Vzpoura v Treblince

Vzpoura v Treblince https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184058/bmid_vzpoura-v-treblince-xll-184058.jpg 5 55 12

Přišlo to 2. srpna 1943, to je datum, na které nikdy nezapomenu. Stromy v provozní části tábora se ani nepohnuly. Oblaka kouře a nechutný zápach nám visely nad hlavami ze spálených i hnijících těl obětí plynových komor. Byl to výjimečný a jedinečný den, v jaký jsme doufali a čekali na něj. Srdce nám bušila nadějí, že možná přece jen naplníme dlouho hýčkaný sen. Už jsme nemysleli na sebe a své životy, toužili jsme jen zničit tu továrnu na smrt… Samuel Willenberg se narodil v roce 1923 v Čenstochové. Po vypuknutí druhé světové války nastoupil dobrovolně k polské armádě a byl v bitvě u Chełmu těžce zraněn. V roce 1940 se jeho rodina přestěhovala do Opatówa. Odtud byl deportován do vyhlazovacího tábora Treblinka, kde byli všichni příchozí okamžitě usmrceni v plynových komorách. Jen několik náhodně vybraných se na čas zachránilo, mezi nimi i Samuel Willenberg, a pomáhalo zajistit chod tábora. V srpnu 1943 se účastnil vzpoury v Treblince, kdy uprchlo na dvě stě vězňů. Byl postřelen do nohy a podařilo se mu dostat do Varšavy. Tam se připojil k polskému podzemnímu hnutí a účastnil se Varšavského povstání v srpnu 1944. Za statečnost během povstání mu byla udělena medaile Virtuti Militari a komandérský řád Polonia Resistuta. Záhy po povstání nacisté vyhlazovací tábor v Treblince zlikvidovali. Jen díky bývalým vězňům, kteří přežili a mezi něž patří i Samuel Willenberg, se svět dozvěděl o neuvěřitelných hrůzách a zvěrstvech, jichž byli svědky ... 288 stran, 16 stran obrazové přílohy.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Válečné , Biografie a memoáry

Vydáno: , Víkend
Originální název:

Revolt in Treblinka , 2011


více info...

Přidat komentář

streles
17.03.2024 5 z 5

Výborně popsaný život ,takový jaký skutečně byl v Treblince. Autor měl neskutečně velké množství dílčích kousků štěstí, díky kterým přežil toto peklo.
V knize jsou navíc autorovy vyfotografované umělecké sošky, které sám vytvořil aby se nezapomnělo. Doporučuji k přečtení.

helena842
18.03.2021 5 z 5

Autor opravdu poutavě popisuje to, s čím se v Treblince setkal. Seznamuje nás s tím, jak tábor fungoval a jak plánovali vzpouru, i jeho následný útěk a skrývání. Opravdu velmi zajímavá kniha, kde jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí o Treblince, o které jsem do té doby moc nevěděla.


prochajda
30.06.2020 4 z 5

Hrozná doba, příšerné místo, smutný příběh, ale tak nějak napsáno bez emocí. Přesto můj obdiv před všemi, kteří dokázali přežít.

ERIK 2
29.02.2020 4 z 5

Treblinka takové jednoduché slovo nebo-li jméno vesničky a kousek dál od této vesničky takový malý tábor a zde to slovo nabírá tak obří význam.760 000 polských Židů a 130 000 zahraničných Židů všichni zavražděni.K tomu přidejte Bełżec,Sobibór,Chełmno a z části Majdanek a vznikne vám obrovská továrna na smrt,větší než Osvětim.

nai.ivka
20.02.2020 5 z 5

10 hvězdiček. Unikátní svědectví nejen z Treblinky, ale i problémy s některými Poláky, kolik zla ještě po válce a nezmizelo.

mot33
08.02.2020 4 z 5

Klasika a ještě pokračuje autor v knize o polském povstání takže ok.

Astarothh
28.07.2018 5 z 5

Nelze udělit nic než pět hvězdiček. Otáčíte stránku za stránkou, hltáte slovo za slovem. To zlo, které kdysi bylo realitou ožívá. Není představ, co vězni v Treblince, potažmo v jiných vyhlazovacích táborech, museli prožívat za peklo...Čest památce každému preživšímu..Čest památce šesti milionů nevinných zavražděných...

konicekbily
20.05.2018 5 z 5

Zabývám se dějinami a občas si něco přečtu i o druhé světové válce. Příběhy přeživších jsou neuvěřitelné - co vše museli prožít! A mnoho ze současníků nezná- neví, co znamená slovo"treblinka".

PavlaMaja
08.04.2016 5 z 5

Když jsem knihu dočetla, měla jsem smíšený pocit. Samotné vzpouře je věnováno pár řádků. Nejspíš má touha po informacích vedla k malému zklamání. Protože jinak je knížka skvělá. Dá-li se takto nazvat tak smutný lidský příběh. Je to silné čtení. Opět si říkám, jako u Deníku Anne Frank, u Pianisty atp., jak to ti lidé zvládli. Jak takto dokázali "žít". Jak jiní lidé dokáží dělat zvěrstva. Nikdy to nepochopím. Nepřijmu. A nikdy na přeživší i zavražděné nezapomenu a budu ctít jejich památku

Military
26.01.2015 5 z 5

Pro nás, co jsme četli knihu od Richarda Glazara "Treblinka-slovo jak z dětské říkanky" to byl jedinečný návrat do děje výše zmíněného díla. I když se autor této knihy nezmiňuje o panu Glazarovy, pan Glazar nám Samka podává ve svém díle.
Velmi doporučuji přečíst obě díla, informace z jedné, nezávisle na sobě, doplňují informace z druhé.
Pro milovníky tématiky je to nezapomenutelná kombinace.

dearkiki
01.04.2014 5 z 5

Knížku jsem přečetla již před měsícem, ale nějak jsem nevěděla, co k tomu říct. Silný příběh od začátku do konce. Knížky s tématikou KT mně hodně zajímají a Treblinka asi nejvíce, vzhledem k tomu, že mně jako první před mnoha lety oslovila kniha R. Glazara (Treblinka, slovo jak z dětské říkanky). Ani Vzpoura v Treblince nezklamala a zaslouží si nejvyšší hodnocení. Dost na mne zapůsobila i druhá část knihy, která se týká odboje a života Polsku.

Kozel
08.01.2014 5 z 5

Jeden z mála přeživších z vyhlazovacího tábora v Treblince podal své svědectví způsobem, z kterého od první do poslední stránky děsí a způsobuje nejen husí kůži, ale na mnoha místech i nevolnost. A to nejen při čtení o událostech, které se autorovi do paměti zapsaly nejsilněji za jeho pobytu v táboře, ale i na následné v Polsku, kterým se probojovával po celý zbytek války i po ní. Druhá zmíněná část lze pak označit za černou a dosud tabuizovanou součást Polských dějin, která se dá přirovnat k českým událostem během poválečném odsunu Němců. Dvě strhující odpoledne četby (a několik následujících v myšlenkách) je to nejmenší, co může současný člověk věnovat památce všech, kteří zahynuly zcela nepochopitelným a odsouzeníhodným způsobem za nacistické nadvlády nad většinou Evropy a především jedním národem. Můžeme se divit, že mnozí z nich, kteří přežili, dospěli k názoru, že "Bůh nikdy neexistoval a lidé si vždy dělali, co chtěli?"