Werich, Cortés a Vlachovci

Werich, Cortés a Vlachovci https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33551/werich-cortes-a-vlachovci-33551.jpg 4 4 2

Vzpomínky Dáši Cortésové na jejího otce, populárního zpěváka Rudolfa Cortése a další osobnosti, s nimiž se znal a spolupracoval. Vzpomínková kniha z pera známého spisovatele, textaře a karikaturisty Ondřeje Suchého a Dáši Cortésové čerpá především ze svědectví řady pamětníků a přináší poutavé vyprávění o spolupráci dirigenta Karla Vlacha s Janem Werichem a mladým zpěvákem Rudolfem Cortésem po 2. světové válce, o jejich společných zájezdech, o práci v Divadle ABC či v Karlínském divadle. Publikace je doplněna řadou dosud nepublikovaných fotografií a ilustrací z archivu autorů a doporučenou literaturou. ... celý text

Přidat komentář

kanitsuj
28.04.2021 3 z 5

Jako studijní doplňkový materiál k osobě Rudolfa Cortése je knížka zcela dostačující. Potěší osobní vzpomínky paní Dáši i zařazení do širšího dobového kontextu.

1amu
14.08.2020 4 z 5

K této knize jsem důvěru neměl již proto, že jsem před ní četl jinou a také o R.Cortésovi. Uznávám, že jsem se mýlil. Kvalitu zvýšily vzpomínky dcery zpěváka paní Dáši, zejména pokud jde o přiblížení orchestru Karla Vlacha v prvních 10-ti létech po II.sv.válce.
Je zde ale citován jeden spíše neznámý dokument, objevený v pozůstalosti Jana Wericha. Jde o dopis Jiřího Voskovce z Paříže (25.7.1948), kde oficiálně zastupoval ČSR v UNESCO, ale se svou druhou manželkou Anne Gerlett tam též založil komorní americké divadlo. Sděluje v sáhodlouhém sdělení, proč a z jakých důvodů se dále nebude věnovat tomu, v čem měla dvojice V+W zejména doma velký úspěch.
Zdá se, že tato "zpověď" Jiřího Voskovce způsobila dlouholeté mlčení mezi oběma.
Protože se dlouhodobě zajímám a Osvobozené divadlo, bylo čtení tohoto dopisu nesmírně zajímavé. Ironií osudu se stalo, že následně v USA žijící Voskovec nemohl dělat to, co si přál a pouze proto, aby se v této zemi pouze částečně prosadil ve filmu, bral celkem druhořadé role (výjimka byl film 12 rozhněvaných mužů).
Na druhé straně se stal Jan Werich ve své vlasti milovanou hereckou osobností, které sice stranovláda házela "klacky pod nohy" - leč neúspěšně.
Novinkou byla i publikace textů k šlágrům, u nichž jsem vůbec nevěděl, že autorem byl Jan Werich.
Anglický název Bell Bottom Trousers pamětníkům nic neřekne, ale ?

Byla jedna holčička v naší ulici,
měla ráda chlapečka s bílou čepicí,
z chlapečka se vyklubal statný námořník,
svaly měl jak Herkules, tváře krev a mlík.
Nosil kalhoty dole široký,
vlněný svetr přes úzký boky,
ona zas byla štíhlá jak rybička,
oba dva se vešli do jednoho trička.

Hit se zpíval každý den, má plno slok až končí stářím babičky (holčičky) a dědečka (ex námořníka).

V kapitole o rolích J.W. v 50-60-tých létech se hovoří též o možnosti zfilmovat Válku s mloky. Vážně se o něm uvažovalo okolo r.1968 v produkci s Hollywoodem. Werich měl hrát kpt. Van Tocha a sexy roli měla mít tehdejší super star Kim Nowak (českého původu).
21.8.1968 učinil ve věci jasno.


Štítky knihy

Jan Werich

Autoři knihy

Ondřej Suchý
česká, 1945
Dáša Cortésová
česká, 1947

Kniha Werich, Cortés a Vlachovci je v

Přečtených6x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x