Katharinin kód

Katharinin kód https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379758/bmid_katharinin-kod-1np-379758.jpg 4 167 44

William Wisting série

< 12. díl >

Vo Wistingovej skrini leží už dvadsaťštyri rokov zložka k starému prípadu. S manželom nezvestnej Kathariny sa už medzičasom spriatelil a na výročie jej zmiznutia sa obaja muži zvyknú stretnúť. Tento rok však Wisting Martina Haugena doma hľadá márne. Zmizol. Hlavný inšpektor musí spojiť svoje sily s vyšetrovateľom z Kriminálnej polície. Podarí sa im rozlúštiť Katharinin kód? Kniha je úvodom plánovanej štvordielnej série s názvom Odložený prípad.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Premedia
Originální název:

Katharina-koden , 2017


více info...

Přidat komentář

markej
02.10.2023 4 z 5

Katharinina šifra je už dvanáctý díl série s detektivem Williamem Wistingem v hlavní roli, ovšem první z „podsérie“ Odložené případy. Žádnou knížku od autora jsme ještě nečetla, ale nijak to nevadilo, knihy na sebe zřejmě navazují jen velmi volně.

Wisting vyšetřuje případ, který je 24 let starý a který se týká Martina Haugena, s nímž se William během let spřátelil, ovšem o jehož nevině celou dobu pochyboval. Martinova žena Katharina zmizela beze stopy a ještě po sobě zanechala záhadnou číselnou šifru, kterou nikdo nebyl schopen rozluštit.

Ačkoli mi připadalo, že šifru mohli odborníci při troše fištrónu rozluštit, že konec byl trochu rychlý a že povahy postav mohly být více prokresleny, celkově se mi knížka četla dobře a rychle. Byla jsem tedy spokojená, a dokonce jsem si hned objednala další díl, protože severské detektivky, v nichž netečou potoky krve, neuřezávají se končetiny a nečtvrtí těla, mám moc ráda.

Hodnocení: 4* z 5*

manteca8619
14.08.2023 5 z 5

Miluju odložené případy a tahle knížka byla trefa do černého. 24 let už uběhlo od doby co neznámo kam zmizela Katharina a nechala po sobě jen papír se zvláštní šifrou. William Wisting tenhle případ nikdy nepustil z hlavy a s manželem Kathariny je pojí zvláštní přátelství. Ale najednou se objeví nové důkazy a tak je případ znovu otevřen...Příběh má spád, kapitoly se čtou dobře. Moc mě tahle krimi bavila rozhodně ji doporučuji.


Starmoon
29.06.2023 5 z 5

Veľmi slušná detektívka. Síce tu chýbali nejaké dramatickejšie zvraty, intelektuálne hádanky či zaujímavé lokácie/vzťahy/postavy, ktoré ma v tomto žánri obyčajne priťahujú, zato však všetko menované bolo pre mňa primerane vynahradené realisticky opísanými postavami, policajnými postupmi, žurnalistickou prácou či rodinnými vzťahmi hlavného hrdinu, ľudsky sympatického Wistinga. No a posledných 100 strán som prečítala na jeden nádych (samozrejme; nakoľko mi to životné okolnosti dovoľujú ;)) predsavziac si, že nepôjdem spať, kým nezistím, ako to všetko bolo, aj keby som na druhý deň mala fungovať v zombie režime.

Za mňa teda čitateľská spokojnosť a možno sa časom rada poobzerám aj po ďalších autorových knihách.

85098211
04.06.2023 5 z 5

Výborný případ se sympatickým Williamem Wistingem, který mne strhnul do svého víru už od úplného začátku a nepustil až do konce ;-). Čtenář se totiž v podstatě okamžitě dozví o zmizení Kathariny Haugenové před dlouhými lety. Tuto záhadu se až doteď nepodařilo vyřešit a kromě toho tato žena na stole po sobě zanechala zabalený kufr s poněkud kuriózním obsahem a také podivnou šifru. Další zajímavostí je skutečnost, že se Wisting od té doby každoročně setkává s Katharininým manželem Martinem. Ale když k němu přijede po čtyřiadvacáté, nemůže ho nalézt. No a poměrně záhy je jasné, že tento starý případ pravděpodobně souvisí s jiným, podobně záhadným zmizením jiné mladé ženy...
Kniha je skvěle napsaná a i když případ plyne víceméně poklidně, o napětí v něm není nouze. Já jsem se od ní nedokázala skoro vůbec odtrhnout, přestože už po určité době bylo zřejmé, jakým směrem se bude vyšetřování ubírat. Dávám definitivně plný počet a na další setkání s Wistingem, jeho kolegy, ale také s jeho dcerou a roztomilou vnučkou se budu určitě moc těšit! ;-)

Obviously
26.05.2023 4 z 5

Ačkoliv to není nesnesitelně napínavá detektivka, která přetéká akcí a sarkastickými hláškami, ale uvěřitelný příběh o vyšetřování dávných zločinů, neubírá jí to na čtivosti. Naopak právě to, že hlavní postavou není policista - alkoholik s překombinovaně komplikovanou minulostí a chybějícími údy, přidalo knize v mých očích na její jedinečnosti. Navíc je i skvěle napsaná.

Tamirai
14.04.2023 3 z 5

Dobrá, oddychová knižka. Pre mňa na jedno prečítanie :)

Lamanai
13.04.2023 5 z 5

Zatímco k o dvě knihy pozdější Zlovůli jsem měl nějaké připomínky, tomuto příběhu dám rád plný počet hvězd. Neobvyklý příběh, skvělé napsané, výborný překlad, žádná nadbytečná akce. A bavil mě Stiller se svým netradičním přístupem k řešení případu.

ZoeChaya
16.02.2023 4 z 5

Poměrně brzo mi bylo jasné, jaké má příběh řešení. Ale styl psaní mi vyhovoval, takže jsem spokojená.

tereza_p
11.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Kdyby to šlo, dala bych hodnocení 3,5 hvězdičky. Na knihu jsem se velmi těšila, detektivní příběhy s Williamem Wistingem coby detektivem mě opravdu baví. Především na nich oceňuji, že hlavní postava je vesměs "normální", což se v severských detektivkách moc často nevidí. Fajn je také zapojení jeho dcery do většiny případů. Nicméně tato konkrétní kniha se mi četla hůř, moc mi to neutíkalo, navíc jsem brzy pochopila, kde by policie měla zmizelou ženu hledat. O to víc nepochopitelné pro mě bylo, že by na to okamžitě sami nepřišli, protože těch naprosto zřetelných stop bylo v knize popsáno dost. I proto dávám tentokrát slabší hodnocení.

martin9929
01.11.2022 5 z 5

Velice povedený díl. Příběh v klidu plyne až do samotného vyvrcholení a zakončení.

iv.ča
19.06.2022 5 z 5

Již třetí přečtená kniha od tohoto autora a musím říct, že se z něho stal můj oblíbený autor. Kniha byla výborná a rozhodně doporučuji všem, co mají rádi severské detektivky.

rezzba
13.05.2022 3 z 5

Tak konečně i krimi ze severu kde není komisař a komisařka nebo spíš psycholožka nebo novinářka a naopak. Dokonce nejsou alkoholici a psychouši. Prostě normální. Dokonce se nesnaží za každou cenu vymyslet co nejodpornější a nejnechutnější vraždu a počet. Prostě spokojenost. Než jsem se dostal na stranu 100 a tam pro mě nepochopitelně autor defakto vyzradil kde se bude hledaná nacházet. Stačilo se policii kouknout na co se ptal a na co díval na netu a hotovo. A tak čtete dalších 200 stánek a víte jak to dopadne a zbytek dojde opravdu od strany 100 všem. WOW efekt se nekoná a proto u mě tato kniha spadla na 3 hvězdy. Škoda. Pak jsem si přečetl, že autor píše krimi i pro děti a mládež a asi to mělo být pro ně. Tak zkusím další.

Ava365
22.04.2022 4 z 5

Lepší příběh než Poustevník, i když k udělení plného počtu hvězdiček mi tam přece jen mnohé schází. Solidní detektivka, oproti jiným severským si autor vystačí spíše s psychologickým zkoumáním motivů pachatele než s popisy brutality.

ugisha
08.04.2022 4 z 5

Severská krimi bez jediné kapky krve! Mám ráda odložené případy a stará tajemství. Tady se zdá, že po čtyřiadvaceti letech už nejde najít žádný nový důkaz nebo vodítko, které by Katharinino zmizení vysvětlilo...a přece se to stane.
Příjemná knížka, napínavá i bez brutálního násilí, dobře a rychle se četla.
Myslím, že Adrian Stiller bude mít taky nějaké pěkné tajemství...

Jiho226
30.01.2022 5 z 5

Kniha se výborně čte,má spád a napětí i bez krve a brutality. Líbila se mi.

Standa24
23.01.2022 4 z 5

Jiný detektivní příběh, než jsme od většiny severských autorů zvyklí. V ději nejsou žádné nečekané zvraty a vše plyne k (očekávanému) konci. V této knize nenajdete krvavé vraždy spáchané brutálním vrahem, ale zato je plná situačního napětí, které je největší během společného pobytu Wislinga a Haugena na chatě. Díky krátkým kapitolám se kniha čte snadno a rychle.

Anasa
01.01.2022 4 z 5

Záhada zmizelé ženy, policejní pátrání, hypotézy, hledání důkazů. V současné záplavě knih se štítkem thriller, většinou mrazivý thriller, tahle kniha vyčnívá. Sleduje práci týmu, a ačkoli neděsí, činí to poutavě. Co si Katharina zapsala? Proč si sbalila kufr a proč zrovna takhle? Může její zmizení souviset s jiným případem? Jeden dílek skládačky postupně zapadne do dalšího, nezůstane žádná mezera. Ani ve vykreslení postav nic neskřípe, jsou osobité, snad mi u nich chybí jen trochu víc emocí. I v tomhle je detektivka poklidná. Jsem zvědavá na další díl.

Kanimůra2
18.12.2021 5 z 5

První kniha od autora. Krásně napsané, určitě budu v sérii pokračovat. I přesto, že bylo asi od poloviny jasné, kdo je vrah (ne že bych byla tak chytrá, prostě po něm policie šla) kniha neztratila vůbec nic na přitažlivost a napětí. Doporučuju i pro poklidný průběh. Žádné drastické popisy mučení oběti. Někdy se spisovatelé snaží zaujmout krutostí. A ejhle, dá se napsat zajímavý příběh i bez toho.

MiskaMa
02.12.2021 5 z 5

Příběh byl dobře promyšlený, napínavý od začátku až do konce. Po dlouhé době jsem narazila na knížku, která mě tak chytla, že jsem ji přečetla na jeden zátah. Díky krátkým kapitolám se kniha četla dobře, postava vyšetřovatele mi byla sympatická. Na to, co značila Katharinina šifra jsem přišla asi tak v polovině knihy. Určitě si ráda přečtu i autorovy další knížky ze série Odložené případy.

ctenarkaEva
18.08.2021 5 z 5

Výborný psychothriller, od kterého jsem se nemohla odtrhnout a přečetla jsem na jeden zátah. Líbilo se mi, že zde nebyly žádné brutální scény, ale příběh byl spíše klidnější, ale zároveň napínavý. Určitě si přečtu další díly.