Slečna podporučík

Slečna podporučík https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422629/bmid_wavesbury-slecna-podporucik-wVU-422629.jpg 4 15 8

Wavesbury série

< 2. díl >

Hrabě David Wavesbury, v té době podplukovník Wavesbury, chystá uprostřed znesvářené Indie doprovodit Roberta Clivea na výpravu proti zdrcující přesile. Po ztrátě důstojníka vezme zavděk jakoukoliv náhradou. Mladý podporučík John Ferrel totiž skrývá nejedno tajemství. Ani po návratu domů – již po boku milované Elizabeth – nemá Wavesbury čas těšit se z rodinného štěstí. Líbánky nedopadnou právě podle jejich představ, když se objeví dávný Elizabetin známý, který chce využít dceru rebela pro své politické cíle. Elizabeth čeká nelehká volba. Může být vůbec ochotna postavit se kvůli svému manželovi za vévodu z Cumberlandu, Řezníka Vysočiny? Ke všemu kolují zvěsti, že na Wavesburyho barbadoské plantáži straší. Hrabě Wavesbury je skeptický ke všemu nadpřirozenému, ale žádost jeho správce o zásah je natolik naléhavá, že si ji nemůže dovolit ignorovat. Když se začnou opakovat útoky na Elizabetin život, Wavesbury je nucen jednat. Nenese nakonec za většinu předchozích událostí odpovědnost jediný neznámý nepřítel? Kdosi v pozadí s vlastními cíli?... celý text

Přidat komentář

Jiruka Kareru
14.07.2023 5 z 5

Kniha je zajímavá, úžasné a poutavé příběhy. Těším se na další díl.
Jediným rušivým elementem pro mě bylo to, že děj knihy je zasažen mezi příběhy z prvního dílu. Občas jsem měl problémy pamatovat si, co v prvním díle někde bylo.

Vintera
28.08.2022 5 z 5

Pribeh hlavniho hrdiny pokracuje, jeho dobrodruzna cesta za vykonavanim dobra nas zavede do zajimavych exotickych destinaci, ktere sehraly svoji ulohu pri utvareni dejin. Ani tady nechybi historicke udalosti, pribeh se svizne odviji a detektivni zapletka hraje na strunku ctenarovy zvedavosti.


Alma-Nacida
16.08.2022 3 z 5

Totální oddychovka, pelmel povídek na pomezí dobrodružných a romantických sešitů let (dávno) minulých. Když je na to nálada, proč ne. Žádné veledílo to není a navíc nám dojem, že jsou díly přeházené.
Audioknihu jsem si ale celkem užila při prázdninových jízdách autem.

nero 13
15.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Dobrodružná jízda lorda Wavesburyho a jeho manželky pokračuje a jejich prostřednictvím se podíváme do Indie, kde se střetnou se sektou vyznavačů bohyně smrti Kálí, známých jako Thugové. Vrátíme se do Evropy, konkrétně do Británie a Itálie. A poté se přesuneme do Karibiku, kde se setkáme s kultem Voodoo a menší armádou Zombie.
Knihu zakončíme v severní Americe v oblasti Velkých Jezer. Před časem jsem přečetl knihu Tajemný oheň od Wilbura Smitha, kde se děj odehrává ve stejné době a lokacích, a v průběhu četby jsem neustále čekal jestli se neobjeví Sokolí oko s Unkasem a Čingačkgúkem z Posledního Mohykána, to se nestalo a nenapadlo mně že se mi to splní v knize českého autora, už tedy bez Unkase, protože se děj odehrává po událostech v Posledním Mohykánovi.

Francois17
20.01.2022 5 z 5

Opět je to zábavné a nabité dějem. Popisy prostředí jsou výborné, děj máte prakticky před očima. Místy je to ale docela dost silné kafe. Například epizoda nazvaná Krvavý písek začíná pozvolna jako nějaký Sherlock Holmes, ale to finále. Za to krvavé finále by se nemusel stydět ani Bob Saint - Clare. Mrtví se prakticky nedají spočítat, a to nejde o bitvu. A ano, dojde i na žraloka. Kdo se pozastaví nad pravděpodobností děje, ten bude samozřejmě nespokojen, ale mně se to líbilo, Old Shatterhandovi jsem taky náboje nikdy nepočítal. První kniha je o něco lepší. Druhá více připomíná sešitové romány Dobrodružného světa, ale v mnohem koncentrovanější a zábavnější podobě. Hodnocení ? Tak 80 - 90 %. Mám takové knížky rád.

kolacky
30.06.2021 4 z 5

Není to četba pro náročné, ale úžasná oddechovka.

Janadvorackova
25.03.2021 3 z 5

Braenn krásně vystihla můj dojem.
Knihu jsem slyšela a přes všechno, co by se dalo rozepsat a rozpitvat, jsem se vlastně docela bavila, nikoli na úkor autora.
Usínala jsem s ní dvě noci :), díky.

Braenn
20.02.2020 3 z 5

Jednu dobu, snad v padesátých, šedesátých letech, se ve Francii točily historické filmy jako Fanfán Tulipán. Hlavní charismatický a čestný hrdina, pohledný, tvrdý k nepřátelům, jemný k ženám. Výborný šermíř, s bystrým úsudkem a ostrým jazykem. Hrdina, který se dostává do potíží vinou proradných nepřátel, ale pokaždé z nich vyklouzne díky svým super schopnostem... pardon, díky štěstí, dovednostem a nehynoucí přízni svých vojáků... a ženy. Někde mezitím se totiž producíruje kráska a dodává tomu tu pravou dávku romantiky... ale ne moc, kamera se v TU patřičnou chvíli vždy decentně odvrátí.

No, a to je jeden pohled na knihu... a čtenářům, kteří prahnou po jednoduchém příběhu, u kterého nechtějí, ba dokonce nesmí přemýšlet, zaplesá srdce.

Druzí, to jsou cynické čtenářské bestie. Ti tam vidí fakt, že autor nepravděpodobným způsobem tahá hrdinu (stejně jako v prvním díle) od místa k místu, aby mu náhodou neunikla jediná zajímavá událost té doby, a používá k tomu každou berličku, co se namane. Hrdina pak tahá hrdinku stejně nelogickým způsobem opravdu všude. Všude. Hrdinka s naivním úsměvem, s inteligencí hlavonožce a sebezáchovou lumíka. (dle autora ovšem prudce inteligentní a bystrá), tahá sama sebe do míst, kde by ji v normálním příběhu čekalo hromadné znásilnění a v lepším případě pohození někde za hospodou.

Ale ono ne... ne. Oba proplouvají příběhem, který už neví, do jaké krajnosti zajít. A co je nejhorší, když se vynoří (zas, jako v jedničce) nějaký zajímavý moment, například s Jane v první povídce... šup šup, vyřešeno na dvou stránkách, situace se ustálí a jede se dál. Škoda!

Takže.
Takže:
+ za perfektní reálie daného století,
- za kýčovité a stokrát použité zápletky jak z rodokapsu,
- za charaktery, které, jsou-li kladné, by se pro svého velitele rozkrájeli, neprozradí žádné tajemství a obětují třeba život... nuda!
- za Elizabeth, jejíž charakter a chování bych čekala u hrdinek teen fantasy, ne u historického románu. Jane jí někdy zdatně sekunduje,
+ za to, že knihu napsal a na našem trhu prosadil český autor.

Takže slabší tři hvězdy, spíš z nostalgie a za ten červený mundůr.

Edit: Tímto se Davidovi strašně, strašně omlouvám, že daroval své knihy zrovna do domácnosti nevděčné a cynické čtenářské bestie, a dodávám, že si toho i přes tuhle kritiku vážím! :)

Štítky knihy

Anglie 18. století Skotsko kolonie historické romance

Autorovy další knížky

David Návara
česká, 1981
2019  83%Plukovník a rebelova dcera
2019  81%Slečna podporučík
2020  94%Indiánské Vánoce
2021  94%Smrt mezi kapkami deště
2022  100%Zmizení majora Woodwarda

Kniha Slečna podporučík je v

Přečtených14x
Doporučených4x
Knihotéce41x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x