Vzpomínky obchodníka s obrazy

Vzpomínky obchodníka s obrazy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48927/vzpominky-obchodnika-48927.jpg 4 15 8

Ambroise Vollard býval svými přáteli popisován jako neurvalý hrubián, jako člověk, který vám nikdy nepohlédnul do očí. Právě jeho neklidné oko však objevilo opomíjený talent Vincenta Van Gogha, Paula Cézanna, Augusta Renoira nebo Pabla Picassa. Vollardovy vzpomínky se však netýkají jen velkých jmen výtvarníků. Úvahy o umění jsou bohatě kořeněny klípky a historkami z mondénní společnosti přelomu století, kdy bohémská Paříž usínala až k ránu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Umění

Vydáno: , NČSVU - Nakladatelství československých výtvarných umělců
Originální název:

Souvenirs d\'un marchand de tableaux


více info...

Přidat komentář

Selket
21.04.2022 4 z 5

Nečekejte žádný uspořádaný chronologický životopis, spíš si s Vollardem sednete na kafe a on vám povypráví. Pobavila jsem se, trochu zase poučila a došla k názoru, že se Vollard narodil na všechny svoje nápady moc brzy.

OdvaznyMladyMuz
01.08.2020 4 z 5

Pokud vás zajímá Francie na přelomu 19. a 20 století, pokud vás zajímají malíři a jiní umělci té doby, rozhodně neuděláte chybu, když po knize sáhnete. Staré vydání, které vlastním, obsahuje velkou spoustu maleb a fotografií, takže člověk si vyprávěné historky zařadí ke konkrétním věcem či tvářím. Nemusel jsem tak neustále na mobilu ladit wikiart, abych si zobrazil zrovna zmiňované obrazy, což potěší. Pasáže o malířích a handlování s obrazy mě bavilo moc, když se však kniha začala překlápět ke svému konci, měl Vollard tendenci vyprávět výhradně o sobě a své činnosti, což mě bavilo méně. Ale to autorovi nemůžu vyčítat. Když někdo píše o sobě knihu, tak mám předpokládat, že bude psát zejména o sobě, to dá rozum. Přesto musím knize v celkovém hodnocení uříznout jedno ucho, zabalit do kapesníku a věnovat ho prostitutce Rachel. A mezi hluchými staniž se jednouchý král.


JantarMantar
30.05.2020 4 z 5

Text je poněkud neuspořádaný, Vollard není úplně nejlepší vypravěč. Ale jeho text umožňuje nahlédnout do kouzelného světa francouzského malířství (především impresionismu) na přelomu 19. a 20. století.

emma24
12.10.2017 5 z 5

Život velikánů malířského plátna, jejich přátelství, jejich žárlivost a boj o trochu místa na této planetě tím, že si někdo jejich výtvory koupí. Ano, sběratel věděl mnohé a někteří se žel své slávy dočkali až po své smrti. Ach, ta Paříž se svými tajemstvími, zákoutími a galeriemi, škoda, že se tam už asi nepodívám.

babicka_amalka
19.02.2017 5 z 5

sehnala jsem ji v antikvariátě a četla jako čerstvá gymnasistka už někdy kolem r. 1970; a bylo to pro mě zjevení - nádherná kniha o nádherných věcech, Paříži, bohémském životě;

sto7ra
10.02.2014 4 z 5

skvělá kniha plná vzpomínek jednoho šťastného člověka, který se mohl setkat a přátelit s vynikajícími umělci. Je sice pravda, že na styl si musíte chvilku zvykat, ale určitě stojí za to se prokousat na začátku těmi krkolomněji napsanými větami a dozvíte se věci a zajímavosti a vtipné historky, že budete toužit po dalším svědectví rodáka z Réunionu.

Teraka
07.05.2013 3 z 5

Žánr naučná literatura o umění rozhodně sedí. Kniha je určena vyloženě pro milovníky impresionismu, kdo o tom nemá potuchy zřejmě zalíbení nenalezne.

kadgam
10.04.2012

Zaujímavý vstup do Paríža na prelome storočí s komentármi súčasníka impresionistických maliarov. Nenárokuje si na pohľad znalca umenia, ale pohľad človeka, ktorý bol priateľom všetkých velikánov vtedajšieho parížskeho umeleckého sveta.

Autorovy další knížky

Ambroise Vollard
francouzská, 1868 - 1939
2011  87%Vzpomínky obchodníka s obrazy
1964  0%Počúval som Cézanna, Degasa, Renoira
1924  0%Renoir

Kniha Vzpomínky obchodníka s obrazy je v

Právě čtených4x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce30x
Chystám se číst15x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x