Na bojová stanoviště

Na bojová stanoviště https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21677/wing-commander-na-bojova-stanoviste-21677.jpg 4 24 5

Wing Commander série

< 5. díl >

Pátý díl se odehrává v době, kterou žádná předchozí kniha nezpracovala dopodrobna – přečteme si samotný začátek konfliktu Země VS Kilrah... Jde ve své podstatě o rámcový příběh, protože kniha je románovým zpracováním toho, co vedlo generála Geoffa Tolwyna (hlavního záporáka v Ceně svobody) k tomu, aby se obrátil proti vlastní rase. Vloženo z: fantasyplanet.cz... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Klub Julese Vernea
Originální název:

Action Stations , 1998


více info...

Přidat komentář

nero 13
09.12.2023 5 z 5

Po prvním dílu série Wing Commander jsem díky upozornění ostatních čtenářů přečetl v pořadí pátý díl, protože Na bojová stanoviště je vlastně prequel celé této Space Opery.
Dozvíme se jak celý konflikt s mimozemskou rasou zvanou Kočičáci vlastně začal a taky jak vlastně ti Kočičáci vypadají, podle popisu v této knize si je představuji jako elegantnější verzi Wookieeů ze Star Wars, s mentalitou samurajů z Tokugawského šogunátu vyžívajících se v prolévání krve. Za mně tento díl opět za jedničku.

ludek.n
27.09.2023 3 z 5

Páté pokračování série Wing Commander nás vrací na úplný začátek válečného konfliktu mezi Kilrathskou říší a pozemskou Konfederací. Lidé mají za sebou teprve první náhodné kontakty s Kilrathem a v duchu politické domýšlivosti si s nimi velké starosti nedělají. Brzy mají být přesvědčeni, že podceňovat nepřítele se nevyplácí. Staří známí z předchozích dílů ještě nejsou na scéně, snad jen Geoffrey Tolwyn (tady teprve jako čerstvý absolvent Akademie ozbrojených sil) si uzurpuje část pozornosti. Nicméně hlavní postavou příběhu je komandér Winston Turner, který se z usedlého akademika stává napřed výzvědným důstojníkem a posléze velitelem bojové flotily, který v zoufalém boji zachraňuje lidské životy, a také čest a hrdost Konfederace. Vyprávění je přímočaré, bez zbytečných okras a kudrlinek, mířící rovnou ke kataklyzmatickému vyvrcholení. Překvapivě se nedozvíme nic moc nového o Kilrathech, o jejich klanové organizaci, hierarchii ani způsobu fungování, přestože k tomu tahle retrospektiva přímo vybízela. Na bojová stanoviště tak funguje pouze jako díl, který vyplnil prázdné místo na časové ose, ale k rozšíření celkového obrazu ničím nepřispěl.


orson
20.08.2021 5 z 5

Za mě asi nejlepší díl celé série - napínavé od začátku do konce, zhltnuto skoro na jeden zátah během jednoho dne.

WeeWar
13.02.2017 5 z 5

Na zdejší doporučení jsem začal tímto pátým dílkem z celku, takže těžko můžu soudit celé dílo. Ale tahle kniha se mi fakt líbila. Skvělé spacefight odpočinkové čtení přelousknutelné na jeden zátah (skoro stejně vojensky, bojově, emočně, vlastenecky šílené, jako Heinleinovic Hvězdná pěchota:)

tequilaking
24.10.2012

Tohle je vlastně prequel celé série, takže nezaškodí si ji přečíst jako první. Velký záporák z Ceny svobody je ještě na straně dobra, takže budete mít vědomostní náskok :) Jinak spád a napětí autor udržuje konstatně na vysoké úrovni ve všech knihách, určitě stojí za to přečíst si je všechny.

Štítky knihy

mimozemšťané válečné sci-fi

Autorovy další knížky

William R. Forstchen
americká, 1950
2012  85%Vteřinu poté
1998  72%1945
2018  73%Rok poté
2003  85%Čestný nepřítel
1996  86%Aréna

Kniha Na bojová stanoviště je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce51x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x