Modré hlubiny

Modré hlubiny https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255135/bmid_waterfire-saga-1-dil-modre-hlubiny-jf9-255135.jpg 4 81 30

WaterFire série

1. díl

Hluboko pod vodou, ve světě ne nepodobném našemu, žijí mořští lidé. Obývají oceány, moře i sladké vody po celé zeměkouli. Serafina, dcera královny Miromaru, vyrůstá s neochvějnou jistotou - a zároveň celoživotním břemenem - že se jednoho dne stane vládkyní nejstarší podmořské říše. Zároveň ji však pronásledují podivné sny, které předpovídají návrat starého zla. Temné předtuchy se potvrdí, když Serafininu matku zasáhne vražedný šíp. Celá říše se ocitá v chaosu a Serafina na sebe musí vzít nelehký úkol: najít toho, kdo velí útočníkům, a zabránit válce mezi podmořskými národy. Pátrání ji zavede mezi další mořské panny, které pocházejí ze šesti různých vod. Uzavřou spolu neporušitelnou sesterskou dohodu a vydají se do boje proti temným silám, jež ohrožují existenci celého světa. PONOŘ SE také na www.WaterFireSaga.com ! Najdeš zde zajímavá videa a mnoho dalšího.... celý text

Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Deep Blue , 2014


více info...

Přidat komentář

Misty-K
05.07.2023 4 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

"Ukaž, co je v tvém srdci, a všechna srdce se k tobě připojí."

Modré hlubiny jsou prvním dílem série Waterfire Saga od Jennifer Donnelly - a naneštěstí také jediným, který vyšel v češtině.

Vzhledem k tomu, že jde o první část série, dostávají výraznější prostor k projevení se zatím pouze dvě ze šesti ústředních hrdinek. To ale neznamená, že by ty ostatní byly nezajímavé, právě naopak. Každá vyvolená mořská panna je jedinečná a o všech jsem se chtěla dozvědět více.

Netajím se tím, že ve fantasy nemám ráda vyvolené hrdiny, když s nimi příběh neudělá něco opravdu nečekaného. Tohle nebyl takový případ, přinejmenším však mohu říct, že hlavním postavám jejich status nepřináší mnoho výhod, klade se důraz na jejich svobodnou vůli a rozvíjení jejich zvláštních schopností není procházka růžovým sadem.

Čtenářovu zážitku napomáhá i propracovanost podmořského světa. Je bohatý na zajímavé bytosti, lore i vtipné drobnůstky, například vodící piraně pro slepce. Je zde možné složité politikaření i kouzlení. Moc se mi také líbilo, že mořští lidé mají svou vlastní mytologii. A stejně tak fascinující byla jejich různorodost, kdy se podle končin, z nichž pocházeli, lišili nejen barvou kůže, ale i druhem vodního tvora, jehož připomínali.

Jedinou výtku - kromě toho, že pokračování nevyšla česky - mám k tónu knihy. Některé scény jsou drsné a krvavé, zatímco jiné vyznívají svou hravostí a lehkou absurdností jako z pohádkové knihy. Různorodost není na škodu, ale nemyslím si, že zrovna tady byla dobře zvládnutá.

Jako úvod do série Modré hlubiny rozhodně uspěly. Rozjely několik složitých podzápletek v propracovaném světě, navíc se zajímavými postavami. Snad se mi povede se dostat k originálním verzím pokračování, protože stojím o to, dozvědět se, kam se bude děj dál ubírat.

DreamerX9
21.12.2022 2 z 5

Asi jsem čekala něco jiného zkrátka retteling na Malou mořskou vílu ale jaksi kniha byla čistě inspirovaná klasickou pohádkou. Nebylo to vyloženě špatné jen bych to přiřadila mladším čtenářům a celkově se mi nelíbilo kam se dej posunul. Od autorky jsem již četla kvalitněji zpracované knihy, které především nesly i nějaké moudro do života. Tato mě obzvlášť nechytla :/


diana1217
14.03.2021 5 z 5

Skvělá série, pokud vám nevadí, že další díly najdete jen v angličtině. Určitě ale stojí za to.

Ronnie37
04.01.2021 4 z 5

Dobrá knížka, co si budem :) Ale zase - není zbytek přeložený. Proč já mám na tohle vždycky smůlu? :(

vojtech5853
25.06.2020 5 z 5

Sice by jeden řekl, že už jsem na pohádky velký, Ale mám rád fantasi díla, kde člověk uteče od reality a všedních starosti. Kniha se mi opravdu líbila, krásný děj v krásném prostředí a je v ní i napětí. Je mi lito, že to u nás nemá pokračování, končí to opravdu otevřeně a velice by mě zajímalo, jak to na konec dopadne.

heliiinka
19.06.2020 5 z 5

Atlantida mě fascinuje, takže všechny zmínky o ní mě hřejí u srdce. Je škoda, že tahle série u nás skončila jako paperback s jedním dílem. Rozhodně je to dobrá kniha. Má náběh na dobré zápletky, ať už ta hlavní, mezi hlavníma holkama a snad později i klukama :D I jeden díl stojí za přečtení.

K.Lara
01.10.2019

Jsem ráda, že jsem mohla být svědkem událostí v Miramoru a měla jsem čest doplout se Serou až na konec knížky. Trošku mě mrzí, že u nás nevyšly i další díly. Ale nevadí. Pustím se do nich v angličtině.

Purple7
07.12.2018 1 z 5

Naprostá ztráta času, posledních 60 stránek už jsem text spíše skenovala očima, než abych četla slovo od slova. Nedivím se, že nevyšly další díly. Nuda, slečny na útěku před pronásledovateli a já se přistihla, že bych si vlastně přála, aby je chytili, učinili s nimi krátký proces a já měla klid. Hlavní postavy 16leté holky, no, tohle je kniha s bídou pro 13leté.

A ještě víc než samotný děj, mě iritovala odfláknutá práce editora a i překladatel stál za starou belu. Jsou libo desítky stránek v nepochopitelné kurzívě? Kniha, kde jsou užity minimálně dvě velikosti písma? Tak jo, sáhněte po této.

1259
03.10.2018 4 z 5

Kniha byla vážně super. Moc knih o mořských pannách nečtu, ale tahle se mi fakt líbila. Ale ten konec? Jako fakt? Vážně mě naštvalo, že to má otevřený konec a nikde další díl. Proto dávám jen čtyři hvězdičky.

Andreanis
09.07.2018 3 z 5

Upřímně nevím co si o této knize mám myslet. Je zjevně určena pro podstatně mladší generace. Styl psaní mi docela vyhovoval i tempo vyprávění nebylo zlé, ale tato kniha ve mě prakticky nic nezanechala. Hlavní hrdinka mi byla od začátku šíleně nesympatická. Ale na druhou stranu musím uznat, že jsem si u této knihy odpočinula. I svět byl docela zajímavý. Myslím však, že víc jak 3 * nemůžu s klidným srdcem dát.

*Pájuše*
26.06.2018 1 z 5

Tohle se moc nepovedlo. Knihu doprovází nehorázná kliše, hlavní hrdinka pořád utíká (před nepřáteli, před skutečností, sama před sebou - ano, dá se to pochopit, ale když to dělá celou knihu, jednoho to opravdu omrzí a ztratí zájem, protože hádejte, co bude následovat na další stránce? Útěk, jupííí! A co další kapitola? Další útěk! No ne, to jsem opravdu nečekala! :-O ), kniha zabředávala do pohádky, postavy nijaké (až na Ling a Astrid, díky bohu za ně - nejnormálnější postavy z celého paskvilu). Slovníček byl k ničemu, protože listovat z jednoho konce na druhý vás po pár kapitolách nebaví a raději dáte přednost "domýšlení se", co který ten pojem v kontextu znamená. Jídlo, místa, jména, kouzla - vše mi šlo těžko přes pusu. Tentokrát jsem neměla šťastnou ruku a to jsem si myslela, že vyzkouším něco nového, originálního. No, moje zklamání je nezměrné... asi stejně tak velké jako celý podmořský svět. Místo zizinky s ním celou tabulku čokolády a budu věrná, stejně jako perutýn, osvědčené klasice, protože druhý díl číst nebudu, ani kdyby se potopená Atlantida ocitla zpátky nad hladinou!

Naroni
10.06.2018 5 z 5

Moc mě mrzí,že nebyly přeloženy ostatní díly. Krásně napsáno

Ailee
23.05.2018 4 z 5

Tak dobře našlápnutý první díl, který vás navnadí na pokračování, které... ano, správně, v češtině nebude! Jo, kolem a kolem to bylo takové... plouživé, ale ne nudné. Vlastně se tam po celkem normálním úvodu pořád něco dělo. Škoda. Ale někdy prostě kniha české čtenářstvo neupoutá a pak máme smůlu:-/

Aaginka
19.01.2018 5 z 5

Kniha mě překvapila. Je úžasně napsaná a ráda bych aby vyšly i další díly. Líbí se mi jak popisuje mořský svět.

Aivinka
19.04.2017 5 z 5

Úžasné, pohádkové dobrodružství. Určitě doporučuji všem kteří milují pohádky. Moc se mi líbilo že v knize byly přidány nové slova a vynálezi npř... poslouchání mušlí místo čtení, vodící piraně nebo sladkosti. Doufám že brzi vyjde druhý díl :)

Napůlanděl
27.02.2017 5 z 5

Pěkná kniha..podmořský svět byl popsaný výstižně a já si díky tomu čtení užila...Zápletka byla poutavá, ale v dalších dílech by to už chtělo více propracovat...Spoustu věcí mi tam chybělo tak snad v další dílech...

AnuQa
15.02.2017 1 z 5

Moc mě nebavila... pojmy co co znamená mě nebavilo hledat a nějak jsem se neponořila do slovíček tolik abych vnímala že je fakt pod hladinou xD

Elsa14
12.02.2017 5 z 5

Ze začátku jsem se bála, že mne kniha nebude bavit, přestože miluji mořské víly. Ale nestalo se tak. Příběh se mi moc líbil, opravdu moc. Jediná věc, kterou bych vytkla, byla, že přestože mají mořské panny ploutev, se sem tam objevily věty typu: ,,Pomohla jí vstát na nohy,, či ,,Třásla se jí kolena". Ale opravdu krásný příběh, těším se na pokračování.

hellena1523
03.02.2017 4 z 5

Asi nemůžu být dostatečně objektivní, protože mořské panny (resp. jejich představa) mě od dětství nějakým způsobem fascinují. Moc se mi líbil podmořský svět a jeho propracovanost. Co mi trochu vadilo byly charaktery postavy...tak nějak by všichni potřebovali fláknout ploutví po hubě...ale obávám se, že v rámci žánry je to asi takový standard.

RosaRoses
06.11.2016 2 z 5

Na knížce se mi hrozně líbila propracovanost toho mořského světa, ale tím to končí.
První 3 kapitoly neděláte nic jiného než listujete dozadu na rejstřík pojmů, abyste si našli co znamená jaké slovo, ten byl sice dobře propracovaný, ale to listování nanejvýš otravné. Pro mě se knížka rozjela až tehdy když se v ní objevila Ling, která se mi líbila od začátku až dokonce. A když řekla Serafině a Nejle: Vy jste teda nemožné. Aniž by to věděla popsala je celkem výstižně.
Autorka by určitě neudělala špatně, kdyby knížku vyprávěla víc z pohledu i ostatních dívek a ne jenom Serafiny.
Je mi líto že tuhle knížku hodnotím tak zle, ale kdyby ne tak bych lhala. Pokračování budu číst když tak jenom proto, protože podle obálek to vypadá, že se dostaví i na ostatní dívky, a ne jen na Serafinu.