Na zimu zatvorené

Na zimu zatvorené https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246006/mid_na-zimu-zatvorene-246006.jpg 4 149 35

William Wisting série

< 7. díl >

Nad pobrežím sa rozprestiera jesenná hmla. Ove Bakkerud sa rozhodol, že strávi na chate ešte posledný pokojný víkend, kým ju zavrie na zimu. Keď tam však príde, zistí, že sa do nej niekto vlámal. A v susednej chate leží muž ubitý na smrť. Policajný vyšetrovateľ William Wisting videl už aj predtým hrôzostrašné vraždy. No bizarný pohľad, aký sa mu naskytne v stavernskej chate v tú jeseň, je aj pre neho niečo nové. Keď inšpektora na spiatočnej ceste z miesta činu ktosi prepadne a on navyše zistí, že do prípadu je zapletená i jeho dcéra, zvrtne sa vyšetrovanie nečakaným smerom. Vyzerá to, akoby niekto už nemal čo stratiť. Zvláštnym znamením, ktorému nik nerozumie, sú mŕtve vtáky padajúce z neba.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Premedia
Originální název:

Vinterstengt , 2011


více info...

Přidat komentář
schvomis
schvomis
06.03.2024 4 z 5

Bavilo mě to. Ale jiné knihy od autora mě bavily víc. Trochu překombinovaný závěr. Ale prostředí a vše kolem zase super.

martin9929
martin9929
15.09.2022 3 z 5

Trochu slabší díl. Celkem vleklí a zmatečný děj s podivným zakončením.


ctenarkaEva
ctenarkaEva
10.10.2021 3 z 5

Jiné díly této série se mi líbily víc, tento bych zařadila spíše mezi slabší.

magnolia
magnolia
08.10.2021 3 z 5

Má pravdu - zazvorka, ddkk a další ... takový slabší díl, když to srovnávám s těmi, co jsem už od JLH přečetla. Stane se (aspoň že byl se slevou).

zazvorka
zazvorka
26.09.2021 3 z 5

Dalo se to - ale jsou i lepší díly. Přesto jsem spokojená, série se mi líbí. Line mi moc sympatická není. Nejen v tomto příběhu se mi navíc zdá nelogické, že by s otcem navzájem nesdíleli více informací. Pro vývoj zápletky se ale hodí, že si každý jede po svém, což občas vyznívá nevěrohodně.
Pan Horst by klidně mohl napsat kuchařku pro začátečníky - určitě by nenapsal např. "připravíme světlou jíšku". Dozvěděli bychom se vše o pěstování pšenice, výrobě másla a posléze i o přípravě jíšky krok za krokem. Píše totiž nesmírně podrobně, všechny úkony postav jsou rozebrány do nejmenšího detailu. Zřejmě zvyk z bývalé profese. Určitě se hodí i teď - při psaní pěkně přibývají stránky! Trochu mi to vadí. Obvykle mi detailní vyprávění v knihách vyhovuje, lépe si vše představím. Tady je to ale občas už příliš. Což nic nemění na faktu, že mám jeho knížky ráda.

Olous1
Olous1
04.03.2021

Občas se mi stává, že čtu a ani nevím co. Tak to se mi bohužel stalo u této knihy. Moc mě to mrzí, ale odkládám a vracím do knihovny.

ddkk
ddkk
20.10.2020 2 z 5

Tentokrát mě Horst dost zklamal. Chápu autorův styl, který je hodně věcný a až na pár
výjimek téměř bez emocí, chápu i to, že jakožto bývalý kriminalista je v popisu událostí dost pregnantní, jenže knížka Na zimu zavřeno byla i docela nudná a pro mne skoro k nedočtení.

A taky se mi moc nelíbilo, jak popisuje východoevropany (těžko říct, koho - kromě Litevců - mezi ně počítá) - nejprve jako zlovolné bandy zlodějů, potom zas jako chudáky na pokraji hladovění. Bohužel je pořád vidět, jak ta "vyspělá" Evropa moc neví o tom, co se dělo a děje za bývalou železnou oponou...

Nicméně na Wistingovy případy jsem nezanevřela a ještě to s nimi zkusím.

Aghatte
Aghatte
11.08.2020 1 z 5

Neskutečně mě to nebavilo. Banda amatérů, kt. dělají samé chyby. Plytké rozhovory, nudné popisy činností (umyl si ruce, otřel do ručníku, ručník vyhodil a přidal se k ostatním), (něco ho na tomto případu znepokojovalo, něco v něm hlodalo, začal mít nepříjemný pocit, často netuší, co vlastně hledají....) Atd. Nechápu, proč autor píše detektivku, když nikdo z přítomných v tom neumí chodit. Já bych si také nevěděla rady, ale já nejsem detektiv.
Nedočteno, odloženo.

Paulmain
Paulmain
01.06.2020 2 z 5

Moje druhá kniha od tohoto autora. Poustevník byl o dost lepší. Děj zde byl lehce překombinovaný a nešel moc do hloubky. Také mi tu chybělo to správné severské napětí (asi tím, že nesněžilo :-)) Dávám 3 hvězdy.

Marek.Sc
Marek.Sc
20.04.2020 3 z 5

Dobre napísaná severská detektívka. Kniha má spád a nenudil som sa. všade sa objavujú mŕtve vtáky, a čitateľ si kladie otázku prečo. Resp. od čoho sú mŕtve. V závere sa to však dozviete. Kniha je taká jednohubka, ani nesklame a ani úplne neprekvapí. Ale jednoznačne ako dobré krimi poteší. Určite dobrá ako darček pod stromček...na dlhý, zimný a temný večer.

firebringer
firebringer
07.02.2020 3 z 5

Kniha mě poněkud zklamala, čekala jsem severskou detektivku plnou kriminálního i osobního dramatu, místo toho se neustále opakovaly scény, v nichž policisté sedí u počítače, telefonují si a chodí na schůze. Je to realistické, ale to bych rozhodně neoznačila za plus - proč by chtěl člověk číst o všedním životě? Obsadit do "hlavních rolí" staršího vyšetřovatele a jeho dceru novinářku byl skvělý nápad, ale dalo by se z toho vytěžit mnohem víc, kdyby potenciál příběhu nezmařila celková atmosféra maloměstské idylky.

Katela
Katela
08.09.2019 3 z 5

Trochu mi chyběl takový ten pocit, že knížku nechci odložit. Vlastně bylo trochu těžké se k ní vracet.
Ne, že by byl příběh špatný, ale je to takové "neurazí ani nenadchne"...

trudoš
trudoš
21.06.2019 3 z 5

Svým způsobem povedená komorní kriminálka s těžko pochopitelným zločinem, kde práce policie postupně odhaluje další a další skutečnosti, až se vše spojí do smysluplného celku. Jenže nějak mi to celé připomínalo německé seriály, kde je sice všechno jak má být, ale zároveň to působí hrozně sterilně. Tedy alespoň do okamžiku, než Jørn Lier Horst začne bezděčně obhajovat vykrádače chat - to se mi otevřela kudla v kapse. Že si takovéto zločiny nemám brát osobně? No, to běž k šípku a sám si to neber osobně.
Každopádně po vzoru severského standardu se kromě vyšetřování samotného podíváme i do soukromí ústředních protagonistů, takže se z toho stává málem společenský román, reflektující život obyčejných lidí. Rodina, vztahy, křivdy, práce, kolegové, přátelé i nepřátelé, prostě normálka. To vše prokládáno nezbytným mudrováním, jako bych se nemohl obejít bez dobře míněných rad fiktivní postavy s fiktivními starostmi. A právě tahle vata mi jinak sympatickou detektivku shodila do širých vod průměru.

kadgam
kadgam
31.10.2018

Wisting a jeho dcéra Line - zaujímavé spojenie detektívnej a žurnalistickej práce. Trochu mi vadilo zaznávanie východného bloku , ale tak nás zrejme vidia.

dalia1769
dalia1769
23.05.2018 4 z 5

Dobrá detektivka, nejvíce oceňuji vhled do každodenní činnosti vyšetřovatelů a podrobné popisy jejich práce, to bylo velmi zajímavé. Je poznat, že knihu psal bývalý vyšetřovatel. Příběh samotný se mi také celkem líbil, postavy mají potenciál dalšího rozvoje. Je pravda, že styl knihy je spíše "dokumentární" než emotivní, ale myslím, že to nebylo na škodu a kniha se tak alespoň odliší od ostatní severské krimi produkce. Další díl si ráda přečtu.

Michi.01
Michi.01
22.05.2018 4 z 5

Čtení mě moc bavilo, zápletku jsem vytušila už brzy, nicméně jedna z hlavních postav byla opravdu překvapením.. Neurazí, ale ani výrazně nenadchne :)

Andy1106
Andy1106
15.01.2018

Kniha nadbytečně přibližuje přílišné množství konkrétních osob, zápletka je mělká, snad jen prostředí může být zajímavé, děj je táhlý, bohužel se jedná o knihu nečtivou, výhodnou pro výtek vlakem

Agnesita
Agnesita
05.12.2017 3 z 5

Civilni detektivka, nezrazi, neohromi. Vic se mi libila dalsi v poradi Honici psi.

Slaďoška
Slaďoška
30.10.2017 3 z 5

Neurazí, ale ani nijak výrazně nepřekvapí...

davas
davas
19.08.2017 4 z 5

Celkem kvalitní příběh, propleteny několika příběhy, které na konci do sebe zapadají.. Chyběl mi,ale nějaký šokující zvrat... Přesto dobrá kniha