Falešní bohové

Falešní bohové https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163797/bmid_falesni-bohove-TZG-163797.jpg 4 90 10

Román Falešní bohové pojednává o Horově pádu. V komplikovaném spiknutí zosnovaném přívrženci Chaosu je Horus na měsíci planety Davin zraněn cizáckou, Chaosem otrávenou zbraní. Jeho poručíci jej v zoufalé snaze o jeho záchranu odnesou do chrámu na Davinu. Chrám je však tajně zasvěcen Chaosu a jeho služebníci se postarají, aby se Horus zdánlivě vyléčil, ve skutečnosti však jen ještě více podlehne zhoubnému působení své rány. Nakonec se postaví proti svému „otci", Císaři. Horovo odpadlictví pak spustí sled událostí, které změní galaxii navždy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Polaris
Originální název:

False Gods , 2006


více info...

Přidat komentář

Sitth
10.01.2024 3 z 5

Série pokračuje druhým dílem a i když se změnil autor, kvalita je udržena na stejné úrovni. Popravdě bych ani nepoznal, že druhý díl napsal někdo jiný. Naopak se více rozjíždí temná stránka příběhu a není to žádná povrchní záležitost, nebo oslí můstek k další vesmírné bitce zuřivých space mariňáků.
Takže pro milovníky světa warhammeru povinnost, ale i pro neznalce tento příběh zatím obstojí velmi slušně.
Dávám 4/6

thorir
18.12.2023 5 z 5

„Akt zrady byl obětí Tvůrci osudu, krveprolití mělo potěšit Boha krve a nečisté spojení nešťastného akolyty s morem nakaženou prasnicí přilákalo pozornost Temného prince a Pána rozkladu.“

Od začátku druhého dílu je zřejmě, že se děje něco zvláštního, skrytého, neviditelného. Pokles atmosféry přátelství a dobyvatelského nadšení křížových výprav je značný. Naopak je patrný strmý vzestup nevyřčené, temnoty, skryté hrozby, pavučiny lží. Běh událostí je neúprosný. Pozornost Hora a 63. Expedice se stáčí zpět k měsíci planety Davin. Je třeba znovu uvázat jeden nedávno uvolněný uzlík. Jeden z Císařových věrných, zdá se, zradil.

Kromě naprosté většiny postav a hrdinů předchozího dílu se vrací též první kaplan Erebus z kapituly Nositelů slova a odhaluje něco ze své skutečné podstaty. Čtenář postupně odhaluje jeho zásadní roli v síti machinací a spiknutí. Příběh je výrazně temnější než první díl. Děj je nezastavitelný a neúprosně směřuje k danému, neodvratnému a milénia naplánovanému cíli, trajektorie je předem připravena, odchylka je nemožná. V podstatné míře se objevuje Chaos, zde v podobě ohavného Pána rozkladu, tatíčka Nurgleho. Síly warpu se projevují v plné nahotě. Moc korupce je nezastavitelná. Zásadní roli pak pochopitelně hraje artefakt z předchozího dílu a chrám Hadí lóže na Davinu. Falešní bohové nastupují a jsou připraveni změnit osud celé galaxie.

Vedle událostí na povrchu měsíce probíhají stejně závažné události na palubách lodí flotily – tedy závažné alespoň pro protagonisty předchozího dílu.

Samotný konec je již velmi temný a krvavý a neúprosně směřuje k následným událostem galaktického významu.

Příběh je velmi čtivý, čtenář nepozná rozdíl vůči předchozímu dílu. Postavy a protagonisté jsou stejně sympatičtí a prochází dalším vývojem navazujícím na ten předchozí, to vše tváří v tvář vzrůstající přítomnosti a moci Chaosu. Vrací se Garviel Loken, Tarik Torgaddon, Mournival, kronikáři a další postavy z předchozího dílu. Scény jsou často epické a ještě častěji téměř smutné. Příběhové linky s Erebusem a rozplétání pavučiny kolem něj, respektive poznávání jeho role, je za mě to nejzábavnější z knihy.

Z pohledu událostí jde o jeden z nejdůležitějších dílů celého příběhu. Fandům Warhammeru 40k doporučuji.


Frizer
18.12.2022 4 z 5

Výborný díl HH. Nepotřebujeme se seznamovat s postavami....už víme o co jde. Akce je méně, ale Horův postupný propad do šílenství je ztvárněn dost unikátně a zcela brilantně. Chudák Magnus... Z první trojice knížek je tato za mě nejsilnější....i když největší pecka nastane v knize First Heretic s Lorgarem.

B4LU
26.10.2022 3 z 5

Stejně tak, jako mě první díl překvapil, mě tento vrátil zpátky na zem. Zatímco ve Vzestupu byl Horus mistr stratég, politik a diplomat, který v ultramilitantním Impériu zkoušel takové neslýchanosti jako nejdřív se ptát a až pak střílet, tady je z něj impulzivní a snadno manipulovatelný trouba, který do celé té pasti natěšeně skočí šipku. Celé je to rámované bitvami a bojem, které jsem přesně (mylně) očekával v prvním díle.
Prvotní nadšení ustoupilo. Teď už od toho opět budu očekávat jen nenáročnou oddechovku, což kniha i přes výše zmíněné zcela splňuje.

Ares333
01.05.2022 5 z 5

Velmi, ale velmi dobré. Fakt propracované, temné, možná zbytečně moc postav (já si jich pamatuju max 5:) Ale všem doporučuji

Alvari
02.12.2021 5 z 5

Událo se dost důležitých věcí a kacířský plán se pomalu, ale jistě rozjíždí. Hezky se to četlo, stejně jako Horův vzestup, ale děj mi přišel svižnější a celistvější. Mnoho postav se ukázalo ve větším světle a už se nemůžu dočkat jejich dalších osudů.

Kuschleba
24.01.2021 4 z 5

Mc Neill zdárně rozvíjí osudy postav zachycené v přechozím díle, je to stále čtivé, řekl bych dokonce že ještě o něco čtivější než Horův vzestup. Trochu nechápu ten nářek tady, že to ztrácí dech, přišlo mi, že je tomu právě naopak. Za mě je obzvlášť povedená pasáž věnovaná boji na měsíci Davinu, která musí potěšit každého fandu boha rozkladu Nurgleho. Člověk si při čtení vyloženě rochní blahem při popisu těch odporností. Celkově v knize drama graduje, chleba se láme, Astartes přichází o svůj neposkvrněný lesk a jednotlivé charaktery mohou ukázat svou ryzost či prohnilost. Císař dává 4 z 5!

Prochy12
26.07.2018 5 z 5

Epické

AlexKalt
30.09.2016 3 z 5

Třetí díl o Horově vzpouře proti Bohu-Císaři. Jako milovník W40K musím říct, že ač je to součást série tak tomuto pokračování nesmírně ublížila skutečnost, že nebylo psáno D. Abnettem - Bohužel! Pokud by člověk snad měl odstup od prvních dvou knih nejspíš by to nebolelo tolik, ale pokud si přečtete knihy po sobě uvidíte ten propastný rozdíl ve schopnostech obou autorů. McNeill píše tento příběh jako někdo komu bylo celkem dobře popsáno jak svět W40K vypadá a jak to v něm chodí, ale D.Abnett v tom světě prostě je - a to je vskutku veliká věc. Spíše Vám tedy mohu doporučit přečíst si první dva díly, dát si tak roční přestávku a pak si přečíst tento.

Dharter
05.03.2014 5 z 5

V seriálu http://www.csfd.cz/film/295443-lovci-zlocincu/ (třetí série, jedenáctá epizoda) byl odkaz na tuto knihu. Petronellu Vivar si lze představovat jako Root (herečku Amy Acker). Finch: „Řekněte, kdybyste něco potřebovala.“ Root: „Jen knihu z vozíku. Vrchní polička, třetí zprava.“ Finch: „Falešní bohové, pseudoepigraf v dnešní době? Lehké čtení, slečno Grovesová?“ (:

Štítky knihy

Warhammer

Autorovy další knížky

Graham McNeill
skotská, 1971
2013  88%Falešní bohové
2011  81%Kladivonoš
2019  86%Fulgrim
2012  77%Obránci Ulthuanu
2012  75%Synové Ellyrionu

Kniha Falešní bohové je v

Právě čtených5x
Přečtených151x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce97x
Chystám se číst27x
Chci si koupit18x