Horův vzestup

Horův vzestup https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90019/bmid_horuv-vzestup-pgu-90019.jpg 4 134 14

Po tisících let expanzí a konkvist je lidské Impérium na vrcholu. Císař, který dosáhl svého snu pro lidstvo, předá otěže moci svému vrchnímu veliteli Horovi a zamíří zpátky na Terru. Je ale Horus dost silný, aby ovládl svoje velitele a pokračoval v císařových velkých plánech, nebo dopustí, aby ho moc zkorumpovala?

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Horus Rising , 2006


více info...

Přidat komentář

Sitth
01.12.2023 4 z 5

Jsem dlouholetý fanda tohoto světa, kdysi jsem hrával nekonečné bitvy s armádami na stolech, po večerech slepoval a barvil. Pak to na 15 přerušila rodina a práce a já jsem po očku neustále pokukoval po těchto knihách. Ale byl jsem trošku v despektu, čekal jsem jen podprůměrné díla, která parazitují na fan světě. I proto, že jsem kdysi četl některé Zabíječe od Kinga a po pár dílech to přesně sklouzlo do bahna podprůměrnosti....
Takže jsem čekal sračku.... A ono, světě div se, mě to velmi mile překvapilo. Možná je to nostalgie, možno to, že se lépe orientuji v universu - je sice pravda, že rotomeč jsem pochopil, ale třeba tyranidé/arachnidé mi trošku vadili a poslední rasu jsem i tak ještě vůbec neidentifikoval - my zařídilo lepší zážitek, ale čtení jsem si užil, naopak jsem ocenil, že tam nebyla jen samá bitva a výstřely s bolterů.
A když čtu v jiných hodnoceních, že to je slabší kniha od Abnetta, tak se těším ještě více na další díly. Akorát jsem je tedy pozdě objednal, balíček nikde a víkend za dveřmi, zavání to nudou!
Takže za mě dávám 5/6, ale chápu, že pro neznalce světa může být hodnocení trochu přehnané....Já jsem byl ale spokojený!

thorir
22.11.2023 5 z 5

Úvodní instance rozsáhlé a epické série ze světa Wh40k. Série, pokrývající zcela zásadní události Horova kacířství, kataklyzmatické občanské války, která vykolejila rozpínající se Impérium lidstva, zásadně změnila jeho směr a zcela proměnila poměry v galaxii. Horovo povstání je definující moment Warhammerovského universa, v zásadě jde o počátek imperiální mytologie, počátek zbožštění Císaře, počátek imperiálního kultu a na druhé straně konec věku osvícenství, konec věku rozumu. Jde o počátek věčné a brutální války mezi Impériem lidstva a nezdolnými silami Chaosu.

Příběh čtenáře přenese doprostřed Velkého křížového tažení za sjednocení Galaxie pod lidskou nadvládu, sjednocení lidských kolonií, izolovaných a ztracených během tisíce let trvajícím období warpových bouří, znemožňujících jakékoliv cestování vesmírem, nebo i jen komunikaci se vzdálenými světy.

Čtenář se setkává s 63. expedicí, vedenou Horem, primarchem legie Adeptus Astartes Vlků Luny, Vojevůdcem, de facto vyvoleným válečným zástupcem samotného Císaře. Příběh je vyprávěn z mnoha úhlů, z pohledu mnoha postav, primárně však z pohledu Gavriela Lokena, kapitána 10. roty legie Vlků Luny.

Text se čte skvěle, čtenář je okamžitě vržen do víru událostí. Objevuje se značné množství postav, jak z legií Astartes, tak z „obyčejných“ lidí, zejména „kronikářů“, jejichž úkolem je zaznamenat události křížových tažení pro budoucí generace. První část je víceméně seznamovací, uvádí čtenáře do situace v galaxii, seznámí se stavem rozpínajícího se Impéria lidstva, křížovými výpravami, vnitřním životem legií, hlavními postavami. Samozřejmostí jsou četné akce, bitvy. Jen občas probleskují budoucí hrůzy Chaosu, např. geniální, téměř hororová scéna v Šeptajících horách světa 63-19. Jen občas probleskují náznaky něčeho v pozadí, nějakého hlubšího spiknutí. Je zábavné to sledovat, číst mezi řádky. Historie je daná, všichni vědí, jak to s Horem dopadlo, přesto je zajímavé o tom číst a sledovat události z pozice přímých účastníků. Příběh neodvratně směřuje vytyčeným směrem. Fascinující je sledovat pronikání Chaosu, tu pomalou, nezastavitelnou a neúprosnou korupci. Předzvěst budoucích hrůz. Tady vše začíná.

I když jsem občas, hlavně ze začátku, trochu bojoval s překladem a zvolenou českou terminologií jde stále o skvělý úvod do skvělé série, pro fanoušky Warhammeru 40.000 je to povinnost.


Rilian
26.10.2023 2 z 5

Do světa Warhammeru se momentálně snažím proniknout, a tudíž jsem ke knize přistupoval se základními znalostmi světa i historie. Nicméně zjišťuji, že military science fiction asi nebude pro mě to pravé. Dlouhé popisy bitev, strategie a soubojů mě vždy spíše nudily. Holt jsem zjistil, že mám radši spíše romány science fiction, kde se více hovoří o politice či diplomacii. Popravdě jsem se dokázal pořádně začíst jenom do pasáží, v nichž se rozebíralo, jak funguje Impérium nebo Lockenovy pochybnosti o nekončné expanzi lidstva. Ty jsou však v románu spíše okrajové.
Samozřejmě chápu Abnettův úmysl představit Hora jako dokonalého vojevůdce, jehož pozdější zrada způsobí šok a úpadek Impéria, ale opravdu mě nebavilo číst o neustálých bojích a řežbách.
K sérii se ještě určitě vrátím, protože mě zajímá, jak proběhne podlehnutí Hora silám Chaosu a samozřejmě i závěrečné obléhání Terry. Nicméně, pokud máte rádi military science fiction a krvavé boje s emzáky, budete z knihy určitě nadšeni, stejně jako více zasvěcenější fanouškové Warhammeru.

r0st4
12.10.2023 2 z 5

Chm, zdejší hodnocení mi tedy přijde dost... nadsazené. Jako dlouholetý fanda W40k jsem si knížku sice dokázal vesměs užít, ale zcela objektivně je to asi nejslabší věc, co jsem kdy od Abnetta četl. Moc tam totiž nefunguje nic. Ucelenou příběhovou linku to v zásadě nemá, drajv taky ne a jako úvod do (masivní) série, který by měl hlavně nalákat, je to naprosto žalostný.

Osobně určitě pokračovat budu, ale spíš kvůli nerdovskému srdíčku a touze po doplnění znalostí světa než proto, že je to zábavné čtení (alespoň prozatím). Ostatním zájemcům bych doporučil sáhnout spíš po Hvězdném vlkovi, Eisenhornovi nebo klidně i Gauntových duších.

Alixon
23.04.2023 3 z 5

Jsem hrdý majitel 45 knížek z univerza warhammer. Bohužel tohle je dost komplikované dílo. Kniha ma 350 stránek. Když vynecháte všechna jména v knize, ubude tak 60. Když i vatu zbude sotva 200.. 200stran 42 jmen, kdy si člověk udělá nějaký pořádný obrázek tak max o 8. To je hrozně málo. Spousta věcí a událostí by si zasloužila víc rozvinout. Na start takové série je to žalostně málo. Anbett tohle prostě tristne nedokázal ukočirovat a vymýšlel další a další události. Skákal nesmyslně tam a zpět. Spousta míst byla nudných. Ty které by potřebovaly rozvinout zase zkrácených. Takhle teda ne. Poslední rok jsem četl knihy od Sandersona a i když taky kolikrát vyplňuje svoje eposy vatou, tak pořád to nějak drží pohromadě. Tohle je šílené. Tento epos by zasloužil přinejmenším 700 stran, když už je tam tolik jmen a víc péče

B4LU
18.10.2022 5 z 5

Příjemné překvapení. Zcela upřímně jsem od knihy neočekával nic než nekončící řežbu, střelbu a výbuchy. Je pravdou, že se mi toho taky dostalo, ale v překvapivě malé porci, protože většinu knihy tvoří úvahy a povídání mezi jednotlivými bitvami, která popisují spletité a komplexní univerzum, do kterého se mám v plánu brzy vrátit.

Ares333
05.04.2022 5 z 5

Naprostá fantazie i když neznáte detailně svět W40k. Po téhle knize ho budete chtít poznat mnohem více.

pro:
- super příběh co odsejpá, akce tak akorát, není to jen military sci-fi
- zajímavé postavy
- hezky popsané nové rasy a boje s nimi
- jemně dávkované info o obřím W40 universu

Proti:
- postav až moc, já si byl schopen zapamatovat max 5 a to ještě ne podle jmen, ale podle vzhledu, což je co říct na to, že to není film ale kniha:)
- více bych popsal fyziku světa, císaře, jak cestují warpem apod.
- to není ani tak proti jako fakt, ale ten svět W40 je neskutečně brutální, zvláštní víra, kde služba císaři končí jen smrtí...tam to chce trošku víc

Každopádně jdu na další díl a všem doporučuji

Alvari
15.11.2021 4 z 5

Touto knihou jsem oficiálně vstoupil do temného a neúprosného světa, kde neexistuje nic než válka. Neústupní členové Adeptus Astartes, doprovázení mnoha dalšími, plní vůli svého milovaného Císaře ve všech koutech jim známé galaxie. Jenže nepřítel se neskrývá pouze v temných zákoutích. Existují totiž mnohem horší věci.

SkillJam
14.09.2021 4 z 5

Naprosto skvělá kniha a pro mě i úvod do světa Warhammer 40k.
Chvíli mi trvalo se zorientovat ve velkém množství postav (časem se zredukují na pár hlavních) a v cizím vesmíru, ale jelikož mě svět W40k zaujal, pustil jsem si pár videí o lore a vše lépe pochopil (není to potřeba k porozumění knihy, ale je to rozhodně lepší a doporučuji).
Ten svět je temný a smutný, přitom úžasný a fascinující. Odehrává se v letech 30k, kdy vše ještě nebylo na pokraji zničení. Takže s vědomím, jak tento vesmír nakonec dopadne a co vše se má ještě stát a pokazit, má všechno hořký nádech. Víte, že veškerá snaha a víra lidí v něco "lepšího" je zbytečná, přesto jim lehce fandíte a doufáte s nimi.
Zároveň vám ale přijdou i trochu odporní. Všichni jsou v tomhle vesmíru alespoň nějakou mírou zlí a fanatičtí, vše je přehnaně obří a těžko uvěřitelné, ale když na to přistoupíte, užijete si skvělý temný svět, jehož historie je naprosto výborná, a ta samotná obrovitost a přehnanost všeho je vlastně to, co je na této sérii skvělé.
Válečná mašinérie a šílený militarismus je hlavní složkou W40k a předpokládám, že to fanoušci chtějí a vyhledávají. Pokud někomu velká fanatická armáda hnaná násilím přijde jako hloupost, asi se ani neměl pouštět do čtení. Už samotný přebal knihy mohl napovědět, že to nebude šťastný výběr.

"Za Císaře!"

zuba
07.07.2021 odpad!

Knížka se hezky čte, béčko k vodě, před spaním, na hajzl, v pohodě. Ale je to příběh o syndromu vyhoření ultimátního fašisty s narcistickejma sklonama s notnou dávkou šovinismu, rasismu, militarismu. Já v těch armádách prostě viděl vesmírnej Wehrmacht, jak si tak vesele hajliuje v kasárnách a ve Francii a Československu a Polsku a pak to Rusko no. A všichni jsou krásní a dokonalí. A to byli ti hodní. Ono se to pak asi rozjede v dalších dílech, a asi to o tom bilancování má být, ale tohohle étosu se asi už série nezbaví. A bojím se, že fanouškům se právě ten militarisumus a popis dokonalé války prostě líbí. Tím pádem to není pro mě. Jako je to pak napínavý to jo, ale pro mě, blbá série.

RoseJP
23.05.2021 1 z 5

Za mě bohužel nic moc. Svět neznám, ani hru jsem nehrála, proto si myslím, že mi kniha nesedla. Věřím, že mezi fanoušky hry si najde své místo :) Další knihy ze série číst nebudu, děj pro mě byl krkolomný a nepřehledný - mohlo to zapříčinit to, že jsem se nedokázala do příběhu vžít, ani si třeba představit jak svět vypadá.

Kuschleba
21.01.2021 3 z 5

Co napsat? Tohle je prostě Warhammer se vším všudy, navíc v podání Dana Abnetta, u kterého se nedá moc šlápout vedle. Není to žádná velká literatura, ale je to příjemně čtivé, epické, roztomile xenofobní, neboť emzáci se tam bez milosti kosí ve velkém (a nejen emzáci, v podstatě kdokoliv, kdo se odmítá podrobit Cisařově doktríně), a samotní hrdinové jsou větší než život. Děj zachycuje události na samém počátku Horova kacířství, které definovalo svět Warhammeru 40.000. Lidstvo je tedy na vrcholu, ale modří už vědí, že už brzy "shit will hit the fan in a really BIIIIG way." A výhodou je, pokud vás Warhammer chytne, máte na pár dlouhých zimních večerů vystaráno. Jen škoda, že se Polaris s vydáváním dalších dílů tak loudá.

tomas5327
30.12.2019 3 z 5

Dobře se to čte a určitě si přečtu i další díl. Srdce bojovníka nad astares plesá. Horus je frajer, jsem zvědavý co bude dál dál a kde se co po...e.

protokol
29.09.2019 3 z 5

vcelku vydarené .
trocha ni tam vadila polemika o náboženstve bolo to scestné a pomýlené ale dalo sa to čítať

Štítky knihy

hard sci-fi Warhammer sci-fi

Autorovy další knížky

Dan Abnett
britská, 1965
2011  82%Horův vzestup
2007  82%Démonova kletba
2013  87%Xenos
2006  84%První a jediní
2002  86%Ulrikova kladiva

Kniha Horův vzestup je v

Právě čtených5x
Přečtených216x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených12x
Knihotéce117x
Chystám se číst61x
Chci si koupit26x
dalších seznamech1x