Vzpoura oceánů (1. část)

Vzpoura oceánů (1. část) https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508356/bmid_vzpoura-oceanu-1-cast-olZ-508356.jpg 5 11 3

V Peru zmizí rybář. Beze stopy. Norští experti na těžbu ropy narazí na podivuhodné organismy, které ovládly stovky čtverečních kilometrů mořského dna. Mezitím se v Kanadě odehraje hrůzná proměna velryb u břehů Britské Kolumbie. Nic spolu zdánlivě nesouvisí. Ale biolog Sigur Johanson nevěří na náhody. A indiánský ochránce velryb Leon Anawak dojde k znepokojivým závěrům. Blíží se katastrofa. Pátrání po jejím původci konfrontuje vědce s těmi nejhoršími nočními můrami.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Der Schwarm , 2004


více info...

Přidat komentář

veronika4001
08.09.2023 5 z 5

Velice poučné. Tak informativní beletristickou knihu o vodním světě jsem nečetla. Tušila jsem, co tam najdu, přesto mě překvapilo tolik názvů podmořských (hlubinných) a mořských živočichů, přístrojů od zachycování vzorků, přes měření, kutání, umělé vytváření ploch, záběrů, pevných prostředků až po prostředky tekuté, a plošných zařízení. Nemohu uvěřit, že kniha má na Databázi knih tak málo příznivců, přitom jde o výpravnou literaturu v čase a místě, propojuje oceány, moře, přímoří, kontinenty a státy. Jsou patrné náznaky stejného problému. Je to grandiózní dílo s prvky dystopie, které nesnese srovnání; vědecké a tedy faktografické zjišťování a poznání řadím mezi nejpodloženější v literárním směru, mezi dobově a územními nejpronikavější. Ta vědecká až pátrací žízeň, ta koncentrace, zaujetí, fixovanost na problém vás úplně pohltí. Určit, co to je, tím, co to není a zkoumat další hlubiny problému.
Při četbě není na postranní myšlenky čas, ale při dočtení každé kapitoly jsem si řekla, že čtu krásnou knihu. Specifičnost a podrobnost vědeckého tématu mě uzavřela k pomalejšímu čtení, někdy předčítání. Ačkoliv je horor v pozadí, kniha je napěchovaná přírodopisnými informacemi a dějově bych ji spíše zařadila k science fiction románům. Víme, že celosvětový problém propojuje části země, ale ta literatura vás vsouvá mezi ně a vy začínáte pro řešení problému dýchat.
Doporučuji.

Racek213
22.02.2023 4 z 5

No, knihu mám už nějaký pátek a četla se opravdu dobře. Téma zajímavé, i když někdy reálie trochu odborně skřípou.. ale jen trochu, že... No a téma vzpory přírody ... nic co by neodpovídalo žánru.


Slůník
06.02.2023 4 z 5

Nedovedu posoudit, nakolik knížka využívá skutečné vědecké poznatky nebo nakolik jsou realističtí její vědečtí hrdinové. Možná právě proto mě příběh nakonec vtáhl a přiměl dumat nad spoustou otázek.

Autorovy další knížky

Frank Schätzing
německá, 1957
2006  85%Vzpoura oceánů
2011  85%Limit
2019  71%Motýlí tyranie
2007  77%Satan a smrt
2008  72%Nehlučně

Kniha Vzpoura oceánů (1. část) je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst23x
Chci si koupit18x