Vzpomínky zůstaly

Vzpomínky zůstaly https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320647/bmid_vzpominky-zustaly-ZUS-320647.jpg 5 8 3

Osudy lidí z Jesenicka, Javornicka, Vidnavska, Žulovska a Šumperska 1938-1989 Vzpomínky jednačtyřiceti pamětníků z Jesenicka a Šumperska z období 2. světové války, komunismu, sovětské okupace… Příběhy, které si přečtete, jsou kruté, o smrti, strachu, bolesti, ale také o odvaze, vzdoru a statečnosti. Příběhy vychází z autentických výpovědí pamětníků, které navazují na projekt občanského sdružení Post Bellum. Kniha je volným pokračováním úspěšných knih „Zapomenutí svědkové“ a „Přežili svou dobu“. Kniha také obsahuje dokumentační fotografie.... celý text

Přidat komentář

Ďobi-1968
11.08.2022 5 z 5

Děkuji že někdo konečně píše o osudech lidí i z pohraničí.Babička manželky zažila podobný osud jako Gerta Schnirch od Tučkove. Od roku1989 srpna jsem začal jezdit do Zlatých Hor - Cukmantlu. Žila tu moje budoucí žena .Nádherný kraj který si oblíbili i naše děti,často tam jezdíme. Hodně starých Němců tam bylo v domově důchodců v roce 1999.Škoda že nikdo nesepsal jejich osudy. Na hřbitovech Jesenicka jsou od Němců,Čechoslováku,Řeku a Rusínu,pochovánini i Sovětský zajatci.
Ještě dlouho po sametu nebyli žádné publikace o Jesenicku a tomto nádherným kraji.

MildeZ
18.03.2017 5 z 5

Jako vždy i tento díl nemá chybu, přičemž myslím hlavně to, jak autor velmi dobře nechává čtenáře proplouvat životními příběhy jednotlivých účastníků. Nikde se zbytečně netlačí na pilu, vždy mi přišlo, že zaznělo to, co zaznět mělo, a kolikrát i přesto že příběh nebyl na mnoha stránkách, tak to ve čtenáři samotném prostě musí nějakou stopu zanechat...děkuji a rád uvítám další takovou publikaci, protože toho prostě není nikdy dost!


Cacolinka
22.11.2016 5 z 5

Tak tady musím dát pět hvězdiček, i kdyby se mi to nelíbilo. Je tam příběh mého dědy, bratra mého druhého dědy, sestry manželky druhého dědy, otec snachy bratra druhého dědy, babička a děda kamarádky a v neposlední řadě kamarád od prvního dědy. No je toho hodně....:)

Z většiny životních příběhů, co jsou v knize zapsány, tak nějak vyzerá, že co nezkazil pro naše pohraničí odsud, to zkazil komunismus....a to v celém zbytku republiky.