Vzpomínky starého mlynáře

Vzpomínky starého mlynáře https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177407/bmid_vzpominky-stareho-mlynare-qrP-177407.jpg 4 2 1

Vzpomínky mlynáře Bohumila Chocholeho z Božetic. Podle rukopisné pozůstalosti v soukromém vlastnictví k vydání připravil, text přepracoval a poznámkami doplnil Vladimír Šindelář. Původní text byl napsán v roce 1939.

Přidat komentář

Dáma s hrnstjm
01.10.2018 4 z 5

První rovina - paměti mlynářovy: Nádhera! Nečekejte žádné literární veledílo, ale pokud rádi čtete o době, kdy lidem k životu stačilo málo a i za to byli vděční, přijdete si na své. Vyprávění hodnotím jako poutavé, zajímavé. Dětství, studium, roky na vojně, založení rodiny a nekonečná dřina ve mlýně. To vše jen letem světem, větší prostor je věnován široké rodině (autor měl 14 sourozenců) a božetickému, sepekovskému i milevskému okolí. Opepřeno občasnou živelnou katastrofou, smrtelným úrazem či propitím chalupy, jak už to na vesnicích bývá.
Druhá rovina - práce editorova: Bída! Ediční poznámka chybí, v úvodu lehce naznačeno, co editor s původním textem prováděl. Budiž. Ale co mi opravdu vadí, je neexistující poznámkový aparát, ve kterém by editor uváděl na pravou míru informace ze vzpomínek, vysvětloval zastaralá slova (toto je zařazeno na konci knihy) nebo zkomolené názvy lokalit, psal stručné biografické medailonky ke zmíněným osobám. Když čtu "dva chlapi ho chytli, uřízli mu hlavu a tu si odnesli," chci si přečíst, kdy se to stalo nebo jestli je to jen místní povídačka. Tak se totiž kritická edice dělá... Za ediční pojetí srážím jednu hvězdičku, škoda.