Plukovník a rebelova dcera

Plukovník a rebelova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407390/bmid_wavesbury-plukovnik-a-rebelova-dcer-kTM-407390.jpg 4 20 9

Wavesbury série

1. díl >

Máte už plné zuby hrdinů typu rozervaný chudý teenager zmítaný emocemi a hledající si své místo ve světě? Stýská se vám po hrdinech ze „staré školy“? Pak tu je tu Wavesbury! Muž, který už něco prožil, má zkušenosti, prostředky a vcelku jasnou představu o tom, kam patří. Žádný hrdina z lidu, rodem i vystupováním je to šlechtic a gentleman nestydící se za své postavení. K nepříteli na bitevním poli je nemilosrdný, ale mimo něj se snaží chovat podle svého nejlepšího svědomí. Tak se také seznamuje se svou životní láskou – o sedmnáct let mladší lady Elizabeth, dcerou poraženého skotského lorda a Wavesburyho někdejšího nepřítele. Začíná druhá polovina 18. století. Od osudné bitvy na skotském Cullodenském vřesovišti uběhlo pět let. Povstání selhalo, jakobité byli na hlavu poraženi, pokus o znovunastolení Stuartovců na britský trůn byl zmařen. Britská odplata pro skotskou Vysočinu byla nemilosrdná. Zanechala za sebou zničenou zemi i tisíce mrtvých a vyhnaných skotských horalů. Plukovník lord David, hrabě z Wavesbury, zůstal věrný své přísaze a bojoval v řadách vládního vojska, tak se ocitl na vítězné straně. Jako čestný a slušný muž se snažil chránit alespoň své okolí, postavil se nesmyslnému vraždění po bitvě. Jen díky svému postavení za to nebyl potrestán vážněji než službou na Vysočině. Tam nakonec získal přátelství Alastaira MacDermotta, syna kdysi majetného zemana a zapřisáhlého jakobity, se kterým se poznali nejprve jako nepřátelé na bitevním poli. Nyní se Wavesbury po návratu z cest dozvídá tragickou zprávu – jeho někdejší protivník a pozdější nejlepší přítel byl zabit v nesmyslné potyčce. Anglický plukovník se tak znovu vydává do kraje, který kdysi pomáhal pokořit a kde k vyvolání nenávisti nyní stačí jediný pohled na jeho červený stejnokroj. Alastairova sestra Elizabeth, kterou pro její bezpečí poslali za vzděláním do Londýna, se také vrací na bratrův pohřeb. Jejich náhodné setkání dopadne jinak, než oba možná čekali. Jejich společná dobrodružství mohou začít. Blíží se sedmiletá válka – válka, která by se dala nazvat bez nadsázky světová – a hrdinům jsou britské ostrovy brzy malé. Plukovníka Wavesburyho s jeho statečnou a milující Elizabeth a věrnými vojáky – například bývalým kapsářem a nyní desátníkem Kennethem Lindsayem, silákem Allane McAutiem či poručíkem Johnem Ferrelem, který je vlastně Jane Ferrelovou – tak brzy potkáváme také v Evropě, Africe, Americe a navštívíme i tereziánské Čechy.... celý text

Přidat komentář

Jiruka Kareru
06.06.2023 5 z 5

Tohle je typ knihy, kterou jsem potřeboval. Hlavní hrdina, ze starého světa, kde čest byla důležitou vlastností. Autorovu tvorbu (zejména ohledně modelů) sleduji delší dobu. Na tuto knihu jsem se velice těšil.

Vintera
28.08.2022 5 z 5

Presne podle anotace, pribeh ctenare zavede do prostredi hrdiny ze stareho sveta. Nechybi napeti, akce ani romantika. Autor roman nevtirave zasadil do historickych udalosti, ktere zahybaly tehdejsim svetovym denim i do nekterych, z dnesniho pohledu, uz mene vyznamnych. Pozoruhodna je jeho znalost nejmensich detailu historie. I diky tomu je knizka zajimava a ctiva, na konci kazde kapitoly me zajimalo, co se bude dit dal a nechtela jsem odkladat.


Alma-Nacida
16.08.2022 3 z 5

Totální oddychovka, pelmel povídek na pomezí dobrodružných a romantických sešitů let (dávno) minulých. Když je na to nálada, proč ne. Žádné veledílo to není a navíc nám dojem, že jsou díly přeházené.
Audioknihu jsem si ale celkem užila při prázdninových jízdách autem.

nero 13
24.04.2022 5 z 5

Musím souhlasit s komentářem Francoise17 a ještě bych doplnil že se mi při čtení této knihy vybavila markýza Angelika, a to hlavně v části s arabskými piráty na severoafrickém pobřeží, tak tam mi hned v hlavě naskočil díl Angelika a Sultán.
Zajímavá část byla taky ta odehrávající se v Severní Americe, vždycky jsem měl s ohledem na indiány radši knihy odehrávající se v lesích východně od Mississippi, než na západních prériích, neboli radši jsem měl Tecumseha, než Vinnetoua.
Wavesbury je klasická dobrodružná literatura, mně se to moc líbilo a určitě si chci přečíst i další díly.

Francois17
10.12.2021 5 z 5

Ze všeho nejvíce mi to připomíná Červeného Bedrníka, prostě tím jak je to napsané. Jednotlivé epizody poskládané a svázané v knihu, jako dobrodružné sešity ze třicátých let. Vždycky jsem litoval, že Červený Bedrník nemá další pokračování, že můj milovaný Sharp má pouhých 21 dílů a že u nás vyšly jenom dva díly Pardaillana. Mám rád tyhle příběhy. Teď už ale nemusíme čekat co nám kdo přeloží, teď tu máme autora, který dobrodružné příběhy sype z rukávu. A rovnou česky. Možná by nějaký šťoura mohl říct, že je to brak, inu, možná trošičku, ale já jsem nadšen a už se těším na další.... a další.... dobrodružství. Autora si dávám do oblíbených.

kolacky
30.06.2021 4 z 5

Kapičku chaotické, ale moc fajn čtení.

Braenn
20.02.2020 3 z 5

V komentáři k dvojce jsem vypsala většinu toho, co mi na knize vadí. Tak tady už stručně.

Jednička je lepší, než dvojka.
V knize (knihách) jsou naprosto nelogicky poházené a poskládané povídky, předpokládající znalost něčeho, co se stalo, ale o čem si přitom přečteme až na druhém konci knihy. Ne-li v dalším díle.

Taky to občas působí dojmem že se autor nemůže rozhodnout, jaký žánr vlastně sledovat. Romantiku? Historii? Fantasy? Trochu jako Cizinka, taky to se zasněným pohledem obou milenců vymete každou zajímavost napříč planetou, jen aby hrdina nezůstal bokem. Navíc to sráží černobílé charaktery a nekonečná věrnost všech plukovníkových kámošů.

První povídka byla asi nejlepší, vlastně z obou knih, ale celá linka se seznámením se a zasnoubením se s Elizabeth byla odbytá. Přeskočená. Zkrácená. A přitom by se na té zápletce dal, po vzoru "historických" červených knihoven, postavit celý děj, protože potenciál to má.

Čte se to dobře, to ano, ale že by tomu člověk na sekundu uvěřil? To ne. Škoda, když si autor dal takovou práci s reáliemi.

Takže tři hvězdy, ale celkem tučné a buclaté.

AliceT
19.09.2019 5 z 5

Příběh, který pohltí každého! Od začátku do konce se kniha četla jedním dechem a bylo velmi napínavé číst epizody z různých koutů světa s nečekanými rozuzleními. Doporučuji!!

babyboar
10.09.2019 5 z 5

Přestože historické romány cíleně nevyhledávám, plukovník Wavesbury a jeho statečná krásná žena mne dostali! Jejich putování napříč téměř celým tehdejším světem jsou jedno napínavější než druhé. Dějinné události jsou doplněny nenásilným vysvětlením historického kontextu. Věrohodnost příběhu dokreslují jak gaelské jazykové prvky, tak skvělé autorovy znalosti reálií. Příběhy jsou živé a čtivé, že bych si je dokázala představit i jako televizní seriál. A to nejlepší nakonec, druhý díl se již chystá!