Wales, můj domov

Wales, můj domov https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59681/wales-muj-domov-59681.jpg 4 14 5

Skalnatá pobřeží, zádumčivá vřesoviště, pozůstatky keltské kultury - to vše se vybaví, když se řekne Wales. Zde začíná příběh o vině a pokání, o síle prostých radostí a dobře odvedené práce... Eirlys pochází z waleské farmářské rodiny a šťastné dětství je pro ni majákem, z něhož čerpá sílu. Osud jí nachystal zklamání i zkoušky. Jako mladičká se ve škole seznámila se súdánským studentem a zamilovala se do něj. Po narození synka zůstala sama a na nátlak rodiny dala Davida na vychování k vzdáleným příbuzným. Výčitky svědomí ji nikdy neopustily. Dokázala ale dostudovat a ve své profesi dosáhla uznání. Po letech ji čekala další hořká zkouška; poté, poznamenaná nervovou poruchou, se vrací do konejšivé náruče rodného Walesu... Když autorka citlivou perokresbou líčí své dětství na farmě, dýchá z jejího vyprávění starosvětské kouzlo i kolorit dávných tradic. S podobným zaujetím popisuje přelomové poválečné období v Anglii, v němž dospívala osobně i profesně. Její prostý příběh zaujme upřímností a dojme nostalgií, s níž se autorka ohlíží za "starým dobrým Walesem" a dobou, kterou nelze vrátit.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Voyage Home , 2003


více info...

Přidat komentář

kalache
15.11.2023 4 z 5

...lehký pohled do světa ženské mentality.Děvčata,vůbec vám nezávidím ...

lencin
25.08.2020

Kniha vzpomínek na dětství strávené ve Walesu. Autorka trpí maniodepresívní psychózou,z textu je místy znát jistá "pomatenist".
(2006)


magnolia
14.01.2020 3 z 5

Musím souhlasit s tím, co napsala uživatelka ladyfromskye. Popis dětství na waleském venkově, to bylo velmi pěkné čtení. Ještě roky studií se daly číst jako zajímavý náhled do historie a života autorky. Pasáže o její milované práci dietetičky mě však také po pár stránkách přestaly bavit, navíc mi tam opravdu chyběla zmínka o osobním životě (o dítěti, odloženém u vlastní sestry, ani nemluvím). V epilogu se dočteme, že kniha vznikla jako takové terapeutické vypsání se, autorka trpěla různými zdravotními potížemi. Tak s tím ke knize přistupujte, pokud se do ní pustíte - ten začátek za přečtení stojí.

ladyfromskye
07.01.2016 3 z 5

Zpočátku jsem byla nadšená a vůbec jsem nechápala, co se mamince na knížce nelíbilo. Po první třetině však přišlo vystřízlivění. Z krásných a uchvacujících popisů Walesu a života v jeho lůně v 1. polovině 20. století se stal rychlokurz dietetiky a sáhodlouhý popis cesty po USA a Kanadě. Neříkám, že to byla úplná hrůza, ale to původní kouzlo se úplně vytratilo. Projevilo se to i na stylistice - květnaté věty, které hladily po duši a vyvolávaly úsměv na rtech, vystřídaly věty docela nezáživné, často nadbytečné a někdy hodné žáka základní školy. Nakonec se mi zprotivila i vypravěčka, a to svým postojem k životu. Ale to je můj problém, ne chyba knížky nebo autorky. Celkově jsem dost zklamaná, a tak knížka putuje dál. Ovšem - mám takový pocit, že kdyby se knížka jmenovala jinak, kdyby anotace nebyla tak zavádějící, dopadlo by hodnocení o něco lépe.

moonchild
28.02.2014 5 z 5

Kniha se mi líbila.Jen je škoda,že je tak teňoučká.

Štítky knihy

Wales

Autorovy knížky

2005  77%Wales, můj domov

Kniha Wales, můj domov je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x