Vzpomínky na Polsko

Vzpomínky na Polsko https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14022/mid_vzpominky-na-polsko-JyF-14022.jpg 4 7 1

S tvorbou Witolda Gombrowicze (1904–1969), polského prozaika, dramatika a esejisty, se čeští čtenáři již měli možnost seznámit, a to jak s jeho stěžejním románem Ferdydurke, tak s proslulým Deníkem, i s dalšími díly. Vzpomínky na Polsko Gombrowicz psal pro polské vysílání rádia Svobodná Evropa. Na pozadí osobních zážitků a zkušeností z dětství a mládí, z dob svých literárních začátků a pronikání do uměleckého světa v nich nadlehčeným tónem načrtává obraz meziválečného Polska se všemi jeho četnými problémy. Texty Witolda Gombrowicze obsažené v tomto svazku jsou přeloženy z polského originálu Wspomnienia polskie. Wedrówki po Argentynie, vydaného v roce 1977. Překlad je pořízen podle vydání z roku 1991 (Res Publica, Varšava). Český překlad zahrnuje texty Huba a tvář, Rozhlasová diskuse, která se neuskutečnila a Vzpomínky na Polsko. Kniha nezahrnuje Wedrówki po Argentynie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Periplum
Originální název:

Wspomnienia polskie , 1977


více info...

Přidat komentář

HanKasp
01.02.2017 3 z 5

Poměrně složité dílo na čtení a to v mnoha ohledech - rozkolísaný duch autora a mnoho historických (literárních) postav pro mne ne tolik známých.

První dva texty - Huba a tvář a Rozhlasová diskuse, která se neuskutečnila - mne příliš nezaujaly. S neznalostí autora mi vyvstávaly myšlenky: " "Chudák" spisovatel, on to má tak těžké". Ale bylo to spíše mým nepochopením jeho osoby. V poslední době jsem totiž četla knihy z dob války (z ghett) a pohledu na ni ze strany Židů. Proto mi nářky autora Gombrowicze přijdou až malicherné.

Gombrowicz je k polskému lidu velmi kritický. Pramení to z jeho nevyrovnanosti. Přijde mi, že sám se nikdy ve skutečnosti neukotvil. V textu jsem mnohdy nechápala důvody jeho chování, a následně na to přišlo z jeho strany vysvětlení. Co se týče kritiky, kterou kolem sebe šíří, je směřována k nadřazeným vrstvám obyvatelstva. Co je mi sympatické, jeho vztah k Židům. Avšak mi z líčení jeho příběhů nepřišlo, že by kdy nějakému pomohl. A proto mi přijde, že se choval stejně jako ti, které kritizoval. Což sám mnohdy v knize uváděl.

Řekla bych, že knihu budou číst s nadšením spíše historici a literáti, kteří se ve světě literatury pohybují a vyznají se ve všech těch jménech, které v knize zaznívají. Z mé strany byla snaha se o literátech v knize uvedených dozvědět více, což vedlo ale k odkládání knihy. Také jsem od ní čekala trochu něco jiného. Kniha je autorovou autobiografií, resp. části jeho života odehrávající se ještě v Polsku, ze kterého vycestovává do Francie (Paříže), Rakouska (Vídně), nebo Itálie (Řím a Benátky, kde kniha končí).

Malé doporučení na závěr. Autor v knize popisuje své jiné knihy. Třeba i ty, které jsou zde v Databázi knih hodnoceny negativně (Trans-Atlantik, Ferdydurke). Možná, pokud si přečtete Vzpomínky na Polsko dříve, než jeho další díla, pochopíte i Gombrowiczova díla ostatní. Já to časem vyzkouším.

Štítky knihy

eseje Polsko polská literatura

Autorovy další knížky

Witold Gombrowicz
polská, 1904 - 1969
1997  82%Ferdydurke
2007  84%Kosmos
1997  84%Pornografie
2009  81%Posedlí
1994  87%Deník I. (1953–1956)

Kniha Vzpomínky na Polsko je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x