Strážci růže

Strážci růže https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500240/bmid_strazce-ruzi-6562745fc2912.jpg 5 8 3

Waringham série

< 2. díl

Anglie roku 1413. Třináctiletý Jan z Waringhamu má obavy, že ho otec bude nutit, aby se vydal na církevní dráhu, a proto uprchne a vydá se do Westminsteru. Tam se setká s králem Harrym a po jeho boku se stane už v útlém mládí rytířem a válečným hrdinou. Avšak Harryho nenadálá smrt uvrhne Anglii do hluboké krize, neboť jeho syn a následník trůnu má pouhých osm měsíců... Volné pokračování románu Úsměv Štěstěny.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die Hüter der Rose , 2005


více info...

Přidat komentář

Jenny46
20.04.2024 5 z 5

Rebecca Gablé mě zase nakopla na čtení, líbí se mi její styl psaní ( měla jsem ted nějako krizi ohledně čtení) knihy jsou dlouhé, ale stojí za přečtení!!!
Určitě se těším na pokračování a poznámky autora jsou vždy zajímavé vysvětlení historických postav, událostí...
Tuto knihu si zamilujete postavy a dobrodružství, kterými za ta léta prošli. Trochu se musí číst pozorněji, aby všechny časové skoky, které jsou vysvětleny podrobně, co se mezitím stalo, můžete se v knize ztrácet jako já...
Nero 13 napsal nádhernou recenzi a já jen můžu doporučit!!!
Autorka historické romány umí!!!!

Le Chat
05.04.2024 5 z 5

Rebecca Gablé rozsáhlé historické romány prostě umí, skutečně je jejich "císařovnou", jak se píše v předchozím komentáři uživatele Nerona 13. Za mne jednoznačných 5 hvězdiček, dala bych i víc. Doufám, že u nás vyjde i další díl, jehož hlavním hrdinou je Janův syn Julian. Pokud ano, opravdu ráda si toto pokračování také přečtu.


nero 13
20.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Chtěl jsem napsat že Rebecca Gablé je královnou historického románu, ale už mně předběhl Elapheg v komentáři u prvního dílu Úsměv Štěstěny, a tak i s ohledem že autorka napsala dvě knihy i o císaři Otto Velikém, tak si dovolím ji nazvat Císařovnou historického románu, a toto označení si aspoň pro mně na sto procent zaslouží.
Strážci růže popisují zhruba období poslední třetiny Stoleté války, která sice začne pro Angličany vítězstvím v bitvě u Azincourtu, ale i přes toto vítězství byli Angličané z Francie postupně vytlačeni, v čemž měla velkou roli panna Orleánská, Johanka z Arku, která má velkou roli i v této knize. V domácí Anglické politice se začínají projevovat antipatie mezi potomky krále Eduarda III. které ve třetí části Waringhamovské ságy vyústí ve válku Růží, zde bych našel asi jedinou výtku u této knihy, nedostačující rodokmen, naštěstí mám o tomto období i sérii knih od Conn Igguldena, které obsahují docela podrobné rodokmeny jednotlivých rodů jejichž společných předkem byl právě Eduard III.
I Strážci růže mají českou stopu, byl jsem celkem překvapen kolikrát byli zmíněni Husiti, například kardinál Jindřich Beaufort z boční větve Lancasterů, mněl vést jednu z křížových výprav proti nim. Husitské hnutí bylo hodně inspirováno učením Johna Wycliffa, a z toho vychází i hnutí Lollardů které bylo potlačováno v Anglickém království, jeho nejznámější představitel John Oldcastle, původně jeden z dvořanů krále Jindřicha V. si dopisoval i s Janem Husem a stejně jako Jan Hus i on skončil na hranici.
Ještě doplním svůj přehled z komentáře u prvního dílu, Rebecca Gablé v roce 2022. vydala už sedmý díl z této série který mapuje období Jindřicha III. a povstání vedené Šimonem z Montfortu proti němu, vypadá to že autorka chce doplnit dalšími díly mezeru mezi šestým dílem o Richardu Lvím srdci a prvním dílem Úsměvem Štěstěny.