Willenbrock

Willenbrock https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97540/bmid_willenbrock-6YX-97540.jpg 4 2 2

Berlín, pozdní 90. léta. Bernard Willenbrock, někdejší inženýr v nejmenovaném podniku ve státě dělníků a rolníků, si pořídí obchod použitým zbožím. Obchod prosperuje, manželství funguje, příležitostná milostná dobrodružství zůstávají utajena. Ovšem všechny jistoty klidné, zdánlivě ničím nerušené existence se postupně začínají rozpadat. Pod povrchem spořádaných poměrů se čím dál víc obnažuje džungle ostrých loktů, kde platí jediné pravidlo: pomoz si sám. Christoph Hein zdánlivě lehkým perem, nicméně s nemilosrdnou, až chirurgickou přesností vypráví o katastrofách, které jsou jen chatrně skryty pod povlakem naší jakoby hladce fungující existence.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Willenbrock , 2000


více info...

Přidat komentář

Mijagi
27.11.2020 3 z 5

Mám rád poetiku ztracených míst uprostřed velkých měst, parcel, na kterých nelze postavit domy k bydlení, protože se nachází blízko dálnic a průmyslových areálů. Na jednom takovém pozemku v Berlíně stojí také ústřední místo této knihy, autobazar, svět ojetin obehnaný rezavým plotem, se štěkajícím psem za vraty, se zahraničním zaměstnancem z východu a s maringotkou místo kanceláře. Majitelem je Bernard Willenbrock, průměrný podnikatel, který by určitě rád více uznání, moci a peněz, ale na nedostatek ničeho z toho si nestěžuje ani ve svém nynějším postavení. Má milovanou manželku, občas si odskočí za milenkami, víkendy tráví na chatě. Jenže podnikání, ve kterém se pohybuje, přitahuje různá individua a postupně, jak autor rozkrývá další a další Willenbrockovy vlastnosti a jednání, čtenář zjišťuje, že mu přece jen něco chybí – pocit bezpečí. Tohle vše udrželo můj zájem spoustu stran. Pak přišlo rozčarování, jako když váš někdo cizí pozve na návštěvu a vy se bavíte jen do té doby, než ho poznáte, než vám o sobě řekne vše podstatné. Neustálé podrobné popisy denního plánu, detaily montování alarmu, totální nemastnost, neslanost. Vydržel jsem to až do konce, ale od poloviny knihy jsme věděl, že každá další minuta v přítomnosti Willenbrocka bude utrpení.

noctambule
25.09.2012 4 z 5

Kniha je pojmenována podle hlavního hrdiny, který si žije v relativní pohodě. Vlastní autobazar, má pěknou ženu, dost peněz, kromě domu má i chatu, vydržuje si milenky. Nic mu nechybí, nenechá se rozházet ani nepříjemnostmi (byrokracie úřadů, bonzující bývalý kolega, krádež aut). Willenbrockův život však dostává trhliny, když je ohrožen na životě, necítí se v bezpečí, jelikož mu policie nedokáže pomoci, snaží se ochránit sám, zabezpečí obydlí, nakonec je rád i za pistoli, cítí se s ní v bezpečí. Příběh plyne pozvolna, ale krásně vykresluje člověka, který přišel o jistotu, bezpečí, vnímá nespravedlnost a je naštvaný na celý svět. Kniha ukazuje naši společnost s jejími alarmujícími nedostatky.