Zabíječ elfů

Zabíječ elfů https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26768/bmid_zabijec-elfu-p4w-26768.jpg 4 151 13

Warhammer - Gotrek a Felix série

< 10. díl >

Trpasličí trolobijce Gotrek a jeho lidský společník Felix Jaeger se znovu setkají s čarodějem Maxem Schreiberem, aby se společně vrhli po hlavě do dalšího dobrodružství. Tentokrát musí čelit protivníkovi nad jiné nebezpečnému, temným elfům. Při pronásledování svých nepřátel se dostanou až do zrádného Moře spárů a tam jsou zajati a uvězněni v magické plovoucí pevnosti. Záhy zjistí, že nebude stačit jen uniknout z obklíčení tisíců temných elfů; bude také třeba zmařit jejich plány na zničení Říše a všech zemí Starého světa.... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Elfslayer , 2008


více info...

Přidat komentář

BigFous
25.03.2024 3 z 5

Tady se mohl Gotrek vyřádit a dopadlo to všelijak... Další návrat známé postavy což bylo fajn...Dost pasáží bylo zbytečně zdlouhavých a až moc "přes čáru" .. Kniha byla moc nekonzistentní, část jsem hltal,pak nudil a takhle se to opakovalo.. Bitka v domě rozkoše, ale bavila hodně Super konec toho prašivýho Elfa co mě sr.l celou knihu (Elf jako elf)

Dawrin
26.04.2023 1 z 5

Další Longovo utrpení....jak zde psal kolega, charaktery prostě úplně ztratili svoje kouzlo. Když přestal psát King, obával jsem se jak bude série pokračovat, takže pro další díl jsem se odvážil po dlooouhých letech. Bohužel, je to stokrát horší než kdy bylo. Gotrek má s Gotrekem společnou pouze sekeru a Felix ani nevím vlastné co. Jako tam narvat 15 letého rozsypaného mladíka generace Z, co se zhroutí, když se na něj škaredě podívá kočička. Kus psychické trosky, který poprvé drží v ruce meč a jediné co umí nechat do sebe píchat jako do jehelníčku. Tohle už snad nikdy číst nebudu.


GLaDOS_cz
22.02.2022 5 z 5

Tento díl je zatím tím nejlepším dílem od Longa, který jsem četl. Děj je jedna velká jízda i přesto, že se odehravá z větší části na moři. Náhled do fungování kruté společnosti temných elfů, kde všechnu nepříjemnou práci dělají otroci jsem si užil a příběh pěkně graduje v epický konflikt biblických rozměrů.

Každá část Gotrekovo pobytu na černé arše má co nabídnout a díky své rozmanitosti nezačne nudit. První kapitola v Marienburgu také měla své darebácké kouzlo a část pod mořem měla správnou tísnivou atmosféru. Příchod staré nemesis mi ovšem přišel trochu vynucený a pro děj neduležitý, na druhou stranu věděl, jak ostatním znepříjemnit jejich den.

Set123
29.01.2022

Rovněž tento komentář píši s celkem dlouhým odstupem od čtení, takže jej berte jen z části vážně. Chystám se v brzké době jít číst dalšího zabíječe a u té příležitosti jsem si povšiml, že mi u několika komentář chybí (což má úzkostlivá dušička nezvládá).

Knihu jsem toho času přečetl za jeden den (ano, hodně jsem se nudil) a to byla patrně chyba. Takřka nic si z ní totiž nepamatuji. Příběh patrně nebyl kdovíjak zajímavý. Co si vybavuji… neměl tam Felix zase nějakou novou mladou čarodějku? Nebo něco takového? Nevím.

Ale vím, že jedna věc mě na čtení neskutečně iritovala. Už zde v komentářích byla zmíněna, tak promiňte, že se budu opakovat. Elfí válečníci jsou popsáni jako takřka neporazitelní, jako mistři meče, se kterými Gotrek bude mít spooousty problémů. Na začátku knihy je to samozřejmě názorně předváděno. Tak sledujeme ty náročné souboje a pak najednou, ke konci knihy, obrat, Gotrek běží a za sebou nechává létající končetiny zjevně neschopných elfat, nebo co to sakra mělo znamenat.

Ani o zajímavém příběhu se tu mluvit nedá, že by knihy přinášela něco nového lze také říct s těží. Pravda, z toho co jsem zatím četl archy nebývají klasickým prostředím, takže v tomto ohledu se jedná o jistou inovaci, ale žádný zázrak to zase také není.

Na druhou stranu, jak tak nad tím přemýšlím, koho to zajímá. Upřímně, kdo čte zrovna Zabíječe pro nový lore, nebo pro požitek z kvalitní literatury? Faktem zůstává, že se jedná o brak. Ovšem o brak, u kterého se člověk zabaví a zasměje, takže na co já si vlastně stěžuju…

Vilonejaky
23.02.2021 3 z 5

Hovorí sa, že do tretice všetko dobré, no Zabíječ Elfů od Longa to veru nepotvrdzuje. Stručne a jasne. Páčil sa mi samozrejme návrat môjho obľúbeného mága Maxa. Rovnako ma teší, že ani brutalita sa z tejto série nevytratila. Pletky s Klaudiou boli tiež úsmevné. A celkom sa mi vizuálne páči aj titulka knihy, asi najviac zo všetkých doteraz.

Na druhej strane tu je viacero vecí, ktoré ma nenadchli. Je to fantasy, takže sa nebudeme moc rozplývať nad tým, čo dokážu spolu prežiť Felix a Gotrek. Jedno veľké ALE. Ak niekomu vadí iný Gotrek v podaní Longa, teraz sa k tomu pridá aj jeho intelektuálne besnenie. Zrazu má totiž super nápady ako sa dostať z absolútne neriešiteľných situácií. To by sme od trolobijce v tejto sérii zrovna nečakali. V knihe vystupuje aj Šedý Veštec, no je to s ním také nemastné neslané. A príbeh? Vyše 300 strán, ktoré niekedy síce zaujmú, no inokedy výslovne nudia. Pre mňa ide o diel, ktorý zaradím k „najslabším“. Pre fanúšikov však povinná jazda!


Hodnotenie 6.5/10
Hviezd 4/6

Franc
27.02.2020 2 z 5

Asi se přidám do zástupu k níže uvedeným čtenářům, když vyjádřím jisté rozpaky nad čteným.

Ne že bych knihu považoval za úplný propadák, leč nadšením také rozhodně nešílím. Jedná se o průměrnou knihu, které má své nedostatky, ale i krapet potencionálu pobavit.

Komentář čtenáře Nigola asi nejlépe vystihuje mé pocity z čteného. V některých částech jde autor proti proudu a chování hrdinů obrací naruby. Pokud čtete knihu bez znalosti knih předchozích, nikterak to nepostřehnete. Pokud již zkušenost s předchozími máte, je to krapet do očí bijící. Je to stejné, jako kdyby Simír Gerchnan z Kobry 11 v 10 serii začal dodržovat pravidla silničního provozu. Také by jste si asi říkali, že tady není vše tak jako dříve.

Děj samotný nikterak neohromí, další řada nepřátel, někteří nový, někteří staří známý. Co kniha přináší nového je prostředí, kde se vše odehrává. V tomto bodě bych spatřoval plus a dílčí posun série k něčemu novému.

Takže co říci na závěr? Jednoaktovka, která může vyplnit pár hodin volného času. Ale rozhodně se nejedná o to nejlepší, co dosavadní série může nabídnout.

Nigol
19.10.2017 2 z 5

Přidám se k těm, kteří tento díl označují jako nejslabší. Na rozdíl od předchozích Zabíječů se mi kniha nečetla tak lehce a často jsem z ní byl vyloženě zmatený. Pomyslnou hlavou ve vztahu Gotrek – Felix byl zatím vždy druhý jmenovaný, tady je to naprosto převrácené a postavené čistě na Gotrekovi, který řeší intelektuálně náročné úkoly, které vlastně ani sám nechápu, jelikož jsou buď zbytečně složitě přeloženy nebo napsány, či nedostatečně vysvětleny. Často jsem se přistihl, že vlastně pořádně nevím, co se děje, což jsem zatím v sérii Zabíječů nikdy nezažil.

Gotrek v jednu chvíli není schopen porazit tři temné elfy, na konci jich už ale zase klasicky kosí x za sebou, v tom je také jistý nesoulad. Felix až příliš často přesvědčuje Gotreka, aby se do něčeho nevrhl po hlavě, dřív se mu to podařilo v každém díle maximálně dvakrát, teď snad desetkrát. Upřímně se mi příliš nelíbilo ani mořské prostředí, kde pak začaly chybět scénky z hospod u piva.

A konečně moje láska na konec - Max Schreiber, kdysi čaroděj mocný vyhnat svou magií z dobývací věže démona teď zvládá jen nejslabší zaklínadla, která jsou celkem k ničemu a téměř je postaven na roveň o generaci mladší neschopné věštkyni. Nelibě taky nesu to, o kolik zestárl šedý věštec Thanquol, který je teď jen jakýmsi protivníkem v pozadí, kterého Felix s Gotrekem porážejí téměř nevědomky.

Nezbývá než doufat, že další díl se vrátí k těm předcházejícím.

Predator3313
05.09.2017 5 z 5

Vzhledem k předchozím komentářům musím teda říct, že mně se kniha četla dobře. Nové prostředí, které mě rozhodně zaujalo. Staré známé postavy taky potěšili. Navíc velké množství nepřátel, kteří jsou i Gotrekovi téměř rovnocennými soupeři. To mi v celé této sérii celkem chybělo, kromě hlavního padoucha v málokteré knize je i někdo jiný, kdo je schopný Gotrekovi aspoň trochu vzdorovat. Ale tady jsou temní elfové.

Miro.slav
24.07.2016 5 z 5

Excelentné! Long vie dokonale priklincovať čitateľa k stoličke (alebo k inému podkladu, na ktorom práve čitateľ sedí). Najslabší diel série? Nie! Mrzák? Ani náhodou! Takéto niečo môže napísať len niekto, kto sa stále drží predsudkov, že King by to napísal lepšie. Long napísal už tretiu knihu v poradí a ja som sa stále nedopracoval k tomu, že by príbeh trpel nejakou deformáciou, vadou či zmrzačením. "Zabíjač elfů" v sebe nesie niekoľko viac než dobrých atribútov: 1. Zabíjanie elfov - konečne. 2. Po dobrodružstvách v oblakoch a na pevnine konečne dobrodružstvo aj na mori. 3. Akcia a dynamika - žiadna nuda, v príbehu sa stále niečo deje a spolu s hlavnou dvojicou sa ocitáme raz tam a raz zase inde. 4. Boje - nepreberné množstvo. Kniha by mala niesť podtitul "Zabíjač elfů a vlastne všetkého, čo je na dosah", pretože pod hlavu Grimnirovej sekery a meča Karaghul sa dostáva všetko od ľudí, skavenov, žralokov, cez temných elfov a vodných drakov až po čerešničku na torte, ktorú čitateľovi neprezradím. Long je tiež majster otvorených koncov, ktoré lákajú na čítanie ďalšieho pokračovania. Toť môj názor a na záver už len nezabudnuteľná scéna:

"Když doběhli na místo, našli trpaslíka s elfem, jak stojí tváří v tvář - nebo spíš tváří v hruď - a štěkají na sebe jako psi. „Půjdu, kam budu chtít a kdy budu chtít, a žádný pompézní trouba v punčocháčích se špičatýma ušima mi v tom nezabrání. Teď ustup stranou, nebo tě hodím přes palubu!" ... Gotrek dlouho nehybně stál a ztěžka dýchal. Felix viděl, že se mu svaly na čelisti pod vousy napínají, jak skřípe zuby. Konečně sekeru sklonil a drsně odstrčil Aethenira ramenem, až se elf rozplácl o zábradlí. Pak pleskl dlaní do zástěny a ohlédl se. „Měla by to být zatraceně dobrá smrt." S tím zmizel na záchodě. Vzápětí se ozval zvuk podobný výbuchu v pivovaru."

A hláška:

„Konečně," zaradoval se Gotrek. „Elfové, které můžu zabít."

OSTROVID
05.02.2016 4 z 5

Tento díl se mi hodně líbil a četl velice dobře, ale na plný počet to ještě není...

Peleus
21.09.2015 2 z 5

Ne že by série Zabíječů čehokoliv patřila ke klenotům světové literatury.
Ne že by William King v každém dílu překonával hranice dokonalosti.
Ne že by v této knize nebyl dobrý nápad.
ALE
Vypustit na světlo takového mrzáka, to chce hodně odvahy, nebo sebevědomí, nebo nátlaku vydavatele, nebo alkoholu, nebo všeho dohromady.

Mikko
05.03.2014 2 z 5

Podle mě zatím nejslabší díl ze série zabíječů. Oceňuji nápad, ale už tak moc nechválím provedení. Přítomnost šedého věštce a Maxe sice potěší, ale i přesto Gothrekovo a Felixovo nekonečné bloudění v elfské arše začne trošku nudit.

N10Tikky
27.12.2012 3 z 5

Zde se Long vytáhnul a já začal doufat v lepší příští. Spravedlivě by to bylo asi jen na 3*, ale chvílema to mělo do Kinga blízko...

Štítky knihy

elfové magie trpaslíci meč a magie hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Nathan Long
americká
2011  77%Zabíječ zombií
2007  73%Zabíječ orků
2010  76%Zabíječ šamanů
2008  80%Zabíječ lidí
2009  75%Zabíječ elfů

Kniha Zabíječ elfů je v

Přečtených259x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených9x
Knihotéce115x
Chystám se číst24x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x