Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku

Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207123/bmid_vzpominky-na-jednu-vesnickou-tancov-azJ-207123.jpg 4 345 85

Dějištěm dvaceti povídek, které autor napsal v průběhu let 1995—2014, je jihočeský venkov. Většina příběhů z tohoto povídkového výboru jsou všednodenní lidská mikrodramata, někdy jde více o zachycení nálady a atmosféry, jindy o odvyprávění příběhu nebo o záznam životního pocitu či zkušenosti. Čtenář tak v textech objeví podzim v krajině, jaro a kvetoucí trávy, žhavé léto, vánoční příběhy i povídky o vesnickém fotbale. V několika povídkách se Hájíček dotýká témat, ke kterým se později vrátil ve svých románech. Autor záměrně nezakrývá jistý odér regionálnosti, naopak jej používá jako koření a ozvláštnění obecně lidských příběhů. Neokázalost, pokud jde o styl, literární hrdiny i příběhy samotné, důvěrná znalost venkovského prostředí, vykreslení atmosféry — to jsou hlavní atributy Hájíčkova psaní. Návraty k realismu a přímočarému vyprávění jako by u autora nebyly otázkou volby, ale nutnosti či samozřejmosti vyplývající z témat a samotné podstaty a poslání jeho próz. Povídkový výbor Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku dotváří obraz Jiřího Hájíčka jako autora vesnických románů a doplňuje tak jeho dosavadní prozaické dílo.... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

Přidat komentář

slecnapeta
08.04.2024 4 z 5

Nejspíš nejsem povídkový tip, četla jsem vždy max. jednu povídku denně, protože mě vlastně další povídka "štvala" tím, že už je zas o něčem/někom jiném. Přitom každá zvlášť byla skvělá a vždy mě rychle vtáhla a pohltila, autorův psaný projev mi velmi vyhovoval.

LenkaKa
06.02.2024 5 z 5

Já obecně povídky moc nečtu. Povídkovou knihu jsem nečetla už hodně dlouho. Ale Jiří Hájíček prostě píše tak skvěle, že jsem jí přečetla celou, i když s přestávkami. Musím vždycky ten příběh trochu vstřebat a pak se ponořit do jiného. Některé ale spolu trochu souvisí. Doufám, že brzy bude nějaká nová kniha. Už teď se těším.


boticelli
24.07.2023 5 z 5

Po osmi letech přečteno znovu, osm let těšení a výsledek opět na pět hvězd.
(Jen ty fotbalové jsem tentokrát přeskočil.)

Rozari
12.07.2023 4 z 5

Jak píše někdo níže, čtení těchto povídek jde pomalu, ale přitom lehce (já sama jsem knihu četla na pokračování několik týdnů); až se zdá, jako by dříve (a ne tak dávno) čas plynul pomaleji.
Člověk se vrátí ve svém životě do dob nedávných, jako by četl svůj starý deník nebo si povídal s babičkou a strýcem, co a jak bylo v té naší rodině dřív.
Moc příjemné počteníčko.

N.i.n.a
10.07.2023 4 z 5

I když nejsem povídková, tak tahle kniha se mi dost líbila. Některé povídky jsem četla z povinnosti (Baladička s absencí odstavců se mi například četla extrémně špatně), ale většinu jsem si velmi užila. Líbí se mi propojení příběhů v jednotlivých částech knihy, které umožní čtenáři seznámit se s postavami více a navíc z různých úhlů pohledu.

Verrrunka
02.05.2023 5 z 5

Tak tohle by mohlo být jako oficiální prolomení toho, že nemám ráda povídky.
Protože tohle byly povídky a byly skvělý!
Jiří Hájíček umí skvěle vystihnout atmosféru vesnice, zpomalit čas a soustředit se na malé detaily. Žádná velká dramata, jen drobné příběhy ze života obyčejných lidí z jižních Čech.
Krásně a plynule se to čte, doporučuju pokud si chcete odpočinout, zpomalit a užít si atmosféru.

janina66
05.03.2023 4 z 5

Většina povídek má velmi zajímavý námět, a sice, rodina, láska a přátelství jižních Čech. Hodně se mi líbila povídka Havrani ve městě a Příběh milovnice koňakových špiček, Anděl na půdě. Postavy povídek jsou dobře vykresleny. Knihu mi trvalo déle ji přečíst, každý den jsem dala max.2 povídky.

jiri77
08.11.2022 5 z 5

Krásné a poutavé povídky z vesnického prostředí. Hodně se mi líbí ,jak dokáže autor poutavě vypravovat příběhy běžného života a skvěle popsat psychologii svých postav. Kniha mě bavila a hodnotím plným počtem hvězdiček.

embi
15.07.2022 5 z 5

Poslední, co jsem od autora četla, byly Plachetnice na vinětách, které nějak nezaujaly. Tohle byl zase Hájíček podle mého gusta.
Přišlo mi, že to vůbec neutíká a moc mě to tak vlastně baví, protože mi dlouho vydrží. Měla jsem chuť si každé slůvko, každý řádek, vychutnat jako doušek lahodného vína. Tohle nejsou jen tak obyčejné povídky. Pan Hájíček je vypraveč par excellance.

Kopta
26.06.2022 4 z 5

Je mi jasné, že Hájíček umí popisovat. Dokáže zachytit atmosféru a pracovat s ní. V nenarativních okamžicích lidství to zde prokazuje neustále. Jenže já jsem naratista, takže pokud chybí příběh, chybí i můj drajv o větší zájem. I přesto se kniha hezky čte a proto jsem ji dočetl a taky vím, že mě jiné knihy s příběhem budou bavit. Důkazem mi toho jsou předposlední dvě povídky s vánoční atmosférou, kde jsem se příběhem zachytil a drželo mě to perfektně až do konce.

Nomia
07.05.2022 4 z 5

Možná proto, že nejsem vesnická děva, mě to o to víc fascinovalo. Hajíček má pro mě nádherný vypravěčský jazyk a je to ten typ autora, kde hltám každou větu, i když obsah, či téma může být veskrze banální.

Všechny povídky mají společnou lehce melancholickou atmosféru a bezvadně zachycené postavy, které působí živě, uvěřitelně. Při čtení máte pocit, že někoho takového jste jednoznačně během života už museli někde potkat.

Jedno vím jistě, musím zjistit, kde se dají sehnat koňakové špičky.

JojaMaja
03.05.2022 5 z 5

Povídkové knihy moc nečtu. Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku pana Hájíčka, to je ovšem jiná káva. Moc pěkná knížka plná skvěle vyprávěných příběhů obyčejných lidí je neobyčejnou literátní lahůdkou. Moc doporučuju.

MarceD.
21.02.2022 5 z 5

Povídky jsem nečetla už hodně dlouho. A když jsme nějaké kdysi četla, bylo to takové rychlé čtení, které poměrně rychle odezní. Tyhle povídky takové rozhodně nejsou. Přestože jsou o úplně obyčejných lidech a obyčejném životě, tak ve mě zůstaly neobyčejně rezonovat.

LuckaH2
21.01.2022 5 z 5

Nejsem moc povidkový typ, ale knihu jsem dostala a pana Hájíčka mam moc rada. A jsem ráda, ze jsem ji dala šanci. Par povídek se mi nelíbilo. Ale většina moc fajn (Baywatch ze ktere vychází Rybí krev, Milovnice konakovych špiček), některé mě dojaly (Koleje ve sněhu, Bubny a dymovnice,Anděl z půdy). Nekdy jen výřez duše, někdy obraz doby, vesnice, člověka... Někde lehká provázanost par povídek na sebe...

Zuzanak4
06.12.2021 5 z 5

Takhle si hrát s atmosférou ve vztazích umí jen Hájíček. Obdivuju ho.

Šura
21.11.2021 4 z 5

Moc milá kniha povídek ze života - nejlepší byly ty závěrečné. Určitě se k některým ještě vrátím.

jirina4159
27.09.2021 3 z 5

Některá povídka osloví víc a některá vůbec, povídka u které si vzpomenu na děj i později opravdu není každá z této knihy, některé vyčnívají a jsou skvělé, jiné třeba ženu osloví míň.

marketa9252
25.07.2021 5 z 5

Naprosto čtivé, zajímavé příběhy

veriszv
28.06.2021 4 z 5

Jihočeský venkov, obyčejné lidské osudy podané Hajíčkovým stylem a jazykem, co víc si přát?
Autor má úžasnou schopnost i na malém prostoru povídky vystihnout všechno. Atmosféru, vykreslení postav a navíc je vše uvěřitelné a pravdivé. Klidně by to mohlo být o vás.

intelektuálka
28.06.2021 4 z 5

A samet vzpomínek mi sedí v očích .....

To je vesnickej román Jiřího Hájíčka - procházka rodným krajem, s jejich obyvateli sdílení a nostalgie .... čistá příroda jižních Čech .... historie rodu ....

Zaujaly mne 3 povídky :

Baladička - poslední cesta s hnědákem Martinem s bílou lysinou a unavenýma očima ....
Koně se mají pohřbívat - aneb je lépe po sobě zanechat jen vzpomínky .....

A Anděl na půdě - nečekané setkání alias anděl se vrací ....

Protože jsem četla několik knih tohoto autora, dokázala jsem se vcítit do jeho pocitů a sdílet ten klid venkova .....

A ten citlivý závěr - patříš tam, kde máš kořeny - nepřesazuj starý strom ....

To bylo pěkné čtení ....