Galaxie v plamenech

Galaxie v plamenech https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181245/mid_galaxie-v-plamenech-GND-181245.jpeg 4 77 7

Když se vojevůdce Horus zotavil ze svých strašlivých zranění, vytáhl s vítězícím imperiálním vojskem proti vzbouřené planetě Isstvan III. Vzbouřenecké síly byly rychle rozdrceny, avšak vzápětí vyšla na povrch Horova zrada, když byla planeta vybombardována virovými pumami i s vojáky Impéria. Hvězdná pěchota se v trpkém boji obrátí proti svým válečným bratrům.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Galaxy in Flames , 2006


více info...

Přidat komentář

Sitth
10.01.2024 2 z 5

Když jsem si přečetl, že autor je malíř miniatur a nechali ho napsat knihu, tak jsem se trochu bál, když jsem se dostal k tomuto dílu. Nic proti malířům postaviček, já je maloval taky a poslední dobou mě to zase láká, ale malíř a psát? Jako za zásluhy, třeba?
No a je to drobet znát, některé kapitoly bych to ani nepoznal, naopak mě mile překvapil styl psaní, ale pak se vynoří kapitola, kterou buďto psal na začátku třeba do šuplíku, nebo do té doby to za něj sesmolil někdo jiný. Nebo už mentor neměl čas? Nevím, ale tahá to za oči.
A pak mi vadí nesmyslnost některých rozhodnutí Hora, doposud geniální vojevůdce a teď se zasekne na planetě, když ho tlačí čas a Císař se může přiřítit a místo planetárního bombardování tam zasekne tři legie? Moc mi to jeho vysvětlení nesedělo.
Ale jako celek to docela funguje, ale musím dát o hvězdu méně, takže 3/6. Ale na další díl se těším.

thorir
20.12.2023 5 z 5

„Mosazí oděný obr vydával ze svého trůnu z lebek nekonečný válečný pokřik a čarodějové bez duše obětovali miliardy ve stříbrném městě, postaveném ze lží.“

„Ať galaxie hoří!“

Třetí díl uzavírá velkou část příběhových linek první trilogie věnující se Vlkům Luna / Synům Hora. Příběh se odvíjí na jedné straně ve znamení vzestupu Horovy tyranie, na druhé straně však také ve znamení zrodu a Imperiálního kultu a víry v Boha-Císaře. Čtenář se spolu s 63. expedicí dostává do systému Isstvan III, kde došlo k lokální vzpouře proti vládě Impéria. Jak plyne z předchozí části, věci nejsou tak úplně tím, čím se zdají. Horus, dříve loajální vojevůdce impéria, nyní temný a násilnický bůh války, „překročil Rubikon“, jeho proměna je enormní, rozjíždí své plány, není návratu. Výsledkem bude nekonečná válka, galaxie utopená v krvi a smích žíznících bohů. Isstvan III je předěl, počátek korupce, počátek nákazy galaxie chaosem, počátek pádu do temnoty, počátek nesmrtelného tyranského impéria, počátek nikdy nekončící války, smrt věku osvícenství.

Vrací se staří známí, Garviel Loken, Tarik Torgaddon, Saul Tarvitz z Císařových dětí, Euphrati Keeler – budoucí světice, a samozřejmě další. Příběh se odvíjí dle očekávání, protagonisté postupně odkrývají podivnosti a nesrovnalosti, jenže na vše je již pozdě, o jejich osudu je rozhodnuto.

Text obsahuje několik zcela epických momentů, většina samozřejmě během bitevní vřavy na planetě Isstvan III, například linka kolem titána Dies Irae, ale také třeba „cameo“ Fabia Bile z Císařových dětí, nebo ultimátní poslední vzdor prastarého Rylanora. Vše jsou to nezapomenutelné okamžiky. Příběh je opět celkově dost potemnělý a čtenář sleduje osudy protagonistů a věrných služebníků Císaře se sevřeným žaludkem, s přetěžkým srdcem plným smutku, beznaděje a zoufalství. Chaos se rozrůstá a korupce proniká do srdcí a myslí kdysi vznešených Legiones Astartes a proměňuje je. Jeho symboly jsou již všudypřítomné, objevují se první krvavé rituály. Bohové chaosu přinášejí své vlastní ohavné dary.

Události v soustavě Isstvan jsou zcela zásadní, v celkovém běhu věcí jde opět o velmi důležitý díl.


Alixon
09.05.2023 3 z 5

Ach jo. Nuda střídá občasné zajímavé záblesky, ovšem když člověk čeká rozvinutí děje a události, skočí další část / kapitola. Je to jako když ve filmu dáte stříhači volnou ruku a on se rozhodne ukázat, kolik scén dokáže vrazit do jedné kapitoly. Že je to už pak jen dost zmatek ho nezajímá. Když tuhle sérii srovnám třeba s Dunou, kde jsou také předehry k tomu co se stalo, tak je tohle fakt k uzoufani nudné. A přijde mi to díl od dílu horší. Ještě zkusím další, ale pokud to bude pořád takový podprůměr, tak to zabalím a přesunu svoji pozornost a čas jinam. Hodně slabá 3 a spíš bych dal i 2 nebýt takový fanda W40k. Tohle je fakt strašně slabá série knih..

Ares333
01.05.2022 5 z 5

Perfektně se to čte. Je to svižné, přesně ten typ knížky, kde si říkáte ještě jednu kapitolu přečtu a pak čtete až do noci:) Loken 4ever:)

Alvari
31.12.2021 4 z 5

Plán na svržení Císaře se dal do pohybu a Astartes si zvolili své strany. Vraždění civilistů, vlastních bratrů a genocida. Horus a jeho přívrženci se nechali zlákat silami Warpu a nezastaví se před ničím.

protokol
29.04.2020 1 z 5

nič moc . predlhé opisi nepodstatních udalostí . nudné a prekombinované akčné scény ktoré sa celkom nepodarili no žial toto my nesadlo proti hviezdnym vlkom je to nudný trapas :)

GilGalad
11.02.2020 3 z 5

Mňo, nevím no. První díl trilogie od Dana Abnetta si drží nadstandard v rámci svého žánru, dobré postavy, rychlý děj, druhý díl Falešní bohové již trochu ztrácí dech a tuhle knihu už jsem musel dolousknout jen ze setrvačnosti. Je to škoda, protože ten náboženský námět dává celému světu WH 40k úplně jiný rozměr a dalo se z toho vytěžit mnohem víc. Není tam vůbec srozumitelně vysvětleno, co to vlastně znamená, že císař je bůh, jak je možné, že když se k němu modlíte, že na vás přechází jeho moc, kde se ta moc bere. Reprezentuje transcendentní dobro nebo je to jen nějaký tvor s nadpřirozenými schopnostmi bez vyšší morálky? Tohle tam není v podstatě vůbec vyjasněno. Chápu, že se jedná o military sci-fi a v podstatě o brakovou literaturu, nicméně je to škoda. Kniha se utápí v detailech, ale základní konflikt Hora a Císaře tu není vůbec zastižen tak, jak by měl být. A na něm to celé stojí.

Štítky knihy

Warhammer

Autorovy další knížky

Ben Counter
britská, 1979
2013  88%Galaxie v plamenech
2021  73%Bitva o propast

Kniha Galaxie v plamenech je v

Právě čtených2x
Přečtených131x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce85x
Chystám se číst16x
Chci si koupit20x