Pán zkázy

Pán zkázy https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63726/warhammer-malus-temn.jpg 4 69 5

Žádná rasa ve světě Warhammeru není tak krurá a proradná, jako temní elfové, a nikdo z nich není tak neblaze proslulý, jako Malus Temná čepel. Teď, když se mu konečně podařilo získat všech pět magických artefaktů, musí je vrátit démonovi dřív, než se rok sejde s rokem. Ale je možné Tz’arkanovi věřit, že svou část úmluvy dodrží, nebo se pokusí Maluse podvést naposled?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Lord of Ruin , 2007


více info...

Přidat komentář

šmerdžito
22.02.2019 4 z 5

Poslední a závěrečný díl o Malusovi.
Musím se přiznat, že mám z tohoto dílu mírně rozporuplné pocity. Knížka se mi četla dobře, děj se odehrával převážně v obleženém městě Ghrond, což se mi líbilo, v knize je dokonce Malekith a opět dobrá postava Hauclira. Takže by to mělo být skvělé završení ságy, jenže to tak úplně nedopadlo... Po dočtení jsem neměl pocit dovršení celé ságy, ale spíš restartování děje na jeho začátek. Jinak jsem byl, až na podle mě rozpačitý konec spokojen. Snad Polaris přeloží i 6. knihu, která ale je už od jiného autora a která se odehrává v čase End Times.

Stenar
26.04.2018 3 z 5

A jsme ve finále. Malusovi zbývá poslední artefakt - a posledních pár týdnů, než jeho duše definitivně propadne démonu Tz´arkanovi, který má ovšem už teď nad jeho tělem mnohem více moci, než by se Malusovi zamlouvalo. Aby toho nebylo málo, po událostech třetího dílu je mezi temnými elfy psancem, a přes hranici se valí obrovské vojsko Chaosu pod velením jeho šílené nevlastní sestry. Poslední kolo hry může začít...

Bez servítků - žádná sláva. Po skvělém čtvrtém dílu autoři nezvládli závěr své série ukočírovat. Chyby jsou v podstatě dvojí: Poprvé se sáhlo po dvou časově oddělených liniích, kdy v jedné sledujeme Maluse, který míří (či spíše je démonem vlečen) na finální zúčtování, a ve druhé to, co předcházelo. Jenže hlavní linie tím ztratila napětí, protože už předem víme, jak dopadne. Navíc je Malus nucen poprvé fungovat jako součást větší armády, a kosa narazila na kámen, protože jeho schopnosti jsou zvýrazňovány tím, že se prostě všichni ostatní velitelé Malekithova vojska chovají jako naprostí idioti. Levný trik, k němuž se autoři neměli uchylovat. Samotné zakončení je pak víceméně už jen "povinné odškrtnutí", i když nutno uznat, že o moc překvapivěji asi napsat nešlo.

Celkově jsem ze závěru poněkud zklamaný. Očekával jsem víc, ale i tak je série Malus Temná čepel v rámci svého písečku nenáročných fantasy "rubaček" vysoce nadprůměrná.


nikolthestrange
04.04.2018 5 z 5

Geniální pentalogie. Jedna z nejlepších sérií Warhammeru fantasy, možná i srovnatelně s prvními šesti díly Zabíječe. Každá kniha byla originál a držela se vytyčené laťky. Co se pětky týče, zmátla mě trochu ta retrospektivní kompozice, ale chápu její účel. Nic moc bych jinak nevytkla, jen je mi trochu smutno, že to končí a pochybuji, že se bude překládat pokračování...

Doporučuji nyní navázat komixem, známý děj je zde zakreslen v pouhých pár stránkách a pak už se věnuje novému příběhu. Spíš bych si o tom radši četla, než si listovala obrázky, ale i tak - díky Temné Matce za to málo. Ač cesta je trnitá a cena za úspěch vysoká, Malus naplní své ambice a mnohem víc než to.

Miro.slav
06.10.2017 5 z 5

(Zatiaľ) posledný príbeh o asi najcharizmatickejšom antihrdinovi. Malus získal aj posledný artefakt, Vaurogov amulet. Tým však jeho strasti nekončia. Práve naopak! Všetko sa ešte viac zamotáva a ja pevne dúfam, že sa dočkáme ďalších pokračovaní (teraz by už malo ísť o Malusa Deathbladea, tak ktovie)! Naozaj odporúčam celú ságu! Mňa totiž tak zaujala, že som musel po tomto poslednom príbehu siahnuť po Heitzových "Legendách Alfů" (ekvivalent pre pomenovanie temných elfov) a tie tiež stáli za to (aspoň prvé tri časti).

lbubenik
09.03.2015

Velmi vydařená sága škoda jen, že se v mě v blízké době nedostane do rukou pokračovaní. Dozajista bych ho zhltl jakou celou ságu!

Štítky knihy

Warhammer

Autoři knihy

Dan Abnett
britská, 1965
Mike Lee
britská

Kniha Pán zkázy je v

Přečtených115x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce72x
Chystám se číst19x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x