Vzpomínky z protektorátu

Vzpomínky z protektorátu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136805/vzpominky-z-protektoratu-136805.jpg 4 22 7

Je určitě dobře, že dnešní generace nezažily okupaci naší země a že život za války znají jen z filmů a vyprávění pamětníků. Znalost historie vlastního národa je však důležitá, a to i proto, aby se z ní lidé poučili a nedopustili se chyb svých předků. Tato knížka je bezesporu zajímavá už tím, že přibližuje atmosféru a život obyvatel městečka Nová Říše v předválečných a válečných letech očima malého chlapce. Začíná dobou, v níž převládalo odhodlání lidí bránit svoji zem proti útoku německé armády, pokračuje zklamáním po zabrání pohraničí, deziluzí po obsazení země, příchodem německých vojáků do městečka a strachem ze zatýkání, dopadem přechodu země na válečné hospodářství na rodiny obyčejných lidí i na školu a její žáky, nástupem Heydricha a zatčením otce malého školáka. Následuje zajímavá pasáž o přijímacích zkouškách na gymnázium, ale i o sportovních utkáních se členy Hitlerjugend, o blížícím se konci války, příchodu Vlasovců, ústupu Němců a příchodu vojáků Rudé armády. Text doplňuje příloha sestavená z dobových černobílých fotografií.... celý text

Přidat komentář

niki-chan
03.06.2018 4 z 5

Velmi pěkně napsaná kniha vzpomínek, zajímavější je o to, že se jedná o vzpomínky malého chlapce. Knížka je vhodná jak pro dospělé, tak pro děti, kterým přinese poznatky o dané době. Možná by jen bylo vhodnější zvolit ich formu vyprávění.

Sarah01
18.03.2016 3 z 5

Kniha určená dětem, koupila jsem synovi, ale sama jsem taky měla zájem si přečíst... dle mého názoru špatně zvolená forma, spíše dokumentární, naprosto odosobněné.....domnívám se, že pokud autor měl informace z první ruky, měl raději zvolit ichformu, dětskému čtenáři by to určitě připadalo více autentické.


Chemiczka
11.03.2016 5 z 5

Útlá knížečka naprosto splňuje svůj účel - přiblížit mladším čtenářů jak se žijo za protektorátu. Nehledejte nic objevného co byste nevěděli. Na druhou stranu pro děti je to výborně vykreslený život obyčejného chlapce v průběhu druhé světové války.
Určitě by měla být doporučena starším dětem (2. stupeň ZŠ), aby se dozvěděli něco více o 2. sv. válce. Povídání je sepsáno z pohledu malého chlapce, proto je příběh zajímavější než učebnice dějepisu.

Jack93
01.08.2015 5 z 5

Při čtení knihy jsem si znovu uvědomil, jaké máme štěstí, že můžeme žít v současnosti. Za nic bych to neměnil. Každá doba má svá pro a proti, ale v porovnání s dobou protektorátu žijeme v ráji.

Vzpomínky z protektorátu jsou primárně určeny pro školáky a dospívající mládež, ale to nic nemění na její záživnosti. Nenásilnou formou se dozvídáme o nejdůležitějších událostech (Mnichovská dohoda, zřízení protektorátu, atentát na Heydricha, vyhlazení Lidic a Ležáků...), které by každý z nás měl mít v povědomí. Je to přesně ten typ knihy, který bych dal dítěti kolem 14-15 let, aby pochopil, čím vším si naše země v minulosti prošla.

Souhlasím s tím, že kniha mohla být obsáhlejší, bylo to až moc stručné. Na přínosu knihy to ale neubírá.

Lucina88
30.07.2015 1 z 5

Jednu hvězdičku dát musím a to za pár informací, které jsem opravdu nevěděla a překvapily mě...ale jinak napsané katastrofálně ...na toto téma by se člověk, který má vzpomínky mohl rozepsat určitě víc...pro mě jako pro člověka, který toto témá má dost načteno - hrůza...lituji peněz za tuto knihu

Mr.Fox
08.03.2015 5 z 5

Rozsahem sice krátká, ale zato velmi čtivá kniha, zobrazující osud jedné Moravské vesnice a jejích obyvatel v předválečném a válečném období. Kniha je určena především dětem a dospívající mládeži (jak sám autor v knize uvádí) a provází nás jí mladý chlapec Ládík. Sledujeme jeho poklidná, dětsky bezstarostná předválečná léta, povinnou školní docházku a později během války i útrapy gymnazijního života. Především však temnou dobu Protektorátu a 2. světové války.

Kniha rozhodně dokáže čtenáře upoutat. Přestože je zamýšlena mladší generaci, na své si v ní přijde každý. Doplněna o dostatek dobových fotografií, důležitých datovaných událostí a osobností tehdejší doby. Příjemné je i rozepsání jednotlivých pojmů přímo v textu (Hitlerjugend, Gestapo ad.) čímž je i mladšímu čtenáři okamžitě přístupná. Mohu jen doporučit.

milunka21
02.03.2015 5 z 5

Škoda že tam neni jak si žije Ládík po válce,dost by mě to zajímalo.jinak velmi pěkná kniha kterou lehce přečte i náctiletý :-)