost, čest. A svět, kde tyto pojmy něco znamenají. To je Vinnetou.


misa.lemperova
23.05.2022 5 z 5

Tak tohle byl neskutečný zážitek. Vinnetou je srdeční záležitost už odmalička, hrozně silný, poutavý příběh plný dobrodružství, od kterého není možné se odtrhnout. Miluju tu knížku a hned se vrhám na další díl.

Nora759
15.03.2021 5 z 5

Je to úplně super!

Domusina
15.10.2020 5 z 5

K tomuhle tématu a stylu knihy jsem nikdy netíhla, natož k filmům. Přečtení však pokládám za obrovský zážitek. Člověk si z toho opravdu dokáže hodně vzít a poučit sám sebe. Přátelství těchto dvou maníků je ukázkové, člověk si hned přeje, aby někoho takového měl. :)

n.ezn.amy
26.06.2020 5 z 5

Dobrodružství fiktivního přesto nejslavnějšího náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. Slavný western, kdy tito dva čestní muži hájili právo a čest jak bílých tak rudých bratrů proti všem zlosynům. Vždy stáli na straně pravdy a poctivosti. Možná trochu naivní, ale za mě napínavé a velmi čtivé. Tenhle western jsem jako mladý totálně hltal a i teď po letech si rád tuto knihu znovu přečtu.

Paulus.1987
05.04.2020 5 z 5

Vinnetoua jsem četl před mnoha lety ve dvousvazkovém vydání a v rámci jakési čtenářské psychoterapie jsem se rozhodl, že si jej v současné nelehké situaci přečtu znovu, tentokrát v nejnovější třísvazkové podobě nakladatelství Albatros. V tomto komentáři si tedy dovolím zhodnotit celou trilogii jako celek.

Nakladatelství Albatros náleží velké uznání za celkovou podobu románu. Nejen za kvalitní vazbu, ale především za překrásné ilustrace Zdeňka Buriana, některé z nich dokonce na křídovém papíře. Během četby jsem si často posteskl, že v této podobě román nevyšel už v době mého dětství.

Třídílné vydání se od dvousvazkového liší v tom, že jsou v něm obsažena dobrodružství hrdinů Old Deathe a Sans-eara, která však s hlavní dějovou linií nijak nesouvisejí, a proto je ve zkráceném vydání románu nenajdeme. Mně osobně však příběh Old Deathe (první část druhého svazku) přišla nezáživná a hlavní hrdina nesympatický. Vše ostatní se mi četlo hezky a četbu jsem si užil. Obzvlášť závěrečná část Posledního výstřelu byla přímo strhující.

Z dnešního pohledu se dá románu vytknout mnoho věcí, ať už málo akce, jistou naivitu nebo patetičnost. Na druhou stranu je to právě to, na co čtenáři včetně mě s nostalgií vzpomínají. Kromě toho lze v románu najít nadčasová témata a hodnoty – přátelství, čestnost, spravedlnost, odvahu, snahu o mírové soužití všech lidí bez rasových předsudků. Kdo ví, možná právě proto budou Vinnetoua číst další a další čtenáři, ať už děti nebo dospělí. Já bych si to moc přál.

mosem
05.12.2019 4 z 5

Ve své době mně tahle kniha hodně upoutala. Ostatně, byla to doba, kdy dobrých knížek bylo na trhu pomálu, a dobrodružných ještě míň. A o knihách pro mládež je asi zbytečné se vůbec zmiňovat. Akční hrdina, dobrodružství, neznámé a nedostupné končiny, absolutní přátelství na život a na smrt, čest a věrnost, odvaha....to vše bylo oceňováno. No, ono je i dnes, jen ti hrdinové jsou asi trošku jiní - medvědobijku nahrazují laserové zbraně, Hatátitlu vesmírný koráb, Divoký západ vesmírné galaxie. Podstata ale zůstává stejná - přenos do jiné dimenze prostorové i časové. Vrátil jsem se ke knížce po několika desítkách let. A i když bude možná mladší generace jiného názoru, já si ji skutečně užil.

TheBestBooks
29.09.2019 5 z 5

Kniha byla fakt super,napínavé,krásně psáno,trochu jiné než film,ale kniha mi přijde lepší....Přečetla jsem ji rychle,hodně rychle,a už se moc těším na další díly!!!!

FilDaV
15.06.2019 5 z 5

Úžasná výpravná kniha a klasika z dětštví + 2 úžasné postavy (nejenom 2!), co víc ? 100%

Slůník
11.03.2019 4 z 5

Dětství...

Uroborus
10.03.2018 5 z 5

Čo k tomu dodať? Ako chlapcov nás to zdraplo a už nepustilo. Mal som niekoľkokrát obdobie, keď som sa pustil do mayoviek a následne som pokračoval ďalšími indiánkami či kovbojkami, kým som sa nenasýtil a nedal si pauzu, napríklad s mušketiermi. Som šťastný, že som tiechlapčenské roky mohol prežívať tak, ako som ich knižne prežíval :)